Direct naar artikelinhoud
Column

Wat nou als we voortaan heel duidelijke loonstrookjes maken?

Wat nou als we voortaan heel duidelijke loonstrookjes maken?

Denkfouten in het hedendaags ontwerp gefileerd door innovatie-expert (en cabaretier) Jasper van Kuijk. Deze week: loonstrookje 2.0.

Elke maand ontvang ik van mijn parttime werkgever weer het periodieke financiële cryptogram dat loonstrookje heet. Zegt u het maar, iemand suggesties voor WN-premie Pensioen OP/NP, of voor Alg werkkostenreg bijdr.?

En het verschil tussen tabelloon en tariefloon? Geen idee, eerlijk gezegd. Zelfs een redelijk gangbare term als ‘loonheffing’ ken ik eigenlijk alleen uit de krant van de ‘loonheffingskorting’, waarvan ik ook al niet precies weet wat het is. Ja, er gaat iets áf. En daar kun je dan dus weer korting op krijgen. Het is alsof de ober aan het eind van een etentje een rekening brengt, opgesteld in het cyrillisch: je kijkt naar de getallen en denkt ‘tjsa, het zal wel’ en je betaalt.

Wat nou als we voortaan heel duidelijke loonstrookjes maken? Geen mistige afkortingen meer – ja, ik heb het over jou Verg woon-werkverk spec – maar duidelijke kopjes en steeds een verklarende zin erbij die uitlegt wat een post inhoudt. Dus niet meer alle inhoudingen door de werkgever dumpen onder de noemer ‘loonheffing’, maar dat uitsplitsen en toelichten, zodat het wordt:

Loonbelasting Via uw werkgever afgedragen voorschot op uw inkomstenbelasting. Wordt verrekend met uw uiteindelijke aangifte.

Premie volksverzekeringen Via uw werkgever door u afgedragen premie voor de:

1) Algemene ouderdomswet (AOW): uw basispensioen;

2) Algemene nabestaandenwet (ANW): inkomensverzekering voor uw partner en/of kinderen in geval van uw overlijden;

3) Wet langdurige zorg (WLZ): verzekering voor zware, intensieve zorg voor kwetsbare ouderen, mensen met een handicap en mensen met een psychische aandoening.

Maar dan zijn we er nog niet. Want werkgevers dragen namelijk ook af. Sociale premies, zodat je als werknemer verzekerd bent tegen arbeidsongeschiktheid (WIA), werkloosheid (WW) en ziekte (ZW). En dan is er nog het werkgeversdeel van je pensioenpremie. Maar al deze afdrachten staan niet op je loonstrookje, terwijl de vuistregel is dat deze zo’n 25 procent van het brutoloon zijn. Een flink bedrag en ook dat mag best zichtbaar zijn.

Wat nou als we voortaan heel duidelijke loonstrookjes maken?
Beeld Volkskrant Infographics

Momenteel heb je door de vaagheid van loonstrookjes vaak geen idee wat je precies betaalt en waarvóór je betaalt. En daar heb je wel recht op. Bovendien zou een inzichtelijker loonstrookje weleens kunnen bijdragen aan een groter draagvlak voor de gevraagde afdrachten.

En het fijne is, dit hoeft allemaal bijna niks te kosten. Want loonstrookjes komen tegenwoordig niet meer uit de matrixprinter, die worden gewoon netjes in kleur geprint of als pdf’je verstuurd. Dus die kun je prima voorzien van een heldere lay-out en van duidelijke kopjes en toelichtingen zonder dat er op het loonstrookje een post hoeft te verschijnen genaamd DLT (duidelijke loonstrookjes toeslag).

Twitter: @jaspervankuijk