Direct naar artikelinhoud

Steeds meer migranten proberen Groot-Brittannië via Kanaal te bereiken

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid is vervroegd van vakantie teruggekeerd vanwege een migrantencrisis. Sinds Kerst zijn meer dan tachtig migranten met succes het Kanaal overgestoken. Javid staat onder druk van parlementariërs, hulpverleners en de Anglicaanse Kerk om marineschepen in te zetten om mensen van de bootjes te plukken. Maar een voormalig hoofd van de immigratiedienst heeft gewaarschuwd dat de kustwacht geen ‘taxidienst voor mensensmokkelaars’ moet worden.

Een kustwachtboot in Dover.Beeld Getty Images

In totaal hebben bijna driehonderd mensen  de afgelopen twee maanden de overtocht gemaakt, de route over het Kanaal wordt steeds populairder. Het kalme weer, de lange nachten en een gebrek aan douaniers tijdens de feestdagen hebben bijgedragen aan de stroom. Groot-Brittannië oefent een grote aantrekkingskracht uit op migranten, die er weinig voor voelen om asiel aan te vragen in landen als Griekenland, Italië en Frankrijk, die ze op hun tocht naar een beter leven zijn gepasseerd. Men vreest dat de Brexit het vluchten naar het eiland moeilijker maakt, al zal in het in de praktijk weinig verschil maken voor illegale immigranten.

Na het sluiten van ‘de Jungle’ in Calais en de extra veiligheidsmaatregelen bij de Kanaaltunnel is de tocht over zee de beste mogelijkheid. Het gaat vooral om Iraniërs, die dit jaar massaal naar Servië zijn gegaan sinds dit land een visumplicht voor hen heeft afgeschaft. Voor vrijgevochten inwoners van Iran vormt het een kans het islamitische regime te ontvluchten. Mensensmokkelaars rekenen ongeveer 2 duizend euro per persoon voor een overtocht met rubberbootjes of vissersboten. De Britse immigratiedienst, toch al overwerkt door de Brexit,  weet zich geen raad met deze nieuwe mensensmokkelroute.

Door het drukke scheepvaartverkeer en de sterke stromingen is het Kanaal een gevaarlijke zeeweg. Minister Javid van Binnenlandse Zaken sprak van een ‘groot probleem’. Hij kan een extra patrouilleschip inzetten dat momenteel helpt bij de migrantencrisis in de Middellandse Zee. Tegenover The Daily Telegraph liet topambtenaar David Wood weten dat dit een zegen is voor mensensmokkelaars die hun passagiers dan halverwege het Kanaal afzetten op reddingsboten. Wood: ‘Het enige antwoord is ze meteen naar Frankrijk terug te sturen.’ Dat laatste vereist medewerking van Franse zijde.