Direct naar artikelinhoud
ReceptVolkskeuken

De Volkskeuken: snelle vispaëlla, speciaal voor pakjesavond

Wat zullen we eens eten vanavond? Elke dag in de Volkskrant een verrassend en smakelijk recept. Vandaag: snelle vispaëlla (hoofdgerecht voor 4-6 personen).

Snelle paëlla

Dinsdagavond is Sinterklaasavond. Waarschijnlijk moet u nog veel te veel gedichten en surprises maken en zit u niet te wachten op een bewerkelijk recept. Dus bedacht ik voor pakjesavond een snel ‘pakjesgerecht’: alle ingrediënten komen uit een pak, zak of doos. Het is namelijk wonderbaarlijk hoeveel gezonde producten zo verpakt zijn, al heb ik wel een klein beetje gesmokkeld. Zo is voorgesneden ui, in een plastic bakje, nogal twijfelachtig en ook olijfolie in een pak bleek lastig: maar vooruit, een blikje mag ook. Rijst, bouillonblokjes, strooibare, ingevroren kruiden, diepvriesvis en vegakip, diepvriesgarnalen en -groente: allemaal in een pak(je) of zak(je). Diepvriesproducten zijn bovendien superhandig als je haast hebt. Bevroren groenten zijn net zo gezond als vers, al schoongemaakt en altijd in het goede seizoen geoogst. Diepvriezen beperkt bovendien verspilling. Alles wat je overhoudt, kan weer terug in de vriezer.

De Sint voelt zich beslist thuis met deze pakjesvariatie op Spaanse paëlla: in een half uur klaar, behoorlijk gezond en ook kinderen vinden het lekker. Bovendien gemaakt zonder poedertjes van meneer Knorr of mevrouw Honig. Eén waarschuwing: in kant-en-klare gele rijst zit wat scherpe chili. Gebruik voor kinderen liever rijst met een snuf saffraan of geelwortel, helaas niet verkrijgbaar in pakjes.

Bereiding

Ontdooi de vis (en indien van toepassing ook de kipblokjes) van tevoren. Maak bouillon van de bouillonblokjes met 1 liter kokend water. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een paëllapan of grote wok. Fruit de uistukjes en de knoflook 3 minuten op laag tot matig vuur. Voeg de rijst toe en bak al omscheppend 1 minuut op hoog vuur. Schenk er al roerend de hete bouillon bij. Zet het vuur lager tot de rijst zachtjes pruttelt. Sluit de pan en laat ca. 10 minuten stoven, roer af en toe. Verhit intussen 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan. Bak de kipblokjes goudbruin, houd ze apart.

Schep de doperwten, broccoliroosjes en garnalen door de rijst en laat nog ca. 7 minuten met het deksel erop pruttelen. Schep de visstukjes erdoor, laat in 3 minuten gaar worden. Schep uiteindelijk de kipblokjes en peterselie door de paëlla. Warm nog even door. Schep de pakjespaëlla in verwarmde diepe borden. Geef er een groene salade bij (uit een zakje).

Ingrediënten

160 g vegetarische kipblokjes

200 g MSC-diepvrieskabeljauw of -koolvis, ontdooid, in stukjes

2 kippenbouillonblokjes

4 eetl. olijfolie

125 g voorgesneden uien

1 eetl. gehakte diepvriesknoflook

1 pak (325 g) gele (paella)rijst

200 g diepvriesdoperwten

250 g diepvries-broccoliroosjes

200 g rauwe (gepelde) ASC-diepvriesgarnalen

2 eetl. diepvriespeterselie

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V