Direct naar artikelinhoud

Avondje voor de buis? Dit is de moeite waard om te kijken

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Vin Diesel in Furious 6

Typisch Wielenpôlle
NPO 2, 19.20 uur

Dagelijkse documentaireserie over de bewoners van Wielenpôlle in Leeuwarden, een van de armste wijken van Nederland. In aflevering één maken we kennis met ex-drugsverslaafde Angela, die erin slaagde een nieuw leven op te bouwen.

3 op reis midweek
NPO 3, 19.50 uur

In een week die draait om het ontsnappen aan het winterweer reist presentator Sahil Amar Aïssa af naar het dorp Sagres in de Portugese Algarve. In Sagres sluit hij zich af van zijn hectische leven en gaat de telefoon resoluut uit.

Het pronkstuk van Nederland
NPO 2, 21.10 uur

Start van de finaleweek van deze zoektocht naar 'Het pronkstuk van Nederland'. Jort Kelder maakt in live-uitzendingen de winnaars bekend in verschillende categorieën en eindigt vrijdag met de verkiezing van het ultieme pronkstuk.

Wereldrecord
Canvas, 21.15 uur

In deze documentaireserie over sportieve wereldrecords wordt uitgebreid ingegaan op 28 september 2014, toen Dennis Kimetto tijdens de marathon van Berlijn als eerste onder de mythische grens van 2 uur en 3 minuten finishte.

Dennis Kimetto voor zijn wereldrecordtijd in BerlijnBeeld reuters

Wat verdien je?
NPO 1, 22.15 uur

Na de medische wereld van vorige week probeert Astrid Joosten dit keer boven water te krijgen wat men in de financiële wereld verdient. Er zijn drie bankiers bereid gevonden hun salaris te onthullen én er wordt een bonus weggegeven.

I Am Heath Ledger
Canvas, 23.10 uur

Tien jaar na zijn tragische overlijden op 28-jarige leeftijd is dit portret te zien van acteur Heath Ledger, vooral bekend van zijn rollen als homoseksuele cowboy in Brokeback Mountain (2005) en als The Joker in Batman-film The Dark Knight (2008).

Furious 6 (Justin Lin, 2013)
Veronica, 20.30-23.10 uur.

Het zal niemand verbazen dat in deze vijfde sequel op The Fast and the Furious (2001) de plot schittert door afwezigheid en dat blitse bolides over elkaar buitelen alsof het speelgoedautootjes zijn.

Ook al niet verrassend: de soundtrack is vooral met motorgeronk en explosies gevuld, de dialoog doet vergeefse pogingen tot diepgang ('Er is nooit niets. Er is altijd iets') en zowel Vin Diesel als Dwayne Johnson heeft wederom de expressiviteit van een rol biscuits. Maar wat zou het. Knap dat regisseur Justin Lin de boel überhaupt bij elkaar weet te houden; zelfs wanneer de montage ver boven de snelheidslimiet uitschiet, blijft Fast & Furious 6 lollig kijkvoer. Deel 7 gaat tijdens de aftiteling alvast in startpositie staan, met een cameo van de enige actiester die tot dan toe in de serie ontbrak. Het zou tegelijkertijd het laatste deel uit de serie blijken waaraan hoofdrolspeler Paul Walker van begin tot eind meedeed: hij verongelukte met zijn auto, ten tijde van de opnames van Furious 7 (2015).

xXx (Rob Cohen, 2001)
Veronica, 23.10-01.30 uur.

Nog meer Vin Diesel en geweld op wielen. Hersenloos vermaak? 'Wil de filmmaker een kunstwerk creëren, dan zal hij bewust de eigenaardigheden van zijn medium moeten benadrukken', aldus de befaamde auteur en kunsttheoreticus Rudolf Arnheim (1904-2007) in zijn standaardwerk Film als Kunst (1932). 'Maar dit moet niet op zo'n manier gebeuren dat het karakter van de weergegeven objecten vernietigd wordt; het moet juist versterkt worden, geconcentreerd en geïnterpreteerd.' Met andere woorden: vliegt schurkenjager Xander Cage (Diesel) vanaf een dak met zijn motor door de lucht, dan moet je dat als toeschouwer echt zien, horen en voelen, op een manier die alleen via film te verwezenlijken valt. Dat is een les die Cohen goed begrepen heeft. Hoe ongeloofwaardig en onrealistisch de stunt ook mag zijn, Cohen buit hem maximaal uit, met verschillende camerastandpunten, een bijna kubistische montage en een gewiekst gebruik van slowmotion. Een actie die slechts enkele seconden duurt, wordt op die manier uitgerekt tot een dik een halve minuut durend ballet voor man en motor.

L'heure d'été (Olivier Assayas, 2008)
Arte, 13.55-16.00 uur.

De Franse filmmaker Assayas maakte L'heure d'été in opdracht van het Musée d'Orsay. Het is een moderne familiegeschiedenis aan de hand van waardevolle objecten. Wanneer een bejaarde moeder overlijdt, moet haar familie bedenken wat er gebeurt met de inboedel: verpatsen, naar een museum of het complete huis behouden voor de kinderen. Assayas vertelt het zonder dramatiek, nostalgie of stellingname. Met kleine observaties schetst hij een interessante parallel tussen de omgang met persoonlijke en nationaal-historische erfenissen.

Letters to Juliet (Gary Winick, 2010)
RTL 8, 20.30-22.35 uur.

In de titel een Julia en als locatie Verona. Het laat zich raden waarop we afstevenen. Toch heet hoofdrolspeelster Amanda Seyfried in deze film Sophie. Een gevonden brief, bij het Casa di Giulietta met het beroemde balkon, brengt haar in contact met een oudere vrouw die als 15-jarige haar geliefde heeft moeten laten gaan. Ze stemt erin toe op zoek te gaan naar die verdwenen geliefde. De mierzoete film wordt gemakkelijk overeind gehouden door een interessante cast. Naast Amanda Seyfried (die sindsdien snel carrière maakte) bestaat die uit onder anderen Vanessa Redgrave en Franco Nero (Redgraves echtgenoot in het werkelijke leven).