Direct naar artikelinhoud
NieuwsWereldbank

President Jim Yong Kim van de Wereldbank stapt plotseling op

Compleet onverwacht heeft president Jim Yong Kim (‘Mr Jim’) van de Wereldbank maandagavond zijn aftreden bekendgemaakt. De 59-jarige Amerikaan van Koreaanse geboorte werd twee jaar geleden nog voor vijf jaar herbenoemd – onder meer dankzij de lobby van de Nederlandse minister Dijsselbloem. 

President van de Wereldbank Jim Yong Kim op een foto van november vorig jaar.Beeld REUTERS

In zijn ogen had Kim de Wereldbank efficiënter gemaakt, waardoor 350 miljoen euro zou zijn bespaard. ‘Kim heeft belangrijke reorganisaties doorgevoerd waardoor de Wereldbank de Nederlandse bijdragen nog beter kan inzetten’, zei Dijsselbloem toentertijd.

Kim staat op nummer 41 van de vijftig machtigste mannen in de wereld. De Wereldbank spendeerde vorig jaar 67 miljard euro aan subsidies, renteloze leningen en andere kredieten voor allerlei ontwikkelingsprojecten. De Amerikaan was een van de drijvende krachten achter de zogenoemde Millennium-doelen – het plan extreme armoede in 2030 helemaal uit te bannen. Het fonds voor de allerarmsten – IDA – heeft al twee jaar achter elkaar recorddonaties kunnen verwerven waardoor de bank een helpende hand kon toesteken aan regio’s die het hardst getroffen worden door natuurrampen, conflicten en geweld.

Dat hij ondanks deze successen drie jaar voor het einde van zijn termijn zou vertrekken, leek onwaarschijnlijk. De officiële verklaring is dat hij een andere functie heeft aanvaard bij een fonds dat infrastructurele doelen in ontwikkelingslanden wil realiseren.

Protegé van Obama

Kim was bepaald niet de favoriet van de Amerikaanse president Trump. Die moest weinig hebben van de ontwikkelings- en mondialiseringsagenda van de idealist die als een protegé van president Obama bekendstaat. Obama was degene die in 2012 ervoor zorgde dat hij werd verkozen. In dat jaar was de Nigeriaanse econoom Ngozi Okonjo-Iweala een belangrijke tegenkandidaat voor de positie. Maar op het laatste moment slaagde Obama erin China, Rusland en de andere landen voor zijn karretje te spannen. Bij Kims herbenoeming in 2017 was er verzet. Met name van de staf binnen zijn organisatie die in een open brief aandrong op meer transparantie, diversiteit en selectie op grond van kwaliteiten.

Kim werd in 1959 geboren in Zuid-Korea en verhuisde op zijn vijfde naar de VS. Hij klom daar op tot president van Dartmouth College voordat hij in 2012 president van de Wereldbank werd. Net als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werd de Wereldbank in 1944 opgericht tijdens de conferentie van Bretton Woods. Sinds die tijd is een Europeaan de baas bij het IMF en een Amerikaan bij de Wereldbank. Landen als China, India en Brazilië dringen al lange tijd aan op veranderingen.

Kim vertrekt al op 1 februari. Over de redenen van het opstappen zegt hij niets. ‘Het was een grote eer om president te zijn van dit opmerkelijk instituut, vol van gepassioneerde mensen die toegewijd zijn aan de missie om de extreme armoede nog door deze generatie te laten uitbannen.’ De functie van Kim zal tijdelijk worden waargenomen door Kristalina Georgieva, een Bulgaarse econoom die ook Europees commissaris was en sinds 2017 een leidinggevende functie heeft bij de Wereldbank.