Direct naar artikelinhoud
Tv-tips30 november 2018

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 30 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag 30 november.

en
Vincent Nemeth en Johanna Korthals Altes in Francofonia

Andere tijden sport

NPO 1, 20.35 UUR

Andere tijden gaat terug naar het EK Schaatsen van 1985, dat werd gereden op de buitenijsbaan in het stadspark van Groningen. De Nederlandse vrouwen, die een jaar eerder op de Olympische Spelen in Sarajevo alles verloren, schaatsen als herboren en winnen de ene afstand na de andere.

How to be gay

NPO 2, 21.05 UUR

In Amerika spreekt Margriet van der Linden met leden van het wereldberoemde Gay Men’s Chorus of Los Angeles (GMCLA). Ze zetten zich in voor de lokale lhbt-gemeenschap en organiseren herdenkingen voor de vrienden die ze in de jaren tachtig verloren aan de aidsepidemie.

Louis Theroux

NPO 3, 21.25 UUR

Nieuwe afleveringen van Louis Theroux over liefde, nieuw leven en de dood in Amerika. In aflevering 1 staat de liefde centraal en volgt Theroux verschillende inwoners van Portland, Oregon die experimenteren met polyamorie. Hoe onderhoud je een relatie wanneer je met meer dan twee geliefden bent?

Erica op reis

NPO 1, 21.30 UUR

Ondanks de aankondiging dat Erica Terpstra moest stoppen met haar reisreportageserie (er werden al twee afzwaaiafleveringen uitgezonden ) is ze nu toch weer terug met een vierdelige reeks. De comeback wordt gevierd op de markten en tussen de mensen in Salvador, in het oosten van Brazilië.

Bram Fischer (Jean van de Velde, 2017)

NPO 3, 22.30

Sterke biografie van de Zuid-Afrikaanse steradvocaat die alles riskeerde toen hij een groepje ‘saboteurs’ verdedigde, waaronder ANC-voorman Nelson Mandela. Schrijver-regisseur Van de Velde, opgegroeid in Belgisch Congo, filmde al vaker in Afrika, zoals voor Wit Licht (2008), met Marco Borsato als kok die een kindsoldaat wil bevrijden. Met Bram Fischer zoekt Van de Velde het drama niet in de wordingsgeschiedenis of heroïek van zijn hoofdpersonage. Langzaam krijgt de kijker meer van Fischer te zien, terwijl hij onder druk staat van de politiediensten en de aanklager; we zien hem kwetsbaar worden. Een knappe, ingetogen hoofdrol voor Peter Paul Muller, de enige Nederlander in de overtuigende Zuid-Afrikaanse cast. Sello Motloungs vertolking van Mandela is Van de Veldes troef: nu eens geen buitenlandse steracteur die alles uit de kast haalt bij het nabootsen van Mandela.

The Long Kiss Goodnight (Renny Harlin, 1996)

Eén, 23.25-01.15 uur

In dit actiespektakel, geregisseerd door haar toenmalige echtgenoot, speelt Gena Davis een tevreden huisvrouw met geheugenverlies, die (onder meer tijdens het worteltjes snijden) ontdekt dat ze eigenlijk de professionele killer Charly Baltimore is. En dat een louche tak van de geheime dienst achter haar aan zit om haar uit te schakelen. Als Samantha/Charly met schnabbeldetective Mitch (Samuel L. Jackson) op de vlucht slaat, ontwikkelt The Long Kiss Goodnight zich tot een onzinnige, maar amusante actiefilm. Davis, behept met een groot komisch talent, kan het aan; ze geeft haar personage precies de juiste dosis koelbloedigheid en machismo, maar hangt ook de verbaasde burgertrut uit zonder dat het ergerniswekkend wordt.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 UUR

Acteur Steve Carell komt praten over zijn nieuwe film Welcome to Marwen, waarin hij een man speelt die zich verliest in een spel met poppetjes om een trauma te verwerken. Daarnaast zijn acteur Michael B. Jordan (te zien in boksfilm Creed II) en actrices Ruth Wilson en Dawn French te gast.

Francofonia (Aleksandr Sokoerov, 2015)

NPO 2, 23.30-00.53 uur

Makkelijk maak je het jezelf niet als filmmaker, als je een veel omspannende, essayistische film wilt maken over het Louvre tijdens de Duitse bezetting van Parijs in de Tweede Wereldoorlog. Aan het begin van Francofonia horen we meestercineast Aleksandr Sokoerov verwoed tikken op zijn computer, terwijl hij door het ene na het andere telefoontje wordt lastiggevallen. Of-ie al klaar is met de opnamen, wil men weten. Of het vlot met de muziek. Talrijke ideeën wil Sokoerov (Russian Ark) verwerken in Francofonia. Verwoede Skypepogingen met ene kapitein Dirk, die met zijn vrachtschip kostbare kunstwerken transporteert, worden gekoppeld aan reflecties over de kwetsbaarheid van kunst in oorlogstijd, dromerige excursies door het Louvre en uitweidingen over de geschiedenis van het museum.

Misschien kunnen we maar beter niet onze levens voor kunst geven en kunst hoogstens kopen, suggereerde Aleksander Sokoerov naar aanleiding van Francofonia in een interview met The New York Times

Archiefbeelden, computeranimaties, WOII-bommenwerpers scherend over hedendaags Parijs: in Francofonia, waarin ook Napoléon (Vincent Nemeth) en Marianne, het symbool van de Franse revolutie (Johanna Korthals Altes) soms hun neus laten zien, loopt het allemaal in elkaar over. En dan zijn er ook nog in ouderwetse sepiatinten uitgevoerde scènes rond de opmerkelijk vriendelijke relatie tussen museumdirecteur Jacques Jaujard (Louis-Do de Lencquesaing) en nazikunstchef Franz Wolff-Metternich (Benjamin Utzerath). Het lijkt een hels karwei voor Sokoerov om vanuit zijn kantoorkamertje de boel bij elkaar te houden. ‘Ik geloof niet dat de film een succes is’, verzucht hij tegen kapitein Dirk. Verderop in het inderdaad onevenwichtige, maar beeldschoon gefotografeerde Francofonia blijkt er evenwel weinig reden te zijn tot medelijden met Sokoerov. Ronduit jaloersmakend, hoe de camera door de verlaten gangen van het drukste museum ter wereld dwaalt. Hadden Sokoerov en cameraman Bruno Delbonnel alles mooi voor zichzelf, denk je dan – zeker wanneer eindelijk de Mona Lisa haar opwachting maakt, in aandachtige close-ups die haar mysterie intact laten.

Bobby

BBC 2, 00.05 UUR

Het verhaal van voetballer Bobby Moore, die als aanvoerder het Engelse elftal in 1966 naar de wereldtitel leidde. Na zijn actieve carrière werd hij geraakt door een depressie en geldschulden; anders dan veel van zijn teamgenoten eindigde hij als trainer van bescheiden clubs in de lagere divisies.