Direct naar artikelinhoud
Nieuwsenergietransitie

Installateurs: warmtepomp ongeschikt voor oude huizen

In oudere huizen leidt het vervangen van cv-ketels door warmtepompen tot veel problemen. Dat zeggen installateurs tegen de Telegraaf. Ook de Consumentenbond krijgt veel vragen van overstappers.

Een installateur is bezig met het aansluiten van de warmtepomp.Beeld Werry Crone/HH

Vanaf 2021 wordt het wellicht verboden nog een gasgestookte cv-ketel te plaatsen voor verwarming en warm water. Dat voorstel ligt op tafel bij de onderhandelingen over het nieuwe Klimaatakkoord.

Overstappen op stadsverwarming of elektrische warmtepompen is nodig om de klimaatdoelstellingen te halen, zo is de consensus. Een warmtepomp is een soort omgekeerde koelkast, die zonder gas te verstoken warmte uit lucht of bodem haalt. Dat is milieuvriendelijker dan gasgestookte cv-ketels.

Maar al langer is duidelijk dat warmtepompen niet alleen voordelen hebben. Ze zijn aanzienlijk duurder dan cv-ketels, kunnen herrie maken, nemen nogal wat ruimte in en gebruiken veel stroom. Ook functioneren ze het best in combinatie met vloerverwarming of moderne (lage temperatuur-)radiatoren en vereisen warmtepompen hoogwaardige isolatie van vloeren, daken, muren en glas.

Dat laatste is met name in oudere huizen een probleem, zeggen installateurs. Zo’n 60 procent van de Nederlandse woningvoorraad stamt van voor 1984. De Consumentenbond krijgt veel vragen van bezorgde mensen over vervanging van hun oude ketel. ‘In oudere huizen is de warmtepomp zeker niet het ei van Columbus’, zegt een woordvoerster tegen de Telegraaf.

De Vereniging Eigen Huis zegt in de krant de warmtepompklachten te herkennen. ‘Daarom streden wij aan de klimaattafels vanaf het begin tegen een verbod op nieuwe cv-ketels. Een warmtepomp is slechts het sluitstuk van de verduurzaming van een huis. Eerst moeten we de isolatie aanpakken.’

‘De warmtepomp is een uitstekend alternatief voor de cv-ketel, maar nog niet in iedere woning’, aldus de brancheorganisatie van installateurs, Uneto-VNI, in een reactie op de berichtgeving in de Telegraaf. ‘Met een warmtepomp verwarm je je huis duurzaam, efficiënt en comfortabel. Maar niet iedere woning is er al geschikt voor. Verwarmen met een warmtepomp is alleen effectief in een goed geïsoleerde woning.’

Nieuwe woningen vormen geen probleem, aldus de brancheorganisatie. Maar in woningen die vóór 1980 zijn gebouwd, heeft het meestal geen zin een warmtepomp te installeren. ‘In zulke woningen is veel extra isolatie nodig en dat betekent vaak een ingrijpende verbouwing.’ 

Veel woningen die ná 1980 zijn gebouwd, zijn geschikt voor een hybride warmtepomp, ‘soms na het uitvoeren van enkele betrekkelijk eenvoudige isolerende maatregelen’. De hybride warmtepomp werkt bijna het hele jaar op elektriciteit en schakelt alleen op héél koude dagen over op aardgas.

Volgens Uneto-VNI is het geluid van de warmtepomp eigenlijk geen kwestie meer. ‘De nieuwste generatie warmtepompen is vrijwel geluidloos.’

De ontwikkeling van de techniek achter warmtepompen gaat ondertussen snel. Zo komen er modellen op de markt die wel werken met traditionele (hoge temperatuur-)radiatoren. Dat scheelt een prijzige vervanging van het warmteafgiftesysteem.

Op dit moment heeft nog zo’n 90 procent van de ruim 8 miljoen huizen in Nederland een cv-ketel. Een bijkomend probleem is dat de installatiebranche problemen heeft met het vinden van personeel, terwijl het installeren van een warmtepomp juist veel tijdrovender is dan het plaatsen van een ketel.

Installateurs: warmtepomp ongeschikt voor oude huizen

Lees meer:

Het doodsvonnis van de cv-ketel is geveld: over drie jaar praktisch verboden.

De toekomst: met een duurzame warmtepomp de winter door. Het alternatief voor de cv-ketel heeft nog wel wat kinderziektes. ‘Het ging niet helemaal goed deze winter.’

Niet alleen onze gebouwen, maar ook industrie en vervoer moeten de omslag maken naar minder en schoner energieverbruik. Zo moet Nederland er op energiegebied over twaalf jaar uit zien.