Direct naar artikelinhoud
Top 200 invloedrijkste Nederlanders

DSM-topman Feike Sijbesma is de invloedrijkste Nederlander

Feike Sijbesma is de nieuwe aanvoerder van de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. De 59-jarige topman van chemie- en biotechnologiebedrijf DSM volgt Hans Wijers op, die vier jaar lang op 1 stond.

en
Feike Sijbesma, de nieuwe nummer 1Beeld DSM / Erwin van Amstel

Dat blijkt uit de dertiende Volkskrant Top 200, een onderzoeksproject waarbij jaarlijks de posities en netwerken van de ‘bestuurlijke elite’ in kaart worden gebracht. Sijbesma is al elf jaar de baas van de Limburgse multinational en is daarnaast nog commissaris van Unilever en De Nederlandsche Bank. Ook is hij ‘aanjager’ van NL2025, een initiatief van toplieden voor sociale projecten in Nederland. De DSM-baas is al jaren mondiaal actief als een van de duurzame koplopers. Hij is ook ‘climate leader’ van de Wereldbank. Sijbesma stond vorig jaar derde en passeerde de nummers 1 en 2 van vorig jaar, oud-D66-minister Hans Wijers en Unilever-baas Paul Polman.

Sijbesma wordt gevolgd door Kim Putters, de directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), die in Den Haag steeds luider waarschuwt voor de kloof tussen een succesvolle bovenlaag en de mensen die niet mee kunnen. Putters stelde vorig jaar in de Volkskrant al dat de bestuurlijke elite moet zorgen dat het ongenoegen en de onzekerheid in de samenleving niet chronisch worden.

De topvijf wordt gecompleteerd door president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, die er een prestigieuze internationale post bij kreeg, CDA-senator en VNO-NCW-adviseur Niek Jan van Kesteren en Ben van Beurden, de baas van Shell. De hoogst genoteerde vrouw staat op plaats zes. Dat is Herna Verhagen, de bestuursvoorzitter van PostNL. Ze is daarnaast onder meer ook nog bestuurder van de Goldschmeding Foundation (van de schatrijke Randstad-oprichter) en commissaris van het Concertgebouw.

De nummer 1 van vorig jaar, Hans Wijers, zakte naar plaats elf. De oud-D66-minister en voormalig AkzoNobel-baas stopte als commissaris van Shell en raakte in grote problemen als president-commissaris van ING door het witwasschandaal, dat voor een recordbedrag van 775 miljoen euro werd geschikt.

Hans Wijers zakt van nummer 1 naar 11.Beeld Foto Joost van den Broek

ING dacht weg te komen met excuses en het inhouden van de bonus van topman Ralph Hamers, maar dat bleek een grote inschattingsfout. Nadat Wijers op het matje was geroepen door minister Hoekstra van Financiën, offerde ING alsnog Koos Timmermans, de tweede man. De affaire kostte Wijers veel gezag. Het was sowieso een rampjaar voor de bestuurlijke elite, met ook nog een beloningsschandaal bij ING, een mislukt pensioenakkoord en langdurig gesteggel over de gehate afschaffing van de dividendbelasting, die uiteindelijk niet doorging omdat Unilever toch niet naar Nederland kwam.

De Volkskrant Top 200 telt dit jaar zestig vrouwen, 30 procent van het totaal en evenveel als vorig jaar. De lijst telt negen mensen met een niet-westerse achtergrond, een meer dan vorig jaar. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is de hoogste op plek 24. De hoogste nieuwkomer is Roger Dassen. De accountant, die bekend werd door het boekhoudschandaal bij Ahold, werd financieel directeur van chipmachinefabrikant ASML en commissaris bij DNB. De grootste stijger is Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amsterdam.

Femke Halsema is de grootste stijger.Beeld Jiri Büller

Niet meer op de lijst staan onder andere Wim Kok (overleden), Olga Zoutendijk (vertrokken als president-commissaris van ABN Amro) en Paul Polman, de nummer twee van vorig jaar. Polman stopt als topman van Unilever en nam afscheid met een geruchtmakend interview in het AD, waarin hij onder meer het ‘kleine denken’ in Nederland hekelde.

Het onderzoek is uitgevoerd door Robin Dirker

Groen, vrouwvriendelijk en soms arrogant: dit is de nieuwe aanvoerder van de Volkskrant Top 200

Feike Sijbesma - spreek uit: Siebesma - is geen doorsnee-topman. Wie hij is? Dat lees je in dit verhaal.

De volledige top-200

De Volkskrant presenteert dit jaar voor de dertiende keer de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. De complete lijst is hier te zien.

En hoe wordt die ranglijst dan samengesteld? Hoe meet je wie de meeste invloed heeft?

Over de lijst, de methode en wat de ranglijst eigenlijk meet kun je hier lezen.

Het was een rampjaar voor de bestuurlijke elite

Voor de Nederlandse bestuurlijke elite was 2018 een jaar om snel te vergeten. Multinationals stuitten op maatschappelijke grenzen en het poldermodel faalde. Zijn we op een kantelmoment beland?

Wordt zichtbaarder, was de oproep van premier Rutte dit jaar aan de topbestuurders van de grote Nederlandse beursgenoteerde bedrijven

Ga bijvoorbeeld eens bij een talkshow zitten, ga in gesprek met de samenleving. We besloten de proef op de som te nemen en de bestuursvoorzitters van 24 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven tien vragen over actuele maatschappelijke kwesties voor te leggen. Wat ze antwoordden? Lees het hier.