Direct naar artikelinhoud
Film-en tv-tipsDinsdag 6 november

Film- en tv-tips dinsdag 6 november

 Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u dinsdag zien.

Nicholas Cage en Alison Lohman in Matchstick Men.Beeld geen

Matchstick Men (Ridley Scott, 2003)

SBS 9, 20.30-22.45 uur

Gezien het formaat van de films die Ridley Scott doorgaans regisseert, zou je Matchstick Men uit 2003 –gemaakt tussen zijn oorlogsspektakel Black Hawk Down en epische veldslagfilm Kingdom of Heaven – een tussendoortje kunnen noemen. De film is luchtig van toon, vlot geregisseerd en gemaakt voor een budget van 62 miljoen dollar, naar Hollywoodmaatstaven een bedrag in de budgetcategorie; films waarbij de maker doorgaans een bovengemiddelde dosis vrijheid geniet – en dat is in het speelse Matchstick Men voortdurend te zien.

Nicolas Cage speelt de door talloze dwangneurosen geplaagde Roy, die niet alleen lijdt aan smet- en straatvrees, maar ook onophoudelijk mensen móét afpersen. Cage zet Roy neer als een sympathieke maar vreemde kerel, die gevangenzit in zijn eigen hersenspinsels. Zodoende maakt hij niet alleen de goedgelovige bejaarden die hij met wisseltrucs spaarcenten afhandig maakt tot slachtoffer, maar ook zichzelf. 

Ridley Scott besteedt veel aandacht aan uiterlijkheden. Hij schept een even fel als simpel contrast tussen de fobische Roy en diens ongedwongen compagnon Frank (Sam Rockwell). Die ongedwongenheid verdwijnt echter wanneer Roy, die veertien jaar geleden zijn zwangere vrouw verliet, op zoek gaat naar zijn dochter. Zij blijkt inmiddels een moeilijke puber, een asociale meid, die de onbekende vader binnenhaalt als verlosser. Bovendien blijkt deze dochter net zo goed te zijn in bedriegen als haar vader.

Matchstick Men is een film met een draai aan het einde. Zoals het hoort in dit soort films, blijft lange tijd in het midden wie nu eigenlijk wie in de maling neemt. Het is allemaal niet erg diepgravend, maar die pretentie heeft Matchstick Men dan ook niet. Als dit al een tussendoortje was van Scott, is het een heerlijke traktatie.

‘Het personage van Nicolas Cage in Matchstick Men is een zeer interessante en vermakelijke studie in obsessief-compulsief gedrag’
(Ridley Scott in The Telegraph over Matchstick Men.)

Haar naam was Sarah

RTL 8, 20.30-22.45 uur

(Gilles Paquet-Brenner, 2010) De verfilming van de gelijknamige bestseller van Tatiana de Rosnay begint met de even overtuigend als confronterend in beeld gebrachte razzia van juli 1942, waarbij de Franse politie, zonder hulp van de Duitsers, in Parijs duizenden joden oppakte. Die werden onder erbarmelijke omstandigheden onderbracht in een aftands wielerstadion, in afwachting van de doorvoer naar de kampen. De kleine Sarah en haar ouders behoren tot de gearresteerden; jonger broertje Michel is door zijn zusje in de kledingkast opgesloten en moederziel alleen in het appartement achtergebleven. 

Het eerste – en beste – deel van Haar naam was Sarah volgt de belevenissen van Sarah, die zich gescheiden van haar ouders tracht te verenigen met haar broertje, en daarbij wordt geholpen door een aanvankelijk stug boerengezin. Beduidend minder sterk zijn de scènes in het heden, waarin een journalist (Kristin Scott Thomas) van hot naar her reist om de ware toedracht van het verhaal van Sarah te onthullen.

Crocodile Dundee

RTL 7, 20.30-22.30 uur

(Peter Faiman, 1986) Eens beschouwd als zorgeloos jarentachtigvermaak: een simpele maar bij nader inzien ook wat foute komedie uit Australië, waarin een Amerikaanse journalist (Linda Kozlowski) Down Under een reportage maakt over een beroemde krokodillenjager (gespeeld door de Australische tv-komiek Paul Hogan), verliefd wordt en hem meeneemt naar haar thuisbasis, New York. Daar liggen de komische maar dooraichtige misverstanden voor het oprapen. Dat de hoofdrolspelers hun filmliefde ook in werkelijkheid beleefden, deed de film bepaald geen kwaad. Crocodile Dundee werd een ongekend succes en het verse echtpaar draafde keurig op voor een aanmerkelijk minder leuke vervolgfilm, die woensdag op hetzelfde tijdstip door dezelfde zender wordt uitgezonden.

Mission Wahrheit: Die New York Times und Donald Trump
Arte, 20.15 uur

Arte zendt de vierdelige documentaireserie over de relatie tussen Trump en The New York Times en The Washington Post (in Nederland uitgezonden als The Fourth Estate) in één keer uit. Wat is het perspectief van de journalisten op de eerste honderd dagen van de Amerikaanse president?

Volle Zalen
NPO 2, 20.25 uur

Ballerina Igone de Jongh is eerste soliste bij Het Nationaal Ballet. Dit seizoen danst ze onder meer de klassieker La Dame aux Camélias. Een ontzettend zwaar stuk. Nu ze bijna 40 is, vraagt ze zich steeds vaker af: hoelang kun je doorgaan als topballerina?

Brandpunt+
NPO 2, 21.00 uur

Duizenden Nigeriaanse meisjes worden jaarlijks door mensenhandelaars naar Europa vervoerd. Deze criminele netwerken groeien explosief en zetten daarbij voodoo in als machtig wapen. Brandpunt+ gaat op zoek naar oplossingen.

Voor de zonden van de vaders
Canvas, 21.20 uur

Grootouders van Syriëgangers gaan op zoek naar hun kleinkinderen in het gevallen kalifaat. Rudi Vranckx volgt de Belgische en Nederlandse familieleden. Veel van de Syriëgangers zitten opgesloten in door Koerdische troepen opgerichte opvangkampen.

School
BBC 2, 22.00 uur

Documentaireserie over vier middelbare scholen in South Gloucestershire die in tijden van bezuinigingen drastische keuzen moeten maken. Zoals het korten op salarissen van het personeel, een beslissing die uiteraard niet met enthousiasme wordt ontvangen.

De rijdende rechter
NPO 1, 22.25 uur

De 72-jarige Trees Broere koopt vetbevriezingsbehandelingen bij het bedrijf Perfect You. Volgens eigenaar Paul Leurink moet Trees nog elf behandelingen betalen, maar volgens Trees heeft zij juist nog recht op behandelingen. Wie heeft zijn zaakjes niet op orde?