Direct naar artikelinhoud
Film- en tv-tipsDonderdag 17 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 17 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag 17 januari.

Alain Hernández in Solo

Solo (Hugo Stuven, 2018)

Om klamme handen en een dichtgesnoerde keel van te krijgen, het openingsshot van de Netflix-productie Solo. Wat begint als een lange, bijna toeristische zweeftocht over de machtig ruwe kust van het Canarische eiland Fuerteventura, eindigt bij een verschrikkelijk persoonlijk drama: een man, bungelend aan de rand van de klif. Alsmaar roept hij om hulp, maar de camera heeft in de wijde omgeving geen enkele andere persoon gespot. Álvaro Vizcaíno, de door het noodlot geteisterde protagonist van Solo, is zoals de titel al suggereert he-le-maal alleen. Schrijver-regisseur Hugo Stuven maakte met Solo zijn antwoord op Danny Boyles 127 Hours (2010) over het waargebeurde verhaal van een bergbeklimmer die moederziel alleen komt vast te zitten onder een rotsblok. 

‘Ik wilde de innerlijke kracht tonen die mensen hebben in zulke benauwende situaties.’ Cineast Hugo over zijn survivaldrama Solo

Hoe moet het nu verder, met Vizcaíno? En wat gaat er door hem heen, terwijl hij daar zo hangt? Stuven weeft heden en verleden door elkaar, zodat we Vizcaíno leren kennen als een globetrottende eigenheimer die liever surft dan settelt; die het lastiger vindt emotionele verbintenissen aan te gaan dan golven te bezweren. Vrijheid en liefde gaan niet samen, is Vizcaíno’s filosofie, en misschien is dat ook de houding die hem uiteindelijk in die penibele situatie heeft gebracht. Hoe dan ook: ondanks het prima, stugge spel van hoofdrolspeler Alain Hernández, boeit de film vooral als spectaculaire survivalfilm, en wat minder als psychologisch drama. Stuven en co-scenarist Santiago Lallana weten de spanning goed vast te houden terwijl Vizcaíno van de ene onmogelijke situatie in de andere belandt - er is immers ook nog die diepe, dodelijke zee - en het steeds onduidelijker wordt hoe hij, door de elementen gekraakt als een menselijk luciferstokje, het slot van de film moet halen. Dat Solo op ware gebeurtenissen is gebaseerd - en er dus iemand moest zijn die het hele verhaal kon navertellen - lijkt een happy end te waarborgen. Maar zeker weet je het nooit.

Te zien via Netflix

How to Train Your Dragon 2 (Dean DeBlois, 2014)

In de eerste How to Train Your Dragon (2010) zagen we gladiatorgevechten tussen Vikingen en draken, in dit vervolg spelen mens en vuurspuwer Harry Potter-achtige vlieg- en racespelletjes. De clou van het orgineel (draken ogen misschien griezelig en gevaarlijk, maar zijn zo kwaadaardig als je ze zelf behandelt) vormt ook hier de rode draad. De computeranimatie is verbluffend: het Vikingdorpje oogt als een gedetailleerde, met de hand gemaakte reuzemaquette en de kleuren spatten van het scherm. Al is de actie wat langdradig, alles is beweeglijker dan ooit. Vergeleken met zo veel moois had het verhaaltje over Vikingjoch Hiccup, dat op weg naar volwassenheid overhoop ligt met zijn familieleden, iets meer aandacht verdiend. 

SBS 9, 20.35-22.30 (6+)

Alan Partridge: Alpha Papa (Declan Lowney, 2013)

Acteur Steve Coogan groeide dankzij zijn vertolking van het personage Alan Partridge, de maffe, politiek incorrecte radio- en televisiepresentator, uit tot een Britse tv-persoonlijkheid. Coogan voerde Partridge voor het eerst op in 1991, voor het BBC radioprogramma On the Hour. In de jaren daarna combineerde Coogan stand-upcomedy en rollen in geslaagde Engelse films (24 Hour Party People) met minder succesvolle uitstapjes naar de Verenigde Staten (Around the World in Eighty Days). Met deze op nagenoeg alle fronten geslaagde speelfilm keerde Coogan terug naar zijn doorbraakrol. Partridge was altijd al een held in het diepst van zijn eigen gedachten, maar in Alan Partridge: Alpha Papa krijgt de lokale beroemdheid tijdens een gijzeling in het doorgaans rustige Norfolk eindelijk de kans zijn moed te tonen.  Dat pakt natuurlijk niet geweldig uit, in deze zeer vermakelijke komedie.

SBS 9, 22.30-00.15 uur

Great Canadian Railroad Journeys BBC 2, 19.30 uur

Afgelopen vrijdag zond de EO een marathon uit van het cultprogramma Rail Away. Op Twitter regende het liefdesuitingen. Degenen die nog meer treinreizen verlangen, kunnen hun hart vanavond ophalen bij de BBC. Michael Portillo reist per trein door Canada.

Keuringsdienst van Waarde NPO 3, 20.25 uur

Dit keer duikt het consumentenprogramma in de wereld van de suikers uit fruit. Tientallen fabrieken maken het, maar ze doen er nogal geheimzinnig over. Niemand wil zeggen voor welke producten de suiker is bestemd. De Keuringsdienst gaat op onderzoek uit.

Danny in Arabistan NPO 3, 21. 45 uur

Danny Ghosen vervolgt zijn reis door het conservatie Saoedi-Arabië. Hij ontmoet onder anderen een groep rappers en een stand-upcomedian, die proberen te werken onder strenge censuur. Hoe gaan zij hiermee om en in hoeverre kunnen zij zich toch uiten?

Liefde is… NPO 1, 22.15 uur

Sophie Hilbrand bezoekt in deze aflevering mensen die alleen zijn. Soms een bewuste keuze, vaak ook wordt er wel verlangd naar een partner. Waar loop je tegenaan als je alleen bent? En hoe stel je je open voor een nieuwe liefde als de vorige een pijnlijk verloop kende?

Nachtdieren NPO 3, 22.30 uur

Ryanne van Dorst gaat op haar kenmerkende, eigen wijze op zoek naar het mysterie van de nacht. Zodra het twaalf uur is, trekt ze met haar Mustang door de straten om te zien waar nog licht brandt. Het levert ontroerende en hilarische gesprekken op.

Het uur van de wolf: John & Yoko – Above Us Only Sky NPO 2, 22.55 uur

Tijdens de repetities en opnamen van de lp Imagine laat John Lennon permanent twee cameraploegen toe. Yoko en John vertellen uitgebreid over hun relatie en controversiële imago. Van die beelden construeerde Michael Epstein in 2018 deze documentaire.