Dinsdag 16 april 2024                     Neem een abonnement 
   
 
Goedemiddag,
Goedemiddag,

De Haagse koopkrachtfixatie blijkt een moeilijk te temmen fenomeen.  Intussen schuift het kabinet het debat over de tijd nog even voor zich uit.

Hier zijn uw politieke Dagkoersen.

 
   
 
   
 
GESPREK VAN DE DAG
De ontembare koopkrachtfixatie
GESPREK VAN DE DAG

CPB-directeur Van Geest had het nog zo gevraagd: stop de fixatie op de koopkrachtplaatjes. Het eeuwige 'wegpoetsen van minnen' kost miljarden, zorgt voor bureaucratie en voor een veel te complex belastingstelsel vol toeslagen, aftrekposten en uitzonderingen.

Toch grijpt de kruideniersmentaliteit weer om zich heen nu Prinsjesdag nadert. Het kabinet was deze zomer wekenlang bezig met reparatie tot achter de komma en als de voortekenen niet bedriegen worden het weer Algemene Politieke Beschouwingen zoals altijd: ‘Dat zegt u nu wel, maar uit tabel 4, pagina 142, blijkt dat voor mijn kiezers de koopkracht…’

Verbazingwekkend blijft dat de strategen van de lekkende coalitiepartijen kennelijk nog altijd denken dat de plaatjes kunnen dienen om het nationale humeur te beïnvloeden, tot groot verdriet van oppositievoerders als het SP-Kamerlid Ronald van Raak

Ter geruststelling van Van Raak en ter ontnuchtering voor het kabinet, hier nog maar eens het historische voorbeeld van het politieke seizoen 2001-2002.

Koopkracht: plus 4,4.

Aantal Kamerzetels voor de coalitie: min 43.  

 
   
   
 
DEBAT OP KOMST
De strijd om de tijd
DEBAT OP KOMST

Sowieso zijn er belangrijker zaken waarover het kabinet zich noodgedwongen snel zal moeten buigen. De tijd dringt nu de Europese Commissie vastbesloten is om in maart 2019 voor de laatste keer de klok te verzetten in Europa. De vraag die het kabinet binnenkort dus zal moeten beantwoorden: hoe laat is het in Nederland?

Denk niet dat het een kleine kwestie is, zoiets kan zomaar hoog oplopen. Nog maar 120 jaar geleden was de tijd een gemeentelijke aangelegenheid – ieder voor zich. Tussen Hilversum en Bussum, bijvoorbeeld, zat 20 minuten verschil. Toen de Nederlandse Spoorwegen het zat waren dat een binnenlandse treinreis zomaar drie tijdzones kon doorkruisen, besloot het kabinet tot harmonisatie en was het land te klein: Haagse bemoeizucht!

Zou commissievoorzitter Juncker zich realiseren wat hij over zich afroept nu hij ook nog aandringt op één centrale Europese tijd? Hij wil immers niet dat buurlanden er verschillende tijden op gaan nahouden. Denk alleen even aan wat het zal losmaken in het eurosceptische deel van de Tweede Kamer als Nederland straks een andere voorkeur heeft dan Duitsland en België en ons door Brussel een ongewenste tijd wordt opgedrongen. 

Vandaar dat verantwoordelijk minister Ollongren van Binnenlandse Zaken er vandaag na de ministerraad omheen draaide. ‘Prima om het er over te hebben’, wilde zij kwijt, maar we gaan van haar nu niet horen wat haar voorkeur is. ‘Die doet er niet toe.’ Premier Rutte sloot zich daar later op de middag bij aan: 'Ik vind daar van alles van, maar we moeten het er nog over hebben. Dat wordt een cliffhanger.'

Hoe het kabinet de keuze precies gaat maken, is ook nog niet bekend. Hier en daar kreeg Ollongren al de suggestie dat we tot voor kort een prachtig instrument hadden voor zulke keuzes die iedereen raken. 

 
   
   
 
ONDERTUSSEN IN HET NIEUWS
ONDERTUSSEN IN HET NIEUWS

 

Schouten schaalt op
Bijna een jaar na haar aantreden staat minister Schouten voor de test die elke Landbouwminister vroeg of laat op de proef stelt: dierziekte op komst. De uitbraak van de zeer besmettelijke Afrikaanse varkenspest in België leidde vrijdag meteen tot crisisoverleg tussen Schouten, de provincies en landbouworganisatie LTO. Maatregelen blijven nog uit, maar het ministerie is in staat van paraatheid gebracht. 'We zijn ons allemaal zeer bewust dat we alert moeten zijn', aldus Schouten. 

Weg uit Irak en Syrië
Na vier jaar nadert de Nederlandse F16-missie in Irak en Syrië z'n einde. In december trekt het kabinet de vier gevechtsvliegtuigen met 150 man personeel terug. Dat is niet onverwacht, want de missie is ronduit geslaagd: het kalifaat van IS is zo goed als verdwenen. De straaljagers komen nauwelijks nog in actie. 

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar: haag@volkskrant.nl.

 
   
Download de Volkskrant apps
Het laatste nieuws én alle achtergronden.
De papieren krant, maar dan op uw scherm.
  
 
Volg de Volkskrant
 
 Deze mail werd verstuurd naar fzb@xmsnet.nl | Afmelden voor deze nieuwsbrief
Privacyverklaring - Accountvoorwaarden | © 2024 de Persgroep Nederland B.V.
Alle rechten voorbehouden