Direct naar artikelinhoud
volkskeukenherfstig troostvoer

De Volkskeuken: Currypompoenrisotto

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag currypompoenrisotto (hoofdgerecht voor 2 à 3 personen). 

De Volkskeuken: Currypompoenrisotto
Beeld Pay-Uun Hiu

Mijn eerste doorweekte gure herfstdag heb ik alweer gehad, dit jaar. Meteen verlangde ik naar het allertroostendste comfortfood dat ik kon verzinnen. Iets warms. Iets zachts met een beetje bite. Iets met mooie, warme kleuren. En iets met een rijke, diepe, gelaagde smaak die nagloeit in je mond en zich nog verder ontwikkelt tot je ook de onderliggende tonen proeft. Soep is natuurlijk altijd lekker warmend, maar ik wilde iets met meer body.

En terwijl ik op mijn fiets door de regen trapte, ontvouwden zich visioenen van risotto en curry met dikke kokosroom, goudgeel van de kerrie en de kurkuma, met fluweelzachte stukjes oranje pompoen en kastanjechampignons. Tegen de tijd dat ik thuis was en onder een hete douche stond, had ik mijn gedroomde recept klaar.

Kook de bouillon en houd die tegen het kookpunt. Verwarm in een braadpan 1 à 1,5 eetl. olie en de helft van de gember. Bak dan de paddestoelen en de pompoen mee. Voeg een scheutje bouillon toe en laat 15-20 minuten stoven tot de pompoen zacht is. Voeg indien nodig nog wat bouillon toe. Zet de pan daarna op een warmhoudplaatje.

Verwarm in een andere pan (met dikke bodem) op zacht vuur 2 à 3 eetl. olie, met de venkelzaadjes, kardemompitjes, pepertje, de rest van de gember en de knoflook. Laat de olie op smaak komen en knoflook lichtjes kleuren. Fruit de ui een paar minuten mee. Voeg de rijst toe en roer die tot alle korrels bedekt zijn met de olie. Roer dan de kerrie en kurkuma (geelwortel) erdoor. Laat de rijst goed warm worden en roer de kokosroom, djeroekpoeroetblaadjes (kaffierlimoen) en serehstengel (citroengras) erdoor. Voeg een soeplepel bouillon toe. Roer. Laat intrekken. Roer om aanbranden te voorkomen. Voeg telkens bouillon toe en laat weer intrekken. En roer. Doe dat net zolang tot de rijst beetgaar is (ca. 25 minuten). Haal het pepertje, de blaadjes en de serehstengel eruit. Voeg dan de pompoen en paddestoelen toe (let erop dat er niet te veel vocht meegaat). Roer. Breng op smaak met peper, zout en limoensap. Strooi er voor het serveren wat koriander overheen.

Currypompoenrisotto

Hoofdgerecht voor 2 à 3 personen

1,5 l groentebouillon

arachideolie

3 eetl. gember, geschild en fijngehakt

150 g kastanjechampignons

350 g (schoongemaakte) pompoen, blokjes van 1 à 2 cm

1 theel. venkelzaad

pitjes uit 5 kardemompeulen

1 gedroogd rood pepertje

1 teentje knoflook, gesnipperd

1 sjalot, gesnipperd

200 g arboriorijst

1,5 eetl. kerrie

1 theel. kurkuma

200 ml kokosroom

2 djeroekpoeroetblaadjes

1 serehstengel, gekneusd

sap van ½ limoen

½ bosje koriander, fijngehakt