Direct naar artikelinhoud

Zeven topmensen bij politie verdienden meer dan de norm

Zeven mensen in de politietop, onder wie twee adviseurs van de korpsleiding, verdienden vorig jaar meer dan een minister. Koploper was Bernard Welten, de voormalige Amsterdamse korpschef, die ruim 2,5 ton ontving. Dat is ruim een halve ton meer dan de korpschef van de nationale politie zelf, de inmiddels vertrokken Gerard Bouman, en ruim 75 mille meer dan de verantwoordelijk minister, Ard van der Steur.

Voormalig korpschef van Amsterdam Bernard Welten.Beeld ANP

Dat blijkt uit gegevens over de beloning van de top van de politie in 2015, die de Volkskrant met een beroep op de WOB (de Wet openbaarheid van bestuur) heeft gekregen. Sinds vorig jaar geldt voor de (semi)publieke sector - en dus ook voor de politie - een maximale beloning van 178 duizend euro. Dat is een ministerssalaris, inclusief pensioen en onkosten.

Zeven mensen uit de politietop kregen in 2015 meer. Naast Welten en Bouman ging het om nog een 'Adviseur Korpsleiding', die ruim 196 mille kreeg. Een teamchef op de Antillen, een politiechef en een directeur kregen rond de 180 mille, nog eens zeventien functionarissen kregen rond de 170 millle, dus net onder de norm. De directeur van de Politieacademie zat daar een jaar eerder ruim boven, met 211 duizend euro.

De gegevens over de beloning komen op een moment dat de politie onder vuur ligt. De nationale politie heeft naast alle problemen ook nog een tekort van 72 miljoen euro, bleek vorige week. Over de recherche verscheen een vernietigend rapport. Begin dit jaar ontstond al beroering over de beloning, nadat het AD had gemeld dat in 2014 twintig politietoppers meer verdienden dan een minister. Omdat het er vorig jaar minder werden, kan de politievakbond ACP leven met de 'grootverdieners'.

Niet alles wat kan, hoef je ook te doen

Bovendien moeten te hoge beloningen de komende jaren worden afgebouwd tot onder de WNT-norm (Wet normering topinkomens) van 178 mille. Wel doet ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp een moreel beroep op onder andere Bernard Welten om in te leveren. Adviseurs vallen nu niet onder de WNT, en hoeven dus ook niet in te leveren. 'Dus juridisch klopt het. Maar niet alles wat kan, hoef je ook te doen', zegt Van de Kamp. De beloning van Welten berust op eerdere afspraken. De oud-korpschef heeft er geen behoefte aan te reageren op de nieuwe cijfers.

Begin dit jaar bleek dat de nieuwe korpschef, Erik Akerboom, meer gaat verdienen dan de 178 mille uit WNT. Dit om hem te verleiden de ondankbare post van baas van de nationale politie te aanvaarden. Akerboom verdiende als secretaris-generaal bij Defensie 207 duizend euro. Omdat hij volgens de WNT-regels door zijn benoeming bij de nationale politie direct terug zou moeten naar het plafond van 178 mille, krijgt hij een overgangsregeling.

De Kamer uitte daar kritiek op, omdat het kabinet zo de eigen regels ondergraaft. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wijst erop dat het aantal 'grootverdieners' dat meer verdient dan 178 mille lager ligt dan in 2014. Door eenmalige extra's kan dat volgend jaar weer anders zijn, tekent het departement daarbij aan.

Het WOB-verzoek werd uitgevoerd door Marlies de Brouwer.

Voormalig korpschef van de nationale politie Gerard Bouman.Beeld ANP