Direct naar artikelinhoud
Film- en TV-tipsWoensdag 19 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 19 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u woensdag zien.

Christoph Waltz als SS-kolonel Hans Landa in Inglourious Basterds.

Inglourious Basterds

Veronica, 20.30-23.50 uur.

(Quentin Tarantino, 2009) Het Amerikaans-Joodse gevechtscommando van luitenant Aldo Raine (Brad Pitt) is met slechts één doel in het door de nazi’s bezette Frankrijk gedropt: zoveel mogelijk ‘nazizwijnen’ scalperen. Hun hersens worden kapotgeslagen met een honkbalknuppel, hun kelen doorgesneden. Onderwijl staan de andere leden van de elite-eenheid lachend een broodje te eten. Wie wordt gespaard, krijgt een hakenkruis in zijn voorhoofd gekerfd.

‘Zijn set is de kerk, hij is God en er zijn geen ketters toegestaan.’ (Brad Pitt, zij aan zij in een video-interview met Quentin Tarantino, over werken met de Amerikaanse filmmaker.)

Na de wat meer rechttoe-rechtaan B-film Death Proof (2007) revancheerde Tarantino zich met Inglourious Basterds op glorieuze wijze. Het scenario waarin de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging wordt herschreven is tegendraads en intelligent, de monologen en dialogen zijn onnavolgbaar, Tarantino’s regie is wervelend. Christoph Waltz (die voorheen vooral in Duitse krimi’s speelde) steelt de show als SS-kolonel annex talenwonder Hans Landa. Hij werd zowel tijdens het filmfestival van Cannes als de Oscar-uitreikingen bekroond als beste acteur en beleefde daarop een tweede jeugd als acteur met onder meer vergelijkbaar zwierige rollen in Django Unchained (weer Tarantino) en de Bondfilm Spectre.

Over de bewust-foutieve spelling van de filmtitel zei Quentin Tarantino het volgende: ‘Het is een artistiek stijlfiguur. Ik kan het uitleggen, maar dan had ik het net zo goed niet kunnen doen. Zie het als een Basquiat-actie

Toy Story

BBC 1, 17.00-18.15 uur.

(John Lasseter, 1995) De eerste, volledig met de computer gemaakte animatiefilm. Maar niet alleen om die reden klassiek. Die status dankt dit eerste deel van Toy Story zeker ook aan traditioneel vakwerk: een degelijk scenario over speelgoed dat tot leven komt als niemand kijkt, veel goede oneliners en mooi stemacteren van Tom Hanks en Tim Allen. Hanks sprak Woody in, een cowboypop die ervan baalt niet langer het favoriete speelgoed te zijn van het jongetje Andy. Zijn plek is ingenomen door de zelfingenomen ruimtevaarder Buzz Lightyear (Allen), een dure actiepop. Pas als de twee ver van huis zijn afgedwaald en uit elkaar dreigen te worden gehaald door een gemene buurjongen leren ze elkaar geleidelijk waarderen. De minstens even geslaagde zo niet betere delen twee (uit 1999) en drie (2010) worden donderdag en vrijdag op dezelfde zender op ongeveer hetzelfde tijdstip uitgezonden, zodat u tijdig bent klaargestoomd wanneer het langverwachte Toy Story 4 medio 2019 in de bioscopen verschijnt.

Gooische vrouwen

RTL 5, 20.30-22.40 uur.

(Will Koopman, 2011) Naadloos sloot de eerste speelfilm aan op de twee jaar eerder beëindigde tv-serie. Minder dan een echt op zichzelf staande speelfilm was Gooische vrouwen een gelijksoortig toetje bij de serie, die vijf succesvolle seizoenen had gekend. Daarmee bleken de makers, regisseur Will Koopman en scenarioschrijver Frank Houtappels, een juiste inschatting te hebben gemaakt van de doelgroep. Die wilde duidelijk meer van hetzelfde: Gooische vrouwen, alsmede het drie jaar later verschenen Gooische vrouwen 2, werd een daverend succes. De vier Gooise vriendinnen meanderen met hun problemen (overspelige echtgenoot, seksverslaving, zoektocht naar levensdoel) door de film, zonder dat een van die zaken de film dwingend voortstuwt. Weliswaar verzucht een van de vier in het begin: ‘Hoe gaan we dat doen: ouder worden met een beetje stijl?’, maar dat komt in het verdere verloop te weinig expliciet terug om als rode draad te fungeren. Die rol lijkt eerder weggelegd voor de gedeelde obsessie met seks en uiterlijk: de schaamteloze fixatie van personages én makers op decolletés (en die decolletés zelf) is wat het meest opvalt aan Gooische vrouwen.

Jamie’s quick and easy Christmas

24Kitchen, 21.00 uur

Jamie Oliver daagt hobbykoks uit creatiever te worden. Met slechts vijf ingrediënten draait hij een volledig menu in elkaar met als doel een feestelijk, smakelijk en goedkoop kerstdiner te serveren.

Zembla

NPO 2, 21.20 uur

Het aantal geslachtsveranderende operaties stijgt. De wachtlijsten voor operaties en hormoonbehandelingen worden langer en de patiënten jonger. Minder bekend zijn de spijtoptanten. Patrick wilde jarenlang vrouw worden, maar na drie maanden kreeg hij spijt.

De weekenden

Canvas, 21.20 uur

Reportageserie over personen die een cruciaal jaar tegemoet gaan. Kris moet voor controle naar het ziekenhuis. Hij hoopt dat hij na een lange chemokuur schoon wordt verklaard. Lut en haar man zijn vijf jaar geleden gescheiden, maar ze kookt nog wekelijks voor hem.

Me Jane you Tarzan

NPO 3, 21.55 uur

Sofie van den Enk en Ersin Kiris sluiten de serie over ongelijkheid tussen mannen en vrouwen af met de loonkloof. In IJsland hebben ze daar een bijzondere oplossing voor: bedrijven die meer dan 25 werknemers in dienst hebben, mogen mannen niet meer betalen dan vrouwen.

Jamie Oliver tijdens een van zijn tv-programma's.Beeld Getty Images

Grizzly Bear Cubs and Me

BBC 2, 22.00 uur

Natuurfilmer Gordon Buchanan zet na maanden van verzorging zes verweesde grizzlyberen weer uit in het wild. De familie Pazjitnov heeft een bijzondere training ontwikkeld, waardoor de beesten weer kunnen terugkeren naar hun natuurlijke omgeving.

Dank dat u bij ons was

Eén, 22.15 uur

Vierdelige reeks over veertig jaar tv-journalistiek, met verhalen van journalisten, aangevuld met archiefbeelden. Er was een tijd dat nieuwsbeelden uit het buitenland een dag of drie op zich lieten wachten en live gaan op locatie een haast onmogelijke operatie was.