Direct naar artikelinhoud
Eet WijzerVega-rookworst

Vega-rookworst smaakt niet naar rookworst

Er komen steeds meer vegetarische versies van Hollandse rookworst. Zijn ze gezonder en duurzamer dan de ‘echte’?

De vegetarische rookworst van Unox.Beeld de Volkskrant

Hoeveel vegarookworsten zijn er nu?

Vier: van Unox, de Vegetarische Slager, Valess en van Garden Gourmet. Vorige winter was er nog geen één.

Hoe (on)gezond is gewone rookworst eigenlijk?

Gezond is anders. Een gemiddelde rookworst bevat tussen de 25 en wel 36 procent vet. Ongeveer 40 procent daarvan is ongezond, verzadigd vet. En met een stuk rookworst van 100 gram krijg je al 2 gram zout binnen, eenderde van de aanbevolen 6 gram per dag.

Doen de vegaworsten dat beter?

Het zoutgehalte is ietsje lager (Vegetarische Slager, Garden Gourmet) tot gelijk (Valess, Unox). Ook het vetgehalte scheelt niet zoveel: maar het vega-vet is wel voornamelijk gezond, onverzadigd vet.

Wat zit er eigenlijk in die vegaworsten?

De basis is soja (Vegetarische Slager), tarwe (GG) of zuivel (Valess). Verder zitten er nog plantaardige olie, smaak- en kleurstoffen in en de nodige bind- en verdikkingsmiddelen. De Unoxworst bestaat voornamelijk uit verdikkingsmiddelen en olie.

Kun je rookworst vervangen door een vegaworst?

Een ‘gewone’ rookworst bevat ongeveer 15 procent eiwit, vegaworsten veel minder. In de Unox-vegaworst zit zelfs maar 5,4 procent eiwit. Maar eiwit krijgen we over het algemeen voldoende binnen. Volwaardige vleesvervangers moeten daarnaast voldoende ijzer en het ‘dierlijke’ vitamine B12 bevatten: die ontbreken in de Unox en GG-worst. Aan de worst van de Vegetarische Slager zijn beide voldoende toegevoegd, in de Valess-worst zit door de verwerkte zuivel van nature B12 en is ijzer toegevoegd.

Zijn ze wel helemaal vegetarisch?

In de Valess-worst zit, zoals in alle Valess-producten, zuivel verwerkt. In die van Garden Gourmet en Unox zit ei. Alleen de worst van de Vegetarische Slager is ‘vegan’, dus volledig plantaardig.

Waarom zou je een vegaworst eten?

Omdat ze beter zijn voor klimaat en milieu. En diervriendelijker: de meeste rookworsten zijn van varkensvlees met één Beter Leven-ster. Die varkens hebben het amper beter dan varkens in de vee-industrie. De twee Beter -Leven sterren op de Unox-vegaworst slaan op het ei.

De hamvraag: zijn ze lekker?

Verwacht vooral niet dat ze naar rookworst smaken! Een kleine vriendenproeverij vond de Valessworst ‘best lekker’ en de Unoxworst ‘niet te eten’. De andere twee zaten ertussenin.

Prijs: Garden Gourmet (€ 2,59 voor 200 g) is relatief het goedkoopste, Vegetarische Slager (€ 3,49 voor 150 g) de duurste.

Oordeel: 2 sterren

Lees verder

Verliest de iconische rookworst zijn charme als hij in een vegetarisch jasje wordt gestoken? Lees hier wat ons testpanel van de vegetarische rookworst vond.