Direct naar artikelinhoud
klopt dit wel?May & pindakaas

Pindakaas eten kalmeert Theresa May– Klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: Theresa May claimt tijdens de Brexit-onderhandelingen te kalmeren dankzij lepels pindakaas.

De Britse premier Theresa May.Beeld AFP

Van wie komt die claim?

Hoe doet Theresa May het toch, het spervuur aan kritiek doorstaan dat tijdens de Brexit-onderhandelingen van alle kanten op haar afkomt? In Mail on Sunday legt May uit hoe dat gaat. Nachtmerries heeft ze niet (‘Als ik wakker werd en ‘Aaa’ zou roepen, komen er waarschijnlijk een paar bewapende politiemannen mijn slaapkamer in’), frustraties reageert ze niet af op haar personeel (‘Ik ben niet het type dat snel kwaad wordt’) en steun krijgt ze van haar man (‘Hij is er voor me en wil helpen’). De overlevingsstrategie waarover de Britse pers echter dagenlang napraatte, was haar voorliefde voor pindakaas: na een heftige confrontatie zegt ze die rechtstreeks uit de pot te lepelen. Dat kalmeert haar, schrijft de krant.

Nu komt die bekentenis rechtstreeks van May zelf, dus die pindakaas zal ze heus wel eten – maar de vraag is of het werkelijk een kalmerend effect heeft.

Klopt het?

We slaan de ingrediënten van Nederlandse pindakaaspotten erop na en kopen voor de zekerheid ook een Britse pot. Afgezien van het feit dat sommige merken extra suiker toevoegen en andere niet, zijn de ingrediënten grotendeels hetzelfde: gemalen pinda’s, wat zout en een boel plantaardige vetten, zoals zonnebloem- en palmolie. Een zoektocht in de medische literatuur levert niets op: geen van de ingrediënten staat bekend om een ontstressend effect.

Pinda’s bevatten wel de stof bèta-sitosterol. Dáárvan beweren gezondheidsblogs dat het helpt bij ontspannen en verwijzen daarbij naar een Zuid-Afrikaans onderzoek met marathonlopers. De renners hadden vooral een ietwat mildere ontstekingsreactie na de marathon; of bèta-sitosterol daadwerkelijk stress dempt, is later nooit bevestigd.

Toch wijst veel onderzoek erop dat een lekkernij als pindakaas mogelijk op een andere manier ontstresst, zegt Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog en hoogleraar obesitas en stress aan het Erasmus MC. Omdat de meeste soorten pindakaas vol vet en suiker zitten en veel mensen dat lekker vinden, geeft het bij hen een goed gevoel. Belangrijke kanttekening: dit geldt voor álle smaakvolle versnaperingen en niet alleen voor pindakaas.

‘Lekker eten stimuleert het beloningssysteem en kan tegelijkertijd ook de stressreactie in het brein afremmen. Daardoor voel je je beter, blijer en rustiger’, zegt Van Rossum. Voor bepaalde soorten snacks kan dat een aangeleerde reactie zijn, wat troostvoedsel ook meestal is. ‘Wanneer je als kind van je fiets valt en je krijgt een snoepje of ijsje om de pijn te verzachten, dan is het logisch dat je later af en toe ook iets lekkers wil als het even tegenzit. Maar het is natuurlijk geen goed idee om dat vaak te doen.’

Eindoordeel

Pindakaas heeft op zichzelf geen bijzondere ontstressende werking. Maar voor wie er gek op is, kan het net als andere begeerlijke snacks een goed gevoel geven én kalmeren.