Donderdag 25 april 2024                     Neem een abonnement 
   
 
Goedemiddag,
Goedemiddag,
Man van de dag is minister Eric Wiebes. In de provincie waar het wantrouwen tegenover de regering het grootst is, oogst hij zowaar enige bewondering. Kamerlid Dijkstra oogstte gisteren in de senaat vooral kritiek en moet nog eens aan de bak.

Hier zijn uw Dagkoersen.
 
   
 
Leestip: 'politica anders behandeld in pers'

Leestip: 'politica anders behandeld in pers'

De politieke verslaggeving kent tekortkomingen. De wetenschap wijst ons vandaag met de neus op de feiten. Vrouwelijke politici worden benadeeld door de manier waarop kranten over ze schrijven, stelt politiek wetenschapper Loes Aaldering. Lees het artikel over haar onderzoek hier.

 
   
 
DOORBRAAK VAN DE DAG
Eindelijk een schadeprotocol
DOORBRAAK VAN DE DAG
Eric Wiebes kan als minister van Economische Zaken een eerste succes op zijn conto schrijven. Vanmiddag presenteerde hij in het provinciehuis van Groningen een nieuw schadeprotocol voor gedupeerde Groningers. Het werd tijd: sinds maart vorig jaar ligt de schadeafhandeling stil. Toen stapte de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) uit het proces, maar een nieuw protocol kwam er niet. Pijnlijk, want nationaal coördinator Hans Alders had de Groningers beloofd dat zij nog voor de zomer bij een nieuw schadeloket terecht zouden kunnen.

De vertraging kwam door de formatie, zeiden premier Rutte en Wiebes. 'Toen werd te weinig het mandaat gevoeld om de knoop door te hakken', was de uitleg van de nieuwe minister. Hij voelt inmiddels die verantwoordelijkheid wel en komt vandaag zijn belofte van half januari na: binnen enkele weken een nieuw protocol. 'Dit heeft met rechtvaardigheid te maken', zei Wiebes vanmiddag met gevoel voor dramatiek.

Verslaggever Jurre van den Berg was ter plekke en noteerde de belangrijkste ingrediënten van de nieuwe aanpak: 'Een schadeafhandeling waarin schadeveroorzaker NAM geen plaats heeft, de staat verantwoordelijkheid neemt, er geen geografische beperking geldt voor schadeclaims en gedupeerden het recht houden in beroep te gaan als ze het niet eens zijn met het oordeel van de nieuwe Commissie Mijnbouwschade.'

Wiebes dwingt in het noorden respect af met zijn aanpak. Commissaris van de Koning René Paas was vol lof: 'We zijn erg enthousiast over de wending die het proces heeft genomen onder leiding van de nieuwe minister.' Zelfs de Groninger Bodembeweging reageert voorzichtig positief. Maar 'Groningen' blijft de komende jaren een hoofdpijndossier voor de minister. Schadeafhandeling is een vorm van symptoombestrijding. De discussie over de hoeveelheid gaswinning duurt voort.
 
   
   
 
CLIFFHANGER VAN DE WEEK
Senaat nog niet klaar met Dijkstra
CLIFFHANGER VAN DE WEEK
Dagenlang verheugden senatoren zich op het échte debat dat zij zouden gaan voeren met D66'er Pia Dijkstra over haar donorwet. Dit was een ethische kwestie waarin elk Eerste Kamerlid een eigen afweging diende te maken. Niet de fractielijn, maar de individuele stem zou doorslaggevend zijn. Aan initiatiefnemer Dijkstra de taak om 38 senatoren op inhoud te overtuigen. Een debat waarvan de uitkomst nog niet vast stond, dat was iets om naar uit te kijken.

Gisteravond bleek dat de senatoren na een lange dag van debatteren er nog steeds geen genoeg van hadden. Dijkstra wist niet alle twijfel weg te nemen. Ze moet op verzoek van CDA en PvdA voor het weekend een brief sturen met uitleg over de rol van nabestaanden in de donorwet. Haar voorstel behelst dat iedereen automatisch geregistreerd staat als orgaandonor, tenzij mensen zich uitschrijven. Nabestaanden behouden een grote stem in de beslissing om wel of niet te doneren, bezwoer Dijkstra de senaat. Maar haar verhaal stuitte op ontevreden politici.

Het D66-Kamerlid oogde gespannen, constateerde politiek verslaggever Gijs Herderscheê die gisteren het debat volgde. 'Dijkstra had zich zo goed voorbereid dat ze de indruk wekte te diep in de materie te zitten.' Ze leek soms weinig geduld op te kunnen brengen voor haar ondervragers. Haar debatstijl leidde af en toe tot wrevel. Vooral CDA-Eerste Kamerlid Maria Martens botste met Dijkstra. Die wilde van haar de garantie krijgen dat ook laaggeletterden en verstandelijk beperkten voldoende worden voorgelicht over het nieuwe systeem. 'Garanties geef je op stofzuigers', was de snedige reactie van Dijkstra.

Dat moet beter, vonden meerdere Eerste Kamerleden. Ze stuurden Dijkstra weg met huiswerk en stelden de stemming een week uit. Wordt vervolgd.
 
   
   
 
ER IS ER EEN JARIG
En dat is de prinses
ER IS ER EEN JARIG

Prinses Beatrix is vandaag tachtig geworden. Voor de gelegenheid blikt verslaggever Remco Meijer terug op de vijf jaar dat zij inmiddels geen staatshoofd meer is. Stapje voor stapje verdwijnt de prinses van het publieke toneel. Nog steeds schuift ze bijna wekelijks aan bij het maandagse overleg in de puttikamer (vernoemd naar de naakte engeltjes op de wand) waar koning en koningin vergaderen over alle uitnodigingen die zij ontvangen. Zo af en toe steekt de prinses haar vinger op: laat mij daar maar heen gaan. Soms om praktische redenen, andere keren omdat zij een bepaalde organisatie of evenement een warm hart toedraagt.

Meijer: 'Zo ondersteunt ze het koningschap van haar zoon. Gedoseerd. Ze is gepensioneerd als koningin, maar niet als lid van het Koninklijk Huis.' Tegelijkertijd is ze selectiever in haar publieke optredens. Ze doet niet meer mee op Koningsdag en was afgelopen jaar niet aanwezig bij de fotoshoot in ski-oord Lech. Het hoeft ook niet meer, haar zoon kan zonder haar. 'Vijf jaar na haar aftreden ziet ze aan alle reacties dat Willem-Alexander en Máxima het goed doen.' Lees hier het hele stuk van Meijer.

 

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. 

 
   
Download de Volkskrant apps
Het laatste nieuws én alle achtergronden.
De papieren krant, maar dan op uw scherm.
  
 
Volg de Volkskrant
 
 Deze mail werd verstuurd naar tworaho.mail14@blogger.com | Afmelden voor deze nieuwsbrief
Privacyverklaring - Accountvoorwaarden | © 2024 de Persgroep Nederland B.V.
Alle rechten voorbehouden