Onder de noemer De Voedselzaak maakt de Volkskrant de komende maanden verhalen, in de krant en online, over de vraag: hoe voeden we 10 miljard monden in 2050? Hoofdredacteur Philippe Remarque legt uit waarom de Volkskrant dit project aangaat.
Waarom we de toekomst van voedsel onderzoeken
-
Blockchain is geen wondermiddel dat eerlijke chocoladerepen garandeert
-
Nederland kan nog kiezen voor voedselproductie van de toekomst: agro-ecologie
-
Nederlandse bedrijven dragen wél bij aan Ethiopische voedselzekerheid
-
Het voedselvraagstuk vraagt om politieke regie, zo leert het succes in Brazilië
-
Ook uw kopje koffie ondervindt de gevolgen van klimaatverandering
-
Internationale landbouwinvesteringen doen Ethiopiërs meer kwaad dan goed
-
Niet Wageningse technologie, maar klimaatvriendelijke landbouw kan Afrika vooruithelpen
-
Marktconforme ontwikkeling werkt wel: er worden successen geboekt
-
Markt lost ondervoeding niet op
-
Paternalistische bemoeienis helpt ontwikkelingslanden
-
Europa moet naar zichzelf kijken om Afrika vooruit te helpen
-
Honger neemt weer toe. En dat is het slechtste nieuws in tijden
-
Wat landbouwnatie Nederland zichzelf gunt, moet het de rest van de wereld niet misgunnen
-
Kabinet houdt de voedselindustrie opnieuw de hand boven het hoofd
-
Biologisch of juist technologisch? We praten door met tegenpolen Boersma en Lohman
-
Laat natuur en technologie samen optrekken in de voedselindustrie
-
Afrikaanse landbouw is niet heilig en zeker niet natuurvriendelijk
-
Cacaosector, sla de handen ineen en laat boeren een leefbaar inkomen verdienen
-
Ontwikkelingsgeld moet niet naar de Nederlandse kweker in Kenia, maar naar de lokale boer
-
Groei wereldbevolking zal niet leiden tot hongersnood en sterfte door tekorten
-
Afrikaanse overheden parasiteren op hun natuur: het voorbeeld van Ghana
-
Bied Afrikaanse boeren economisch perspectief en voorkom migratie naar Europa
-
Steun landbouw die uitgaat van de natuur
-
De voedseltechnologen en -ideologen moeten de strijdbijl begraven en samenwerken
-
Trotse boeren, betere bodems, meer voedsel: het kán in Afrika
-
Vrouwenemancipatie kan 150 miljoen Afrikanen van de honger redden
-
Veeteelt is wél een groot probleem en de oplossing is de vleesloze maaltijd
-
De groene revolutie dient niet de hongerigen maar de economie
-
Als je dan vlees eet, eet dan de dubbeldoelkoe
-
Waarom Keniaanse boeren wél 21ste eeuwse maïs verbouwen
-
Overheid, grijp in! Het is hoog tijd voor een suiker- en vleestaks
-
Afrika's probleem is niet Afrika zelf, maar zij die zich ermee bemoeien
-
Moeten we dat wel willen, een kweekvleestoekomst?
-
Sociale protectie maakt Afrikaanse boeren niet lui, maar juist productiever
-
Waar stad en land elkaar ontmoeten kunnen we de wereld voeden
-
Ralf Bodelier: 'We kunnen de bevolkingsgroei aan. Laat maar komen, die extra 2,5 miljard mensen'
-
Een agroecologische evolutie is beter voor Afrika dan een ecomodernistische revolutie
-
Iets meer twijfel over denkbare alternatieve koersen zou Fresco nog gezaghebbender maken
-
Het antwoord op het voedselvraagstuk: verbeter fotosynthese
-
In Afrika moet de focus liggen op compostering en bemesting, niet op irrigatie
-
Nederlandse landbouw is helemaal geen lichtend voorbeeld voor de wereld
-
Deze Afrikaan moet (en kan!) landbouw weer sexy maken
-
We hebben in Nederland alles in huis om het voedselprobleem op te lossen
-
Het antwoord op het migratieprobleem ligt in uw winkelmandje
-
Iedereen moet veganist worden, maar het moet wel leuk blijven
In 2050 wonen naar verwachting bijna 10 miljard mensen op aarde. De grootste bevolkingsexplosie vindt plaats in Afrika. Dat is toevallig ook het continent waar klimaatverandering het hardst toeslaat: woestijn, droogteperioden en overstromingen. Meer mensen dus op minder vruchtbare grond. Hoe moeten al die monden straks worden gevoed?
Aan dit complexe vraagstuk besteedt de Volkskrant dit jaar extra aandacht in De Voedselzaak, een onlineproject met publicaties in de krant, dat vandaag begint. Het is goed als een redactie ook voorbij de hectiek van de nieuwsstroom kijkt en ontwikkelingen op lange termijn onderzoekt. Hoe zorgt Afrika dat het meer voedsel gaat produceren en minder afhankelijk wordt van import en buitenlandse multinationals?
In ons comfortabele land verliezen we de voedselproblemen in het buurcontinent makkelijk uit het oog, terwijl we er in feite veel mee te maken hebben. Dat zal deze reeks ook belichten. Zonder ingrijpen wordt koffiedrinken straks moeilijker, kan chocola onbetaalbaar worden en blijven Afrikanen - verdreven door armoede of klimaatverandering - aan de poort van Europa rammelen.
Voor u denkt dat het louter ellende wordt: in Afrika wordt al volop gewerkt aan oplossingen. Modernisering van de landbouw, investeringen in irrigatie, duurzame energie, waterbeheersing of klimaatbestendige gewassen. In een serie reportages zullen we die veelbelovende ontwikkelingen laten zien. Maar we staan ook stil bij de keerzijden ervan, zoals milieuschade of strijd om land.
De Nederlandse consument heeft een grote impact op het dagelijks bestaan in Afrika. Door bijvoorbeeld de prijs van ons eten in de supermarkt, de mineralen in onze smartphones en de herkomst van onze T-shirts. Daarom proberen we voedselketens en productieprocessen te analyseren. Waar en hoe kan het beter?
Interessante kwesties, vind ik. In De Voedselzaak willen we ze voor u inzichtelijk maken. Ik hoop dat u er plezier aan beleeft.
Philippe Remarque, hoofdredacteur