Direct naar artikelinhoud
Film-en tv-tipsDinsdag 18 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 18 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u dinsdag zien.

Chris Pratt in Jurassic World.

Jurassic World 

Veronica, 20.30-22.55 uur.

(Colin Trevorrow, 2015) Deze vierde aflevering van Jurassic Park ging ruim drie jaar geleden zó goed van start – ruim een half miljard dollar opbrengst wereldwijd tijdens het openingsweekend, ruim 1,5 miljard in totaal – dat een nieuw deel, dat afgelopen zomer in de bioscopen draaide, vrijwel direct werd aangekondigd. In Jurassic World, zoals deel vier officieel heet, is het dinopark waar in de eerste film alles misging eindelijk geopend. En het vormt een fraaie metafoor voor de status van de huidige blockbusterfilm, waarin de verzadigde doelgroep moet worden verleid met elkaar voortdurend overtreffende spektakelstukken.

Waar dat in de eerste film uit 1993 nog volstond, is een dierentuin vol tot leven gewekte prehistorische wezens in dit vierde deel van de cyclus niet meer genoeg. In plaats daarvan worden bezoekers getrakteerd op de mosasaurus, die in een enorm waterbassin als snack een witte haai verorbert (producent Steven Spielberg knipoogt ook even naar zijn eigen haaienklassieker Jaws), terwijl kinderen in een veredelde manege rondjes rijden op de rug van baby-triceratopsen. Als het parkbestuur de controle over het hekwerk verliest en een uit divers dino-dna gefabriceerde superdino huishoudt in bezoekersterritoria, begint een vermakelijk spektakel.

Het planningsregime van blockbusterreeksen is streng en duidelijk: de zesde (en wellicht laatste) aflevering van Jurassic Park, werktitel: Jurassic World 3, wordt juni 2021 in de bioscopen verwacht.

De aardappeleters

NPO 2, 19.15 uur

Joris Vermeer doorkruist Suriname op zoek naar de oorsprong van de roti. Hij ontdekt hoe een Indiase pannenkoek het heeft geschopt tot nationaal Surinaams symbool. Dat heeft ook te maken met een van de zwartste bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis.

Het Rotterdam project

RTL 4, 20.30 uur

Het Rotterdam Project van Beau van Erven Dorens wordt afgesloten met een dubbele aflevering. Beau blikt terug met de deelnemers, en moet in nachtelijk Rotterdam op zoek naar drugsverslaafde Patrick, om hem op het vliegtuig naar een afkickkliniek te zetten.

The Roast of Johnny de Mol

Comedy Central, 20.30 uur

Het is tijd voor een nieuwe ‘roast’ van een bekende Nederlander. Ditmaal valt tv-presentator Johnny de Mol de ‘eer’ ten deel om met vlijmscherpe grappen te worden aangepakt door o.a. cabaretier Peter Pannekoek, schrijver Heleen van Royen en tv-maker Patty Brard.

Het mooiste meisje van de klas

NPO 1, 21.25 uur

Het verhaal van ‘mooiste meisje’ Joyce van den Bor, die op school in Nijkerk werd vergeleken met jarentachtigidool Kylie Minogue. Ze trouwde met haar droomman Ad en kreeg drie kinderen. Op zijn 41ste overleed Ad en kwam Joyce er alleen voor te staan.

Nanny McPhee

Net 5, 20.30-22.30 uur.

(Kirk Jones, 2005) Ze heeft twee grote wratten in haar gezicht, een monsterlijke neus en een naar voren stekende tand: Emma Thompson is een bizarre verschijning in deze Britse kinderfilm. Omdat de drie kinderen van weduwnaar Colin Firth alle andere gouvernantes met overtuiging hebben weggepest, zit er voor hem weinig anders op dan deze supernanny in dienst te nemen. Nanny McPhee moet niet alleen de lastige kinderen tot rust brengen, wat met haar magische krachten weinig moeite kost, maar ook nog een huwelijk arrangeren en de adellijke tante Angela Lansbury in toom proberen te houden. Het zijn allemaal problemen die leiden tot ouderwets gooi- en smijtwerk met een huwelijkstaart. In 2010 verscheen het vervolg Nanny McPhee and the Big Bang, wederom met Thompson in de titelrol.

Grizzly bear cubs and me

BBC 2, 22.00 uur

Natuurdocumentaire waarin Gordon Buchanan volgt hoe zes baby-grizzlyberen zonder moeder worden voorbereid op een terugkeer in de natuur. De rehabilitatie vindt plaats in Rusland, waar Gordon zich aansluit bij de Pazhetnovs, een familie van biologen.

Saving Mr. Banks 

Net 5, 22.30-01.05 uur.

(John Lee Hancock, 2013) Het curieuze van het komische drama Saving Mr. Banks, gebaseerd op de ware ontstaansgeschiedenis van Disneys musicalhit Mary Poppins (1964), is dat de film een product is van de Disneystudio. Dat betekent onder meer dat de verstokte kettingroker Walt Disney (gespeeld door Tom Hanks) nooit rokend in beeld verschijnt, en dat Poppins-schrijfster P.L. Travers net als in de jaren zestig aan het kortste eind trekt. Waar Disney destijds ondanks haar dwarsheid zijn zin wist door te drijven, is ze ook nu weer een speelbal van scenarioschrijvers die alles het liefst versimpelen en verzachten. Keurige flashbacks leiden de kijker bijvoorbeeld langs de jeugdtrauma’s van de schrijfster, die al even keurig worden opgelost. En hoewel Travers in werkelijkheid helemaal niet blij was met Disneys versie van Mary Poppins, suggereert de film hier een happy end. Maar ondanks die extra scheppen suiker is Saving Mr. Banks een genietbaar, aanstekelijk drama, met net genoeg vileine humor en sterk acteerwerk. Hanks is charmant en prikkelbaar in zijn rol van Disney. Emma Thompson is een heerlijk zeurderige, weerbarstige heldin. Tijdens de aftiteling van de film krijgt mevrouw Travers overigens toch nog het laatste woord: dan klinken de originele opnamen uit 1961 van haar aanwijzingen en tegenwerpingen tegen de Poppins-verfilming van Disney. ‘Nee, nee, nee!’

2Doc: Kap nâh!! Het verhaal van Marnix Rueb

NPO 2, 23.35 uur

Een portret van de in 2014 overleden Haagse striptekenaar Marnix Rueb. Hij werd bekend door zijn creatie van Haagse Harry, een werkloze Hagenees met bierpens en trainingspak. Vrienden en familie vertellen over Marnix Rueb en zijn liefde voor het tekenen.