Direct naar artikelinhoud
ReceptDe Volkskeuken

De Volkskeuken: wortel en pastinaak voor een nietsdoendag

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: gebakken wortel en pastinaak met broodkruim, voor- of bijgerecht voor 2 personen.

Wortels en pastinaak met broodkruimBeeld Sake Slootweg

Tweede Kerstdag zit ik met een tafelpoot voor mijn benen, ingeklemd tussen mijn moppen tappende ooms aan tafel en wacht ik ongeduldig op het toetje. Nog even en dan is ook dit laatste kerstdiner voorbij en kan mijn vakantie echt beginnen.

Niet de Kerst zelf, maar de dagen tussen Kerst en oud en nieuw vind ik the most wonderful time of the year. Dan doe ik namelijk wat me anders nooit lukt: helemaal niets. Op een normale zaterdagochtend sta ik na 5 minuten ‘rustig een boek lezen’ toch altijd weer gehaast een was op te hangen omdat ik een koffieafspraak ben vergeten .

Ieder jaar moet ik er opnieuw aan wennen; het nietsdoen. Zal ik toch niet een vriend bellen? Gaan zwemmen, hardlopen, naar kennissen in Groningen of de bioscoop? ‘Nee!’ roep ik dan en maak een tweede kop koffie.

Gisteren lukte het. Toen ik opkeek van mijn boek schemerde het al. Er was alleen één probleempje. Ik was amper thuis geweest met kerst en de koelkast was leeg. Ik moest het nietsdoen onderbreken voor een uitje naar de supermarkt.

Op de groenteafdeling herinnerde ik me een recept uit Roald Dahls kookboek waarin hij gebakken broodkruim over een wortel-pastinaakschotel strooit. Knisperend broodkruim met boterige, zoete wortels. Dat klonk als een smakelijke afsluiter van deze geslaagde nietsdoendag. Thuis improviseerde ik een eigen versie en at ‘m op met een gehaktbal uit de vriezer.

Ingrediënten

300 g bospeen, geschild

250 g pastinaak, geschild

2 witte zuurdesemboterhammen

2 teentjes knoflook, fijngehakt

40 g geklaarde boter of ghee

1 eetl. balsamicoazijn

2 takjes platte peterselie, fijngehakt

Snijd de wortels en pastinaak in de lengte doormidden en dan in staafjes van 6 cm lang en ongeveer 2 centimeter dik. Stoom ze in 5-7 minuten beetgaar en laat afkoelen. Snijd het brood tot grof kruim (miniblokjes) en droog op een bakplaat 10 minuten in de oven op 100 graden (hetelucht).

Fruit de knoflook in de helft van de boter en doe het brood erbij. Bak op laag vuur langzaam goudbruin en krokant. Schep regelmatig om. Verpulver grotere blokjes met een pollepel, bestrooi met zout en laat afkoelen op keukenpapier.

Laat de overgebleven boter flink heet worden en bak de wortels en pastinaak zo'n 5 minuten op hoog vuur tot ze bruine randjes hebben. Haal van het vuur en roer de balsamico erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper. Schep op een schaal en garneer met peterselie en het broodkruim.

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V