Direct naar artikelinhoud

Intern rapport: Brexit gaat hoe dan ook veel geld kosten, status Londen als financieel hart in gevaar

De Brexit gaat de Britten hoe dan ook veel geld kosten. Dat blijkt uit een interne studie van de Britse regering waarop de nieuwssite Buzzfeed de hand heeft weten te leggen. Volgens het rapport, dat als een bom is ingeslagen in Westminster, leveren de meest waarschijnlijke scenario's voor het verlaten van de Europese Unie aanzienlijke economische schade op.

Intern rapport: Brexit gaat hoe dan ook veel geld kosten, status Londen als financieel hart in gevaar
Beeld afp

De economische groei zal over de komende vijftien jaar als gevolg van de Brexit minimaal twee procent lager uitvallen dan nu voorzien. Althans als Groot-Brittannië op de een of andere manier binnen de interne markt blijft. Als het komt tot een vrijhandelsakkoord met de Europese Unie loopt Groot-Brittannië vijf procent groei mis. Als Groot-Brittannië helemaal geen akkoord met de EU weet te bereiken, zal de groei volgens het document liefst acht procent lager uitvallen.

De uitkomst van de berekeningen is uiterst pijnlijk voor de Brexiteers, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Hij stelde de kiezers tijdens de campagne voor het referendum in het vooruitzicht dat de Brexit Groot-Brittannië per week zeker 350 miljoen pond zou besparen. 

De leden van het kabinet van premier Theresa May zouden de komende week één voor één inzage krijgen in het document, op voorwaarde dat zij geen kopieën mee naar buiten zouden nemen. Dat het nu toch op straat ligt, is een nare affaire voor premier May.

Haar woordvoerder probeerde de schade te beperken door te zeggen dat het slechts om een nog onvoltooid rapport gaat, dat nog niet door de regering is goedgekeurd. Bovendien bevat het volgens hem geen analyse van de effecten van een speciaal op Groot-Brittannië toegesneden akkoord dat de Britse export en de positie van Londen als financieel centrum veiligstelt.

Theresa May.Beeld anp

'Korreltje zout'

Sommige Conservatieven zien het uitlekken van het rapport als een bewuste poging van Europees gezinde ambtenaren om de Brexit te ondermijnen. Iain Duncan Smith, een vurig voorstander van de Brexit, zei dat het rapport 'met een korreltje zout' moet worden genomen. Hij wees erop dat de meeste voorspellingen over de gevolgen van het besluit de EU te verlaten niet zijn uitgekomen.

Ook Brexit-minister Steve Baker zette vraagtekens bij de waarde van dergelijke voorspellingen. Hij haalde de beroemde econoom John K. Galbraith aan, die ooit zei dat het enige nut van economische voorspellingen is astrologie respectabel te laten lijken. Tegelijkertijd verzekerde Baker dat alle projecties van de regering meer economische groei laten zien.

Boris Johnson.Beeld anp

Tegenstanders van de Brexit eisten dat de regering het rapport vrijgeeft. 'Het is geen wonder dat de regering herhaaldelijk heeft geweigerd een serieuze analyse van de Brexit te publiceren', zei Labour-parlementslid Chris Leslie. 'Er is geen mandaat voor een Brexit die zo hard en destructief uitpakt. Niemand heeft ervoor gestemd om zichzelf of hun gezinnen armer te maken.'

De regering weigert de bevindingen openbaar te maken omdat het vrijgeven van dergelijke rapporten de Britse onderhandelingspositie mogelijk zou ondermijnen. Tegenover Buzzfeed gaf een bron binnen het Brexit-ministerie DExEU een andere verklaring voor de weigering van de regering het document vrij te geven: 'Omdat het hen in verlegenheid brengt.'

Volgens het document zullen bijna alle sectoren van de Britse economie worden getroffen worden als gevolg van het vertrek uit de EU, met uitzondering van de landbouwsector. Vooral de status van Londen als financieel centrum loopt gevaar, ook als het de regering lukt er een vrijhandelsakkoord uit te slepen. Pijnlijk is ook dat de gevolgen van de Brexit volgens de studie vooral te voelen zullen zijn in het noordoosten en de West Midlands, gebieden die het nu al moeilijk hebben. Juist daar was er veel steun voor het vertrek uit de Europese Unie.

Het is geen wonder dat de regering herhaaldelijk heeft geweigerd een serieuze analyse van de Brexit te publiceren

Ontdek hier het verschil tussen een harde en zachte Brexit