Direct naar artikelinhoud
NieuwsKabinetscrisis België

Vlaamse nationalisten stappen uit regering om migratiepact, maar premier Michel blijft aan

De Belgische regering is zaterdagavond net niet gevallen over het VN-migratiepact dat maandag in de Marokkaanse stad Marrakech wordt ondertekend door wereldleiders. Premier Charles Michel vertrekt vooralsnog ‘gewoon’ naar Marrakech om het pact te ondertekenen en voelt zich daarin gesteund door tweederde van het parlement.

Bart de Wever van de N-VA spreekt tijdens de persconferentie die zijn partij zaterdagavond belegde.Beeld BELGA

Zaterdagavond was met spoed een ministerraad ingelast die al na een half uur werd verlaten door de Vlaamse nationalistische partij N-VA van Bart de Wever. Op een persconferentie zei De Wever zijn verlies te nemen omdat zijn partij feitelijk uit de coalitie is ‘geduwd’. ‘Blijkbaar stuurt deze regering liever aan op een regeringscrisis dan zich te onthouden van een stem’, zo zei De Wever. ‘De regering voelt zich gesteund door een ruime meerderheid van het parlement en heeft blijkbaar al een ander plan klaar liggen’, zo suggereerde hij.

Later op de avond maakte premier Michel bekend de N-VA- ministers te gaan vervangen, maar  op dat moment waren de namen nog niet bekend. De N-VA ontketende de regeringscrisis eerder deze week door aan te dringen op een onthouding van stemmen. Premier Michel wilde daar niets van weten omdat hij internationaal geen gezichtsverlies wilde lijden en zich gesteund voelde door de andere partijen.

Geen crisis in Nederland

Het migratiepact dat komende week in Marrakech wordt ondertekend door de leden van de Verenigde Naties houdt de gemoederen al weken bezig. Anti-migratiepartijen zoals de N-VA vrezen dat het pact migranten te veel rechten geeft, waardoor ze moeilijk zijn uit te zetten. Bovendien zou het de deur open zetten voor meer migratie.

In Nederland is een kabinetscrisis over hetzelfde onderwerp ternauwernood voorkomen met een juridisch compromis. Nederland heeft aangedrongen op een zogeheten ‘inlegvel’ waarin wordt vastgelegd dat er geen juridische consequenties zijn aan de morele uitgangspunten van het pact. Volgens voorstanders van het migratiepact was dit helemaal niet nodig, omdat het VN-akkoord vooral gaat over intenties en uitwerkingen van het bestaand VN-Verdrag voor de rechten van de mens. Zo wordt het recht op vluchten en veiligheid vastgelegd en moeten mensenrechten worden gerespecteerd zoals het zorgen voor fatsoenlijke opvang, het niet scheiden van gezinnen of detineren van migranten.

Meer over de Belgische regeringscrisis en het pact van Marrakech

Wat is het pact van Marrakech?

Het pact van Marrakech trekt een spoor van politieke onrust door het Westen. Maar wat is het eigenlijk voor akkoord? Voor welk probleem is het een oplossing? En waarom is er discussie over?

Belgische regeringscrisis: Vlaams-nationalistische partij N-VA lijkt zichzelf klem te hebben gezet door het spel nét iets hard te spelen

De val van de Belgische regering hangt de hele week al in de lucht. Maar net als bij een goede serie volgt aan het eind van elke dag een cliffhanger: heel misschien komt het nog goed, morgen praten we verder. De Vlaams-nationalistische regeringspartij N-VA lijkt zichzelf echter klem te hebben gezet door het spel nét iets te hard te spelen.

Charles Michel: De man die de Belgen door barre tijden moet leiden

Hij was de jongste parlementariër van België, later de jongste minister. Nu hij is de jongste regeringsleider die het land kende. De liberaal Charles Michel (Namen, 21 december 1975) is de man die de Belgen door barre tijden moet leiden.

Opeens is het pact van Marrakech een politiek probleem

Een tot voor kort onbekend VN-migratiepact verdeelt plotseling de coalitie. VVD en CDA willen niet de indruk wekken dat ze migratiebeleid uit handen geven. D66 gruwelt van het idee dat Nederland zich aansluit bij het nee-kamp van Donald Trump en Viktor Orbán.

‘Clash van wereldbeelden’ tijdens het debat over pact van Marrakech in de Tweede Kamer

Nederland steunt het pact van Marrakech, maar in de Tweede Kamer blijkt bijna iedereen de VN-migratieafspraken anders te interpreteren. ‘Als u kritisch wilt lezen, lees dan goed kritisch.’