Direct naar artikelinhoud

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 30 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Emma Watson en Logan Lerman in The Perks of Being a Wallflower.

Dream SchoolNPO 3, 20.25 UUR

In deze laatste aflevering krijgen de leerlingen interview-les van Eva Jinek. Daarnaast zou er samen met Duncan Stutterheim (ex-ID&T) een schoolfeest worden georganiseerd, maar of dat door kan gaan is nog maar de vraag.

Lief en leed op Parc BeaugardeNPO 2, 21.00 UUR

Filmmaker Hans Pool portretteert de inwoners van bungalowpark Parc Beaugarde in Culemborg. Veel van hen vonden er een onderkomen nadat hun relatie uitging. In de kleine huisjes vertellen ze Hans hun verhaal.

BelpopCANVAS, 21.15 UUR

Nieuwe reeks over grote en kleine namen uit de Belgische popgeschiedenis. Deze week over producers Hendrik Willemyns en John Roan, die in 1999 dansvloeren vulden met A volta en sinds 2003 door het leven gaan als Arsenal.

De opvoedersNPO 1, 22.10 UUR

Deze week alles over broertjes en zusjes. Hoe zorg je dat je kinderen het goed met elkaar kunnen vinden? Met beelden uit verschillende gezinnen en commentaar van ontwikkelingspsycholoog Steven Pont.

ModusNPO 2, 22.55 UUR

In seizoen 2 van thrillerserie Modus krijgt Zweden bezoek van de Amerikaanse president (gespeeld door Kim Cattrall). Wanneer deze spoorloos verdwijnt, wordt crimineel psychologe Inger Johanne Vik op de zaak gezet.

Alles wat we wildenNPO 3, 22.55 UUR

Herhaling van de documentaire uit 2010 over jongeren die worstelen met hun ambities en de druk van buitenaf om succesvol te zijn. Reizen, veel geld verdienen, creatief zijn. Wil deze generatie te veel?

The Perks of Being a Wallflower (Stephen Chbosky, 2012)Viceland, 20.30-22.30 uur

Schrijver-regisseur Stephen Chbosky baseerde The Perks of Being a Wallflower op zijn gelijknamige cultboek uit 1999 over drie buitenbeentjes op een middelbare school. Pas elf jaar later, toen youngadultboeken een hype werden in Nederland, verscheen het hier onder de titel De belevenissen van een muurbloem. In thuisland Amerika werd het boek op enkele scholen verboden (seks, drugs, u kent het wel), waardoor het verhaal door de marketeers van de literaire wereld gretig als controversieel werd bestempeld.

Deze verfilming is wat dat betreft vrij netjes. Zo’n verhaal over dolende tieners die worstelen met hun emoties en de wereld om hen heen is bijna een filmcliché, zoveel thematisch gerelateerde klassiekers met getroebleerde jonge hoofdpersonages zijn er inmiddels verschenen. Maar Chbosky verzamelde een nieuwe generatie acteurs die zijn persoonlijke verhaal vol gekke details (het drietal is pas echt vrij tijdens het publiekelijk naspelen van The Rocky Horror Picture Show) boven dat cliché uittilt. De eenzame nerd Charlie wordt knap gelaagd gespeeld door talent Logan Lerman en Emma Watson maakt als de dwarse en tikje pretentieuze Sam indruk in haar eerste volwassen hoofdrol sinds Harry Potter. Het sterkst is de al even jonge Ezra Miller (tijdens de opnamen 17 jaar oud) als de flamboyante zittenblijver Patrick, die het hoge niveau waarmee hij een jaar eerder doorbrak in We Need to Talk about Kevin met ogenschijnlijk gemak vasthoudt. The Perks of Being a Wallflower is een potentieel zwaarmoedige film, kort na Chbosky’s eigen middelbareschooltijd geschreven, die magnifiek luchtig wordt opgediend. Een verhaal dat de dromerige naïviteit, die maar al te vaak lijkt voorbehouden aan tieners, invoelbaar maakt.

Lang leve de koningin (Esmé Lammers, 1995)RTL 8, 20.30-23.00 uur

Geslaagd speelfilmdebuut van Esmé Lammers, de kleindochter van schaakgrootmeester Max Euwe, waarin een 8-jarig meisje op zoek gaat naar haar vader, en ondertussen leert schaken. Zij wint met een truc uit Oom Jan leert zijn neefje schaken, een door Euwe en Albert Loon geschreven schaakcursus voor kinderen. Ook met Tiba Tossijn, Monique van de Ven en Derek de Lint.

El abrazo de la serpiente (Ciro Guerra, 2015)Arte, 22.15-00.15 uur

Halverwege deze bedwelmende filmtrip wordt het kompas van de Duitse ontdekkingsreiziger Theo (Jan Bijvoet, doorleefder dan ooit) afgepakt door een stam, diep in het Amazonewoud van Colombia. Theo is kwaad: niet omdat hij nu mogelijk sneller verdwaalt, maar omdat hij vreest dat de kennis van de stam om zich te oriënteren op de wind en de sterren verloren gaat. De sjamaan die Theo vergezelt, Karamakate, vindt dat Theo het ongerepte karakter van de stam romantiseert: niet alle invloed van buitenaf is slecht. Wie is Theo om zich voor de ontwikkeling van de stam te werpen? Zeldzaam knap, hoe natuurlijk en eenvoudig regisseur Ciro Guerra een groot aantal ideeën in El abrazo de la serpiente (De omhelzing van de slang) laat samenkomen. Theo's onbaatzuchtige houding, zijn wetenschappelijke agenda, zijn beeld van een pure stam tegenover zijn ervaring van de werkelijkheid, de sjamaan die Theo’s oprechtheid aan de kaak stelt maar hem ook nodig heeft, de koloniale context waarin inheemse stammen worden uitgebuit door westerse rubberbaronnen: het is allemaal met elkaar vervlochten. El abrazo de la serpiente, gefilmd in schitterend zwart-wit, is gebaseerd op de reisdagboeken van de Duitse etnograaf Theodor Koch-Grünberg (1872-1924) en de Amerikaanse bioloog Richard Evans Schultes (1915-2001). Steeds hallucinanter wordt het, en het voelt geen moment bedacht. Filmische toverkunst, vanavond uitgezonden met Duitse ondertitels.