Direct naar artikelinhoud
Film- en tv-tipsZondag 16 december

De film- en tv-tips voor zondag 16 december

Ronald Snijders in Welke Show.Beeld Jaap Reedijk

Tegenlicht

Zondag, NPO 2, 21.05 uur

Paul Kingsnorth was een van de kopstukken van de milieubeweging, maar volgens hem werden de barricades ingeruild voor vergadertafels en sindsdien leeft hij een teruggetrokken bestaan. In een nieuw project definieert hij de relatie tussen natuur en mens opnieuw. In Tegenlicht deelt hij zijn visie.

Gevoel voor tumor

Zondag, NPO 3, 21.10 uur

Het leven van de 25-jarige geneeskundestudent Tristan neemt in deze Vlaamse dramaserie een drastische wending als hij een kwaadaardige tumor blijkt te hebben. Alle toekomstdromen die hij had, worden plotseling aan diggelen geslagen en dan belanden zijn ouders ook nog in een huwelijkscrisis. Klinkt als zware kost, maar valt mee aangezien de makers drama en humor effectief weten te combineren. Het resultaat is een grappige, aandoenlijke en lieve serie. Beslist het kijken waard, dus.

De Britse schrijver Paul Kingsnorth.Beeld HH

Welke show

Zondag, NPO 3, 22.40 uur

Vier sterren kreeg deze absurdistische show vol woordgrappen en liedjes van Ronald Snijders eerder in de Volkskrant. Een onemanshow op een barkruk, à la Toon Hermans, waarin gespeeld wordt met taal. Dat klinkt hopeloos ouderwets, maar Snijders doet het op zo’n manier dat het publiek tijdens deze televisieregistratie haast continu in een lachsalvo verkeert. Zo voert hij een emotioneel gesprek met de letter Y, omdat die zo weinig gebruikt wordt, en lijkt geen enkele zin logisch op de voorgaande te volgen. Hiermee schept Snijders een absurdistische wereld, waar het voor de liefhebber van de woordgrap prima toeven is.

Teledoc Campus: Keetschoppers

Zondag, NPO 3, 23.10 uur

Als een groep hangjongeren treffen vijfentwintig bejaarde mannen elkaar wekelijks in een roestige keet in een Amersfoortse volksbuurt. Ze fluiten naar passerende vrouwen, parkeren hun scootmobiels slordig op de stoep en maken harde grappen. Ze voelen zich jong, maar telkens als een van de vrienden overlijdt of ziek wordt, komt de realiteit hard binnen. Jong zijn ze allang niet meer en de moderne wereld is moeilijk bij te benen.

Brooklyn (John Crowley, 2015)

Zondag, BBC 2, 21.00 uur

Saoirse Ronan verdiende haar tweede Oscarnominatie voor haar rol als Eilis, een serieus Iers meisje dat begin jaren vijftig de overtocht naar Amerika waagt omdat ze daar volgens haar zus een betere toekomst heeft. Daar leert ze bescheiden te dromen: ze ambieert een fijne carrière als accountant en een leuke man. Een monsterklus om zo’n keurig meisje interessant te houden, maar Ronan laat Eilis op overtuigende wijze groeien van een door heimwee geplaagd muurbloempje tot een zelfverzekerde jonge vrouw vol potentie.

Beeld uit Keetschoppers.

A Scanner Darkly (Richard Linklater, 2006)

Zondag, SBS 9, 23.55 uur

Het is een mooie metafoor voor een ziekelijk gebrek aan identiteit, het pak dat geheim agent Fred (Keanu Reeves) in A Scanner Darkly draagt. Met dit ‘scramble suit’ bedekt hij zijn eigen lijf met de fysieke karakteristieken van zo’n miljoen mensen; een alsmaar veranderende projectie van haren, ogen, monden, neuzen en kleren, die Fred als narcotica-agent volmaakte anonimiteit garandeert. Maar daar blijft het natuurlijk niet bij, in deze sterke, vervreemdende Philip K. Dick-verfilming. Net als in Waking Life (2001) liet regisseur Richard Linklater de film beeld voor beeld met de computer overschilderen, zodat A Scanner Darkly ook zelf een gespleten identiteit krijgt: live action en animatie tegelijk.