Direct naar artikelinhoud
nieuwsNasa

Zo ziet Mars eruit door de ogen van Marsrobot InSight

Nu het stof letterlijk is neergedaald, blijkt het nieuws over Marsrobot InSight bijzonder goed. Ook de laatste horde, het openen van de zonnepanelen die de lander tijdens zijn missie van energie moeten voorzien, is genomen. En er is zelfs al een foto van het uitzicht ontvangen.

Het uitzicht vanmorgen op Mars. De landing van InSight is in elk opzicht geslaagd.Beeld Nasa

Dat alles goed verlopen is, werd vanochtend duidelijk rond half 3. Toen ontving Nasa’s Marssatelliet Odyssey het signaal dat bevestigde dat de zonnepanelen van InSight goed zijn uitgevouwen. Die panelen, elk ruim 2 meter breed, moeten de lander tijdens zijn missie van energie voorzien.

Na een tocht van zesenhalve maand door de kosmische diepte, raakte Marssonde InSight gisteravond met grofweg zes keer de snelheid van een kogel exact de juiste plek van de Marsatmosfeer. Dankzij die atmosfeer, een parachute en remraketten remde de sonde af tot een snelheid van 9 km/h. Om 20.54 uur plofte hij geheel volgens plan neer op Elysium Planitia, een relatief plat stuk Mars met weinig rondzwervende keien en ander materiaal dat een landing kan bemoeilijken. Nasa noemt het gebied liefkozend de ‘grootste parkeerplaats op Mars’.

Acht minuten later brak bij de missieleiding van Nasa een luid applaus uit. Het eerste signaal van InSight, dat met de snelheid van het licht zijn weg terug naar aarde had gevonden, werd begeleid door een koor van gejuich en vreugdedansjes. Rond 9 uur kwam via de volgsatellieten zelfs een eerste foto binnen die door de camera op InSight was geschoten: missie geslaagd.

Inmiddels heeft InSight ook een tweede foto geschoten van het Marsoppervlak. Waar het geweld van de landing gisteren letterlijk het Marsstof had doen opwaaien, is dat nu weer gaan liggen. Dat gaf de camera van InSight vanmorgen helder zicht op de horizon.

InSight is overigens niet ontworpen voor het maken van dit soort foto’s. Een van de belangrijkste onderdelen van de lander is een seismograaf. Daarmee moet hij niet het oppervlak, maar juist het binnenste van de planeet in kaart brengen.

De komende dagen gaat het InSight-team aan de slag met de robotarm van de lander. Die moet de meetinstrumenten uiteindelijk op de grond gaan zetten. Tegelijk nemen ze met de camera van de lander foto’s van de ondergrond, om zo de beste plek voor die instrumenten uit te zoeken. InSight zal naar verwachting over ongeveer twee maanden zijn eerste gegevens gaan verzamelen.

‘Robotseismoloog’ InSight geland op Mars om binnenste van rode planeet in kaart te brengen. 

Marssonde InSight is maandagavond succesvol geland. Hij moet de geheimen van het diepste binnenste van de rode planeet gaan onthullen.