SLUITEN

De brondata omvatten alle voornamen die in een van de jaren van 1945 tot en met 2015 tenminste vijftig keer als eerste naam of als volgnaam in de Basisregistratie Personen geregistreerd werden voor in Nederland nieuw geborenen met de Nederlandse nationaliteit. Samen vertegenwoordigen deze meest gegeven namen 64 tot 83 procent van alle nieuwgeborenen in een jaar.

We bepaalden zowel de populariteit van alle namen individueel als van alle spellingsvarianten van een naam bij elkaar genomen (bijvoorbeeld Sara, Sarah, Zara). Deze groepering maakten we op basis van klankovereenkomst zonder te kijken naar de herkomst of afkorting van de naam (Bram wordt bijvoorbeeld niet als kortere variant gegroepeerd met Abraham). In een eerste, geautomatiseerde stap groepeerden we de namen op basis van de mate van overeenkomst in de drieletter-klanken ('trigrams') waaruit een naam is opgebouwd, samen met fonetische regels voor lettercombinaties zoals 'chr' en 'phi'. In een tweede, handmatige stap schoonden we deze initiële groepering verder op.

Tot slot bepaalden we de herkomst van de namen, volgens de indeling van Bloothooft en Groot. Hierbij voegden we de herkomstgroepen 'Arabic1', 'Arabic2' en 'Turkisch' samen tot een groep Arabisch/Turks en de groepen 'Dutch-premodern', 'Dutch modern', 'Modern', 'English', 'French' en 'Italian-Spanish' tot een groep Modern. De andere herkomstgroepen die onderscheiden worden zijn Traditioneel, Elite, Hebreeuws, Fries en Scandinavisch.

Data-analyse en -visualisatie: Mirjam Leunissen, met medewerking van Anne Chel, Gideon Mooijen, Joël Meyer, Nora Schinkel, Steven de Weille (Universiteit van Amsterdam, BSc Kunstmatige Intelligentie)
Unieke-namengenerator: Hay Kranen
Vormgeving: Wendy van der Wauw
Data en advies: Gerrit Bloothooft (Universiteit Utrecht, Nederlandse Voornamenbank)

SLUITEN

home

Helaas, deze naam kunnen we niet tonen, hij werd in geen enkel jaar tenminste 50 keer gegeven. Voeg hierboven nog een naam toe om mee te vergelijken of bekijk varianten van deze naam of WIS ALLES.

Vul eerst hierboven een naam in

Helaas, deze naam kunnen we niet tonen, hij werd in geen enkel jaar tenminste 50 keer gegeven

Voeg hierboven nog een naam toe om mee te vergelijken of WIS ALLES

Voeg hierboven nog een naam toe om mee te vergelijken of bekijk varianten van deze naam of WIS ALLES

Voeg hierboven een naam toe om mee te vergelijken of WIS ALLES

Helaas, deze naam kunnen we niet tonen, hij werd in geen enkel jaar tenminste 50 keer gegeven, voeg een andere naam toe of WIS ALLES

Laat weten hoe populair jouw naam is:

home

Wat zijn nu écht de meest gegeven namen?

In 2015 werden 169.965 baby's geboren. Emma en Liam lijken de populairste namen.

Top 10 meisjes- en jongensnamen in 2015



Maar als we alle spellingsvarianten van namen bij elkaar optellen dan levert dat een heel andere top 10 op, zeker voor de meisjes. Sara (Sarah, Zara) en Luuk (Luc, Luke) komen hierbij als winnaars uit de bus.

Top 10 van alle spellingsvarianten samen

Verder valt op:

  • 16.261 baby's kregen een (voor 2015) unieke naam
  • de overige 90% van de nieuwgeborenen deelde de naam met tenminste één ander dat jaar
  • dat waren 4550 meisjes- en 4160 jongensnamen
  • korte namen domineren de top 10
  • de geregistreerde naam en roepnaam zijn vaker dan vroeger hetzelfde

Creatiever en minder christelijk

Decennialang bezetten Maria, Johanna, Johannes (katholiek) en Jan (protestants) de hoogste plaatsen in de lijst van meest gegeven namen. Nieuwe, soepeler wetgeving zorgt vanaf 1970 voor meer variatie in de voornamen. Terwijl de naamwet van Napoleon alleen namen uit de heiligenkalender en de oude geschiedenis toestond, bepalen de nieuwe regels enkel dat een naam niet 'ongepast' mag zijn (of een bestaande achternaam die niet als voornaam gebruikelijk is).

De voornoemde klassiekers zijn sinds begin jaren negentig alle uit de top 10 verdrongen. Alleen Anna doet het nog steeds goed. Zij was haar tijd vooruit, want de afgelopen decennia zijn de namen steeds korter geworden, van gemiddeld zeven letters vlak na de oorlog naar vijf letters nu. Maar inmiddels lijken korte Nederlandse namen als Daan, Eva, Gijs en Roos op hun retour. "De veranderingen in naamgeving voltrekken zich langzaam maar gestaag, zodat de namen na zo'n vijfentwintig jaar - een generatie - toch echt anders zijn", aldus naamkundige Gerrit Bloothooft (Universiteit Utrecht).
(tekst gaat door onder de tabel)

Top 10 meisjes- en jongensnamen in verschillende periodes

1945 - 19701970 - 19901990 - 20102010 - 2015
MariaMariaSanneSophie
JohannaJohannaLisaEmma
AnnaEstherAnneJulia
ElisabethLindaIrisTess
CorneliaSandraLauraLotte
WilhelminaMoniqueAnnaEva
CatharinaWendyAnoukLisa
PetronellaBiancaLotteAnna
HendrikaAnnaEvaIsa
AdrianaKimEmmaLieke
1945 - 19701970 - 19901990 - 20102010 - 2015
JohannesJohannesThomasSem
JanJeroenTimDaan
CornelisJanDaanMilan
HendrikDennisKevinLucas
PetrusPatrickLarsLevi
WillemMarkNickLuuk
WilhelmusMartijnNielsBram
PieterHendrikTomFinn
AntoniusRobertMaxJesse
GerardusCornelisRubenJayden

Opvallende nieuwe, in populariteit groeiende namen die vóór de eenentwintigste eeuw niet op grote schaal gegeven werden, zijn bij de meisjes Vajèn (Vayèn, Fayèn, Fayenne), Jint(h)e en Jaylin(n), die alle al meer dan duizend keer als officiële naam geregistreerd werden. Zij worden gevolgd door: Phileine, Ninthe, Ziva, Keet, Femm en Philou. Opvallende nieuwkomers bij de jongens zijn Jax (436 keer gegeven), Miraç en Mayson.

Minder Fries en Scandinavisch

Volgens naamkundige Gerrit Bloothooft (Universiteit Utrecht) is het moeilijk te voorspellen hoe het Nederlandse voornamenlandschap zich de komende jaren zal ontwikkelen. Maar er valt wel iets te zeggen over de huidige trends.

Hebreeuwse, oud-testamentische namen zijn bij meisjes (Esther, Judith, ...) bijvoorbeeld al lang niet populair meer, maar bij jongens (Levi, Noah, ...) nog wel. Ook elitenamen als Emma, Floris, Sophie en Olivier en korte, niet-Nederlandse namen (Milan, Liam, Tess, ...) handhaven zich. Namen met een Friese (Douwe, Jelle, Femke, Jouke, …) of Scandinavische (Bente, Birgit, Lars, Sven, …) oorsprong komen daarentegen weer minder voor, na hun eerdere populariteit aan het begin van deze eeuw.
(tekst gaat door onder de grafieken)

Herkomst van de meest gegeven namen

De algemene verspreiding buiten Friesland van een naam als Femke illustreert hoe de naamgeving in Nederland de afgelopen decennia veel minder lokaal is geworden. Het internet en massamedia, maar ook het opleidingsniveau, inkomen en geloof van de ouders spelen een rol bij de verschuivende naampatronen.

Door het verdwijnen van de maatschappelijke verzuiling zijn Bijbelse jongensnamen eindigend op -us (in de groep van 'traditioneel' katholieke en protestantse namen) tegenwoordig veel zeldzamer. En terwijl autochtone Nederlanders hun kinderen steeds minder vaak naar voorouders of religieuze figuren vernoemen, kiezen mensen van Turkse of Marokkaanse herkomst vaak nog wel een traditionele naam voor hun kinderen.

De invloed van Shakira en Romario

De meisjesnamen zijn gevarieerder dan de jongensnamen. En ze zijn modegevoeliger, met meer kortstondige pieken, vaak in navolging van bekende naamdragers. De top 10 halen deze 'sterrennamen' echter nooit, meestal blijft het bij enkele tientallen nieuwgeborenen.

Opvallende modenamen voor meisjes

Rond 2000 veroorzaken Britney Spears, met haar eerste twee popalbums, en Shakira, met haar eerste Engelstalige album, een kleine rimpeling in het Nederlandse namenlandschap. En verwijst het plots populaire Noa wellicht naar het pseudoniem van de Israëlische zangeres Achinoam Nini, die vooral bekend is om haar soundtrack voor de film La vita è bella in 1997?

Zo'n twintig jaar daarvoor kende Nederland ook al haar eigen artiest Vanessa (Connie Witteman) met meerdere hitnummers in 1982. Alleen haar poseerwerk in Penthouse deed na 1984 wellicht de populariteit van haar naam de das om. Overigens is het niet altijd de artiestennaam zelf die telt, bewees volkszanger Jacques Herb met zijn hitnummer 'Manuela' in 1971. En wie had gedacht dat Bernadette in 1958 plots zo populair zou zijn onder de katholieke bevolking, precies honderd jaar na haar Mariavisioenen in Lourdes?

Opvallende modenamen voor jongens

Ook bij de naamgeving van jongens spelen artiesten een rol. Tenminste, als de plotse populariteit van Dylan het gevolg is van de Grammy Lifetime Achievement Award die Bob Dylan in 1991 uitgereikt kreeg. Vaker zijn het voetballers: Romario, die in de periode 1988 - 1993 bij PSV speelde en als een van de beste spitsen ooit wordt gezien, en Dani die in 1996 bij Ajax debuteerde. Maar waar de naam Senna nou ineens vandaan komt, zo'n tien jaar na het verongelukken van de F1-coureur Ayrton Senna?

Plots verdwijnende meisjesnamen

En dan zijn er natuurlijk nog de plots verdwijnende namen. Mabel (Wisse Smit), die zich in 2003 met prins Friso verloofde, maar van wie tegelijkertijd bekend werd dat ze bevriend was geweest met drugsbaron Klaas Bruinsma. Of Isis, nadat terreurbeweging Islamitische Staat in 2014 het kalifaat uitriep en enige tijd met die afkorting aangeduid werd.

Plots verdwijnende jongensnamen

Er is ook terreur bij de jongens: het gebruik van Oussama keldert na de aanslagen op onder andere het Amerikaanse World Trade Center in 2001, onder regie van Osama bin Laden en zijn terreurorganisatie Al Qaeda. Of Joran (van der Sloot), die in 2010 gearresteerd werd voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores. Een snelle val in populariteit hoeft echter niet altijd het einde van de naam te betekenen: na de moord op Pim Fortuyn in 2002 heeft deze voornaam zich het afgelopen decennium weer helemaal hersteld.



home

Bekijk geslacht:

vrouw

man


Klik hier om alfabetisch te sorteren of versleep het begin- en eindjaar
om te sorteren van meest naar minst gegeven in die periode: