Direct naar artikelinhoud
Nieuwsspionage

NYT: China en Rusland luisteren mobiele telefoons af van Trump (die weigert om ze in te leveren)

Chinese en Russische inlichtingendiensten luisteren de mobiele telefoons af van president Trump. De president is hier vaak op gewezen door het Witte Huis en de Amerikaanse spionagediensten. Maar hij weigert zijn iPhones op te geven of een beveiligde vaste lijn te gebruiken.

President Donald Trump belt met een mobiele telefoon aan boord van de Air Force One.Beeld Shealah Craighead/ The White House

Dit meldt The New York Times op basis van informatie van onder andere regeringsbronnen. De Chinezen en de Russen weten door het afluisteren niet alleen met wie Trump regelmatig belt en wie hij in vertrouwen neemt, maar kunnen ook een beeld vormen van hoe hij denkt en voor welke argumenten hij gevoelig is. 

Ook zou Beijing de afgeluisterde gesprekken gebruiken om te voorkomen dat de handelsoorlog tussen China en Amerika nog verder escaleert. 

 Volgens de functionarissen hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten de Chinese en Russische afluisterpraktijken bevestigd gekregen uit onderschepte communicatie tussen buitenlandse regeringsfunctionarissen. De bronnen binnen diverse regeringen bevestigen dat Trumps mobiele telefoongesprekken worden afgeluisterd. Om welke landen het gaat, is niet bekend.

Trump belt vlak na zijn aantreden de Australische premier Turnbull met de vaste lijn van het Witte Huis. Hij belt zijn intimi echter het liefst met zijn mobiele telefoons.Beeld AP

Vrienden en familie

Tot grote onvrede van zijn adviseurs en inlichtingendiensten gebruikt de president sinds hij het Witte Huis betrok, nog altijd zijn diverse mobiele telefoons. Hij gebruikt deze vooral om zijn vrienden, kennissen en familie te bellen. 

De president zou drie mobiele telefoons hebben. Twee zijn door de spionagedienst NSA aangepast om ze minder kwetsbaar te maken voor hackers. Trumps derde iPhone verschilt echter niet veel van de mobiele telefoons die honderden miljoenen mensen gebruiken. Deze telefoon gebruikt de president het meest, aldus de functionarissen, omdat hij hierin zijn contacten kan opslaan.

Grote onzin , aldus Trump. De president noemde het verhaal donderdag het zoveelste onjuiste artikel van The New York Times. ‘Ik gebruik alleen overheidstelefoons’, aldus de president in een tweet. ‘Ik heb maar één mobiele telefoon van de overheid, die ik zelden gebruik. Het verhaal is zóóó onjuist.’

In het Witte Huis hoopt men dat Trump niet praat over geheime en vertrouwelijke informatie die hij dagelijks krijgt tijdens zijn mobiele gesprekken. Niemand weet echter zeker of de president zich hieraan houdt, met name ’s avonds wanneer Trump vanuit zijn privévertrekken zijn mobiele telefoons gebruikt.

President Barack Obama laat zijn beveiligde Blackberry zien. Pas na een aantal jaar kreeg hij een iPhone. Met dit toestel kon hij echter, uit veiligheidsoverwegingen, weinig doen.Beeld afp

Obama hield zich aan adviezen

Trumps gebruik van mobiele telefoons wijkt sterk af van zijn voorgangers. President Obama hield zich aan de adviezen van zijn medewerkers om voorzichtig te zijn met het gebruik van mobiele telefoons en iPads. Pas tijdens zijn tweede termijn gebruikte Obama een iPhone. Hiermee kon hij echter niet bellen en had de telefoon geen camera of microfoon. Hij kon wel e-mails ontvangen via een speciale account, maar van een beperkte groep medewerkers en vrienden.

Volgens de Amerikaanse functionarissen die op de hoogte zijn van de Chinese en Russische praktijken, gebruikt Beijing de afgeluisterde gesprekken onder andere om te voorkomen dat de handelsoorlog met Amerika nog verder escaleert. De Chinezen krijgen uit de gesprekken een goed beeld hoe Trump denkt, naar wie hij graag luistert en voor welke argumenten hij gevoelig is.

Met behulp van een lijst die China heeft opgesteld van de intimi die de president regelmatig belt, proberen zij Trump te beïnvloeden. Twee van hen zijn de Amerikaanse casinomiljardair Steve Wynn, die ooit actief was in de Chinese gokstad Macau, en de zakenman Stephen Schwarzman, eveneens een miljardair die een band heeft met China. Via Chinese zakenmensen probeert Beijing de vrienden van Trump te beïnvloeden, in de hoop dat China’s zienswijze uiteindelijk bij de president belandt.

Persoonlijke relatie

Met deze campagne probeert de Chinese regering onder andere te bereiken dat Trump zoveel mogelijk bijeenkomt met president Xi. Want net als andere regeringen, weet Beijing dat de Amerikaanse president grote waarde hecht aan persoonlijke relaties. 

Zo was Trump opvallend positief over Xi nadat hij hem direct na zijn aantreden had ontmoet in Florida. Daarvoor riep de president voortdurend dat hij China keihard zou aanpakken vanwege de in zijn ogen oneerlijke handelspraktijken van de Chinezen.