Direct naar artikelinhoud
NieuwsKlimaatdoelen

Shell gaat beloningsbeleid topmanagement verbinden aan CO2-doelen

Shell gaat kortetermijndoelen stellen om zijn CO2-uitstoot te verminderen en zal de beloning van het topmanagement daaraan verbinden. Dat laat topman Ben van Beurden zondag weten aan de Financial Times.

Shell-topman Ben van BeurdenBeeld reuters

Het olie- en gasconcern staat onder druk van een groep ‘groene aandeelhouders’. Volgens Shell wordt met de aandeelhouders nog gesproken over de beoogde percentages, maar raakt het plan de beloning van mogelijk 1.200 topmedewerkers. Het nieuwe beloningsbeleid moet op de aandeelhoudersvergadering in 2020 worden goedgekeurd.

Shell kondigde vorig jaar aan om de CO2-uitstoot van Shell-producten te halveren in 2050. Dat ging sommige investeerders niet ver genoeg. Die wilden concrete maatregelen, maar Van Beurden hield de boot tot nog toe af uit vrees dat het bedrijf zichzelf in de vingers zou snijden.

Shell wil volgens de krant vanaf 2020 ieder jaar specifieke doelstellingen formuleren voor een periode van drie tot vijf jaar. Van Beurden zegt dat ‘de dialoog’ met investeerders tot deze ‘evolutie’ heeft geleid.

Een van die ‘groene beleggers’ is pensioenfonds ABP. Voorzitter Corien Wortmann vindt het een belangrijke stap. ‘Dat Shell nu haar ambitie heeft verankerd in haar beloningsbeleid biedt meer vertrouwen dat Shell zich ook echt hieraan committeert’, aldus Wortmann. Ze zegt met Shell in gesprek te blijven en de voortgang ‘met belangstelling’ in de gaten te zullen houden. ‘We hopen dat andere bedrijven Shell zullen volgen.’

Klimaatconferentie

Het besluit van Shell komt aan de vooravond van de internationale klimaatconferentie in het Poolse Katowice, waar vanaf vandaag wereldleiders en wetenschappers uit vrijwel alle landen ter wereld aanwezig zijn. Namens Nederland nemen premier Mark Rutte en ministers Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat), Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) deel aan de top, evenals staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

Doel van de bijeenkomst is het uitwerken van concrete maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen zo veel en zo snel mogelijk te beperken - en daarmee de opwarming van de aarde. De conferentie volgt op het Akkoord van Parijs van eind 2015. Sinds Parijs zijn diverse rapporten verschenen waarin klimaatdeskundigen waarschuwen dat veel meer inspanningen nodig zijn dan nu om de doelstelling te halen.

De conferentie in Polen duurt tot 14 december.