Direct naar artikelinhoud
Klopt dit wel?Energiedrankjes

Energiedrankje doet bloedvaten met de helft krimpen – Klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: één blikje energiedrank laat bloedvaten met de helft krimpen.

Een blikje Monster Energy, Red Bull, Bullit en Rockstar Energy Drink.Beeld ANP

Van wie komt die claim?

Levensgevaarlijk, die energiedrankjes. Eén blikje Red Bull of Monster geeft niet alleen een oppepper, maar doet de bloedvaten met de helft krimpen, melden onder meer het AD, het Eindhovens Dagblad en Libelle op basis van nieuw onderzoek. De consumptie van een energiedrankje zou zo al binnen 90 minuten het risico op een hartaanval of beroerte ‘flink’ verhogen. Britse media meldden exact  hetzelfde twee weken eerder. Aangezien sommige jongeren meer dan drie pepdrankjes per dag drinken, zouden die zowat continu met levensgevaarlijk vernauwde aderen rondlopen.

Klopt het?

Er blijkt inderdaad een nieuwe studie te bestaan die bekijkt wat er gebeurt met de bloedvaten van energiedrankdrinkers. Wetenschappers van de McGovern Medical School in Texas presenteerden daarover onlangs hun resultaten op een congres van de Amerikaanse Hartstichting (AHA). Maar in hun samenvatting staat iets heel anders dan in het AD, zegt hoogleraar en medisch bioloog Jan-Luuk Hillebrands van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in een reactie.

‘Een vernauwing van het bloedvat kan inderdaad gevaarlijk zijn, maar daar gaat dit onderzoek helemáál niet over’, aldus Hillebrands. In plaats daarvan keken de Amerikanen naar de stijfheid van de binnenwand van bloedvaten. Voor die maat gebruiken onderzoekers meestal een knelverband om de arm kortdurend af te knijpen van bloed, waarna ze vervolgens kijken naar hoe de diameter van de slagader toeneemt terwijl het bloed er weer in stroomt. Na een energiedrankje verstijven de vaten een beetje, en bleek de binnenste diameter iets minder toe te nemen: slechts 2,8 procent in plaats van 5,1. Na een kopje koffie verstijven de bloedvaten ongeveer evenveel, constateerden Griekse wetenschappers in 2005.

Net als bij een koffie is er dan ook helemaal geen sprake van een acuut risico op een hartaanval of een beroerte. Daarover doet het nieuwe onderzoek geen enkele uitspraak. Dat neemt volgens Hillebrands niet weg dat bloedvatverstijving op lange termijn een van de risicofactoren is voor een hartaanval, samen met bijvoorbeeld aderverkalking en een hoge bloeddruk. Er zijn wel aanwijzingen dat mensen die jarenlang energiedrankjes consumeren ook vaker hartklachten ontwikkelen, maar of dat écht door die drankjes komt, is nog niet bewezen.

Wel zijn er gevallen bekend van jongeren die met een overdosis pepdrank op de spoedeisende hulp belanden en last hebben van hartkloppingen, leververgiftiging of stuiptrekkingen. In de meeste gevallen hebben ze meer dan een liter op. Minstens vier blikjes dus – heel wat meer dan het acute gevaar van één blikje waarover het AD berichtte.

Eindoordeel

Hoewel één energiedrankje de bloedvaten een beetje doet verstijven, laat het ze niet met de helft krimpen en levert het geen acuut risico op voor een hartaanval of beroerte.