Direct naar artikelinhoud
nieuwsVS

Speculaties over interventie in Venezuela door aantekening ‘5.000 militairen naar Colombia’ van Trump-adviseur Bolton

President Trumps hoogste veiligheidsadviseur John Bolton heeft menig wenkbrauw doen fronsen toen hij maandag een notitieblok vasthield waarop stond ‘5.000 militairen naar Colombia’. Sindsdien wordt er volop gespeculeerd of de VS een serieus begin willen maken met een militaire interventie in Venezuela. 

Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton met zijn veelbesproken notitieblok tijdens een persconferentie in het Witte Huis.Beeld REUTERS

Bolton, die geldt als een hardliner, hield het gele notitieblok vast tijdens een persconferentie in het Witte Huis waarop nieuwe Amerikaanse sancties tegen Venezuela werden afgekondigd. De VS en tal van andere landen erkenden vorige week parlementsvoorzitter Juan Guaidó als  rechtmatige president van Venezuela en niet Nicolas Maduro.

Boven de zin over de Amerikaanse militairen die mogelijk naar Colombia worden gestuurd, stond ook een krabbeltje over de Afghaanse oorlog: ‘Afghanistan -> Verwelkom de besprekingen.’ Dit was een verwijzing naar de onderhandelingen tussen de VS en de Taliban die, zo werd maandag bekend, opvallend goed zouden verlopen.

Nadat journalisten en fotografen de twee notities hadden ontdekt, begonnen meteen de speculaties in Washington over de Amerikaanse bedoelingen. Wilde Bolton zo de druk verhogen op Maduro en waren de krabbeltjes niets minder dan een onderdeel van de psychologische oorlogsvoering met Maduro? Opmerkelijk was dat hij het notitieblok zo opzichtig vasthield, dat de aanwezigen er niet aan konden ontkomen.

Bolton hield zijn notitieblok zo vast, dat iedereen het kon zien. Ook minister van Financiën Mnuchin (rechts) en Trumps woordvoerder Sanders konden duidelijk lezen wat er stond.Beeld REUTERS

‘Alle opties op tafel’

Of had de hoogste veiligheidsadviseur van Amerika’s president per ongeluk plannen onthuld voor een militaire optie om de politieke crisis in Venezuela te beëindigen? Van Bolton is bekend dat hij in de afgelopen jaren pleitte voor ‘preventieve’ Amerikaanse militaire actie tegen Noord-Korea en Iran. Tijdens de persconferentie benadrukte Bolton opnieuw dat de VS niets uitsluiten. ‘De president heeft het duidelijk gemaakt dat alle opties op tafel liggen’, zei hij over een militaire interventie. 

Het Witte Huis herhaalde dat Trump zich buigt over allerlei mogelijkheden toen foto’s van Boltons notitieblok in de media verschenen. ‘Wij blijven alle wegen bewandelen om ervoor te zorgen dat interim-president Guaidó en het Venezolaanse volk alle steun hebben om de democratie in Venezuela te herstellen’, twitterde Bolton vervolgens.

De grote vraag is echter, als Trump inderdaad militaire actie overweegt, wat vijfduizend Amerikaanse militairen in Colombia kunnen doen. Dit aantal is veel te klein voor een militaire interventie om Maduro af te zetten. Bij Amerika’s laatste inval in een Zuid-Amerikaans land, in 1989 in Panama, werden 28 duizend soldaten ingezet. Het Panamese leger was ook nog aanzienlijk kleiner dan de huidige Venezolaanse krijgsmacht.

Amerika's hoogste militair, chefstaf Colin Powell, bezoekt Panama Stad na de invasie van de VS in 1989. De Amerikaanse inval bracht Panama's sterke man, Manuel Antonio Noriega, ten val.Beeld AFP

Colombia

De invasie van Grenada, een eiland van slechts 350 vierkante kilometer, vergde zes jaar daarvoor de inzet van zo'n 7.700 Amerikaanse militairen. De kans op een grootschalige invasie van Venezuela lijkt daarom klein, zeker als het zo’n 400 duizend man sterke leger achter Maduro blijft staan. 

Mocht een deel van de krijgsmacht echter in actie komen en zich achter Guaido scharen, dan zou dat een beperkt Amerikaans militair ingrijpen kunnen uitlokken. De VS zouden dan deze eenheden kunnen steunen, eventueel vanuit Colombia of met luchtsteun.

Ook een actie van Maduro tegen Guaido vergroot de kans op een Amerikaans ingrijpen. Bolton waarschuwde Maduro de veiligheid van Guaido en zijn parlementaire collega’s niet in gevaar te brengen. ‘Elk geweld tegen hen zal een aanzienlijke reactie tot gevolg hebben’, waarschuwde hij Maduro en zijn generaals. ‘Wij gaan niet zeggen wat die reactie zal zijn.’

In Colombia zei minister van Buitenlandse Zaken Carlos Holmes niets te weten over de komst van vijfduizend Amerikaanse militairen. Ook het Pentagon zei geen opdracht te hebben gekregen van Trump om zoveel soldaten naar het buurland van Venezuela te sturen. Vooralsnog lijkt de ‘show’ van Bolton vooral bedoeld om Maduro extra schrik aan te jagen.