Direct naar artikelinhoud
film- en tv-tipswoensdag 5 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 5 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn de tips voor woensdag 5 december.

Four Weddings and a Funeral

Four Weddings and a Funeral (Mike Newell, 1994)

Net 5, 20.30-22.50 uur.

Succes kent doorgaans vele vaders. Maar dat van Four Weddings and a Funeral – de film die 4 miljoen euro kostte, 250 miljoen opbracht en en passant de Britse filmwereld veranderde – is vooral te danken aan het voortreffelijke scenario van Richard Curtis. Na een studie Engelse taal en literatuur in Oxford leerde deze het vak bij de televisie, waar hij schreef voor programma’s als Blackadder, Spitting Image en Mr. Bean. Tussendoor schreef hij het script voor de geestige speelfilm The Tall Guy. Met Four Weddings maakte hij vervolgens een paar mensen schatrijk.

In de komedie valt stuntelaar Charles (Hugh Grant) voor de wereldwijze Amerikaanse Carrie (Andie MacDowell). Wanneer hij haar in het begin van de film op een feestje ziet staan, vraagt hij zijn gezelschap wie zij is. ‘Any idea who the girl in the black hat is?’ ‘The name’s Carrie.’ ‘Pretty.’ ‘American.’ ‘Interesting.’ ‘Slut.’ ‘Really?’ ‘Used to work at Vogue. Lives in America now. Only gets out with very glamorous people. Quite out of your league.’ ‘Well, that’s a relief. Thanks.’ En zo gaat het maar door, bijna twee heerlijke uren lang.

Het zette de nationale filmindustrie op zijn kop. Plots zagen de Britten film weer als een echte industrietak. Producent Channel 4 voerde de budgetten op, de overheid zegde nieuwe subsidies toe en loterijgeld werd beschikbaar gesteld voor nieuwe producties. Terwijl in het begin van de jaren negentig zo’n dertig films per jaar werden gemaakt, waren dat er een paar jaar later ruim honderd. Die overigens het succes van de zorgeloze film van Mike Newell geen van alle evenaarden.

Skulking Around

Enkele financiers van Four Weddings and a Funeral vreesden dat de titel een mannelijk publiek af zou schrikken, schreef The Guardian, en suggereerde enkele alternatieven, van True Love and Near Misses en Loitering in Sacred Places tot Rolling in the Aisles en Skulking Around.

Sinterklaas, wie kent hem niet?

NPO 1, 20.35 UUR

Paul de Leeuw is verhuisd naar RTL, dus nemen Dieuwertje Blok en Frank Evenblij dit jaar de honneurs waar voor de NPO op pakjesavond. Samen met Sinterklaas en twee teams van bekende Nederlanders (onder anderen zangeres Maan en cabaretier Richard Groenendijk) spelen ze de Goedheiligman-quiz.

Focus

NPO 2, 20.45 UUR

Aflevering over nieuwe neuzen, borsten en gezichten. Niet voor mensen die op zoek zijn naar iets anders, maar juist voor hen die er na een ziekte weer uit willen zien zoals vroeger. Aan het woord komt Shirley Bouman, die voor haar patiënten onder andere haartjes en rimpels namaakt.

Zembla

NPO 2, 21.15 UUR

Zembla onderzoekt de witwasschandalen in de Europese bankensector. Het geldspoor leidt naar Moskou, waar in 2009 een Russische advocaat om het leven komt in een gevangenis, nadat hij een fraudezaak aan het rollen brengt waar maffiosi en politiefunctionarissen bij betrokken zijn.

Sint & Paul pakken uit

RTL 4, 21.30 UUR

Zoals ieder jaar op pakjesavond, ontvangt Paul de Leeuw de Goedheiligman en deelt samen met hem surprises uit aan mensen met wensen in het publiek. Daarnaast zijn er speciale gasten, is er muziek van Anouk en wordt De Slimste Sint gespeeld. Welke hulpsinterklaas weet het meest?

About a Boy (Chris en Paul Weitz, 2002)

Net 5, 22.50-00.55 uur

 Filmpersonages schilderen, schrijven, dichten, boetseren en componeren net zo driftig als echte mensen. Al snuffelend door de filmgeschiedenis kun je stuiten op heel wat fictieve kunstwerken, romans, poëziebundels, beeldhouwwerken, symfonieën en liedjes die enkel en alleen bestaan omdat het filmscript hen nodig had. Neem nou de door zijn vader in 1938 gecomponeerde kersthit Santa’s Super Sleigh, waaraan alleenstaande-moedersverslinder Will (Hugh Grant) zijn luxueuze en bewust baanloze bestaan te danken heeft in de aardige komedie About a Boy. Het liedje werd onsterfelijk gemaakt door Elvis, Bing Crosby, de Muppets, David Bowie (in een duet met Zsa Zsa Gabor), punkband The Cunts en nog zo’n honderd andere artiesten, lezen we in Nick Hornby’s oorspronkelijke roman uit 1998; iedereen kent het en iedereen begint het meteen te zingen als ze horen dat Wills vader het heeft gecomponeerd.

Zo ook de 12-jarige Marcus (Nicholas Hoult), nadat hij en zijn moeder (Toni Collette) op Wills pad gekomen zijn. Vooral de jongen zorgt ervoor dat Wills persoonlijke filosofie ‘alle mensen zijn eilanden’ steeds meer scheurtjes vertoont. ‘Look who’s coming round the bend / It’s Santa and his reindeer friends!’ Aan componist Peter Brewis de eer die voor Will zo belangrijke, maar ook pijnlijke kerstkraker tot leven te wekken. Het werd een doeltreffend slijmerig, kitscherig liedje dat her en der in de film opduikt en waarvan je je goed kunt voorstellen dat het in je hoofd blijft plakken als je het maar vaak genoeg hoort. Godzijdank lijkt destijds niemand op het idee te zijn gekomen Santa’s Super Sleigh ook buiten de film om aan de man te brengen.

Wognum

NPO 2, 22.55 UUR

Een portret van ‘oudere jongere’ Matthijs Wognum (42), die na een jeugd waarin hij eenzaam was en veel werd gepest zijn plek heeft gevonden in de gabberscene. Tussen het keiharde feesten door speelt hij graag piano en droomt hij van een carrière als klassiek pianist.

Prison

CANVAS, 23.15 UUR

Start van driedelige documentaireserie over de gevangenis van Durham, Engeland. Zeven maanden mocht de tv-ploeg meelopen, die zo getuige was van de strijd tegen drugssmokkel binnen de gevangenismuren. Dagelijks zijn de bewakers druk met stiekeme dealers en verslaafden.