Direct naar artikelinhoud
nieuwsBrexit

Overheid start informatiecampagne over Brexit, maar informatiewebsite is nog niet online

De overheid begint een informatiecampagne over de Brexit.  Vanaf 28 januari moeten onder meer reclamespots ondernemers van het midden- en kleinbedrijf informeren over de gevolgen van een Brexit voor hun onderneming. 

Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.Beeld ANP

Nederlandse bedrijven moeten zich gaan voorbereiden op de Brexit, daartoe riep minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) donderdagavond op in een uitzending van Nieuwsuur. Volgens de minister hebben veel mkb’ers zich nog onvoldoende in de materie verdiept, omdat ze lang dachten ‘dat het zo'n vaart niet zou lopen’. Om hen op weg te helpen, lanceert de overheid op 28 januari een informatiecampagne over de gevolgen van de Brexit voor bedrijven. Deze zal bestaan uit onder meer reclamespots. 

Volgens Kaag bereidt de overheid zich al een jaar voor op de verschillende scenario's, ook die van een no-deal Brexit. Voor het mkb liepen volgens de minister al een aantal campagnes via het Brexitloket. Ze verwees daarbij meerdere keren naar de website Brexit.nl, maar die blijkt nog niet in de lucht te zijn. Via Brexitloket.nl is het wél mogelijk om informatie te verkrijgen en een Brexit impact scan te doen. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland schieten de bezoekersaantallen daar omhoog, sinds het Britse parlement dinsdagavond een akkoord over de Brexit wegstemde.

Een harde Brexit heeft grote gevolgen voor het Nederlandse bedrijfsleven, waarschuwt Kaag. ‘Na Ierland is de Nederlandse economie het meest verweven met die van het Verenigd Koninkrijk.’ Met name de visserij, vleesverwerkingsindustrie en bloemenhandel zullen de Brexit voelen. 

Mkb houdt hart vast bij harde Brexit, tijdrovende douaneprocedures liggen op de loer
Bij een harde Brexit liggen ingewikkelde douaneprocedures in het verschiet. Grote bedrijven hebben daarover vaak voldoende kennis in huis. Maar in het mkb wemelt het van de ondernemingen die een groot deel van hun omzet uit Groot-Brittannië halen, en die nog nooit eerder met een douane te maken hebben gehad.