Direct naar artikelinhoud

Koenders betrokken bij zaak gearresteerde journaliste

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders is betrokken bij de zaak van de in Turkije opgepakte journaliste Fréderike Geerdink, dit laat hij via een woordvoerder weten. De journaliste werd vandaag gearresteerd en wordt naar verwachting gauw voorgeleid. Begin dit jaar zat ze ook al een tijd vast nadat ze was gearresteerd door de Turkse anti-terrorismepolitie.

Frederike Geerdink in april na een eerdere rechtszaak die tegen haar was aangespannen.Beeld anp

Geerdink werd opgepakt in het zuidoosten van Turkije omdat ze zich in verboden gebied zou hebben bevonden. De journaliste liet in de loop van de ochtend op Twitter weten dat ze vastzit in Yüksekova en snel zal worden aangeklaagd. Ze had kort telefonisch contact met haar vader.

De journaliste was op weg met een groepje demonstranten van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP. Allen zijn volgens Geerdink gearresteerd. Geerdinks vader noemt zijn dochter strijdbaar, maar hijzelf is van slag. 'Het is erg dat dit zo maar kan in dat land.' 'De Nederlandse ambassade in Ankara volgt de zaak', zo laat een woordvoerder van minister Koenders weten. 

Een Turkse beambte laat weten dat Geerdink 'niet is opgepakt voor haar journalistieke werk.' De journaliste zou zijn opgepakt omdat ze haar veiligheid daar niet konden garanderen. 'Frederike was weliswaar in een veilige zone, maar daar werd toch gevochten. Daarom is ze aangehouden en het onderzoek gaat door.'

Geerdinks vader zegt dat zij niet wist dat ze zich in verboden gebied begaf in het zuidoosten van Turkije. 'De groep wilde daar een schild tegen geweld vormen en mijn dochter deed daarvan verslag', zegt hij. 'Maar er stond nergens aangegeven dat ze daar niet mochten komen.'

Activist of journalist

In augustus sprak de Volkskrant met Fréderike Geerdink. Haar verhalen over de Koerdische kwestie zijn controversieel. 'Want dat is hét probleem van Turkije, daarmee hangt hier alles samen.' Lees hier het interview. (+)

Twitter bericht wordt geladen...

Diyarbakir

Volgens Thomas Bruning, secretaris van journalistenvakbond NVJ, zegt de arrestatie zowel iets over Geerdink als Turkije. 'Frederike is doorgegaan met haar werk. Dat is moedig van haar. Turkije mengt zich verregaand in het werk van journalisten. Het belang van persvrijheid lijkt het land niet meer te interesseren. De situatie was al zorgelijk voor Turkse media, maar nu kunnen buitenlandse journalisten hun werk ook niet meer doen.'

In een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken valt te lezen dat Nederland al langer zorgen maakt 'over persvrijheid en vrijheid van meningsuiting in Turkije; het blijft een belangrijk punt van aandacht in de relatie met Turkije.'

Geerdink werkt voor zowel Nederlandse als internationale media en spreekt vloeiend Turks. Ze woont in de stad Diyarbakir, waar ze de enige buitenlandse journalist is. In Diyarbakir vinden vaak gewelddadige confrontaties plaats tussen de politie en Koerdische jongeren.

De journaliste werd op 6 januari dit jaar ook al opgepakt en werd op 13 april vrijgesproken. Ze werd naar aanleiding van een interview met een hoogeplaatst lid van de PKK, de militante organisatie van de Koerden, beschuldigd van het verspreiden van propaganda voor een terroristische organisatie.

Twitter bericht wordt geladen...

Frederike Geerdink.Beeld anp

Vice

Twee journalisten van het medium Vice werden eind augustus ook opgepakt in Diyarbakir en aangeklaagd wegens hulp aan een terroristische organisatie. Het tweetal is inmiddels weer vrijgelaten. Zowel Vice News als Amnesty International veroordeelde de aanhoudingen scherp.