Direct naar artikelinhoud

Ex-voetballer Renald Majoor is vroeger misbruikt. Nu wil hij andere slachtoffers helpen

Obsessief? Zeker. Maar wel op goede manier. Sinds Renald Majoor erover sprak dat hij is misbruikt als jeugdvoetballer, strijdt hij voor zijn lotgenoten. Vanaf vandaag is zijn stichting De Stilte Verbroken operationeel.

Renald Majoor: 'De stap naar de politie is vaak moeilijk.'Beeld Jiri Buller

In de Ruud van Nistelrooij-lounge van het PSV-stadion in Eindhoven staat ex-voetballer Renald Majoor (35) met vijf gespannen mannen rond een tafel. Het is zondagmiddag 5 november 2017, even voor de wedstrijd PSV tegen Twente. Sommige van deze mannen zijn hier al tientallen jaren niet meer geweest. Als ze dachten aan hun tijd bij PSV kregen ze het al benauwd.

Maar nu zijn ze terug. Op uitnodiging van de club.

De vijf mannen zijn wildvreemden van elkaar, ze komen elk uit een andere lichting. Ongemakkelijk kijken ze elkaar aan. Sommigen hebben al weken buikpijn van deze bijeenkomst.

Taboe doorbreken

Toch is er iets wat hen bindt vandaag. Allemaal werden ze tussen de jaren zestig en eind jaren negentig slachtoffer van seksueel misbruik bij PSV. Door een jeugdtrainer, hulptrainer of verzorger. Bij de een gebeurde het in een bad na de training, bij de ander gebeurde het overal, van de kleedkamers tot in de auto waarin hij werd gebracht.

De meesten van hen hebben er altijd over gezwegen. Maar nu niet meer. Mede dankzij Renald Majoor, die in mei met zijn verhaal over Vitesse het taboe rond seksueel misbruik binnen het Nederlandse profvoetbal doorbrak.

Kenniscentrum

De Stilte Verbroken heet de stichting die Majoor de afgelopen maanden heeft opgezet voor slachtoffers van seksueel misbruik. De site is al in de lucht, maar vandaag begint de stichting echt. Het moet een kenniscentrum worden, een verbindingsstuk tussen organisaties en slachtoffers, en een plek waar mensen hun verhaal kwijt kunnen.

In mei vorig jaar kwam Majoor in de Volkskrant met zijn verhaal naar buiten. Als 12-jarige jeugdspeler van Vitesse werd hij in 1996 aangerand en een nacht lang vastgehouden door zijn elftalleider van de C1. De dader bekende, werd ontslagen en kreeg zes weken voorwaardelijke gevangenisstraf. Op verzoek van de club werd de zaak destijds stilgehouden. Majoor stopte op zijn 18de bij Vitesse omdat hij te veel last had van de psychische gevolgen van het misbruik.

Een vroegere vriend zei me dat hij niet veel helden kende, maar dat ik er een was
Renald Majoor

Verleden

Lang hield hij geheim wat hem was overkomen. Voor velen was het een raadsel waarom hij stopte met voetbal, terwijl hij zo dicht bij het eerste elftal was. 'Maar toen het vorig jaar in de krant stond, begreep iedereen het', aldus Majoor. 'Mensen die ik al heel lang niet had gezien, kwamen naar me toe, omhelsden me en begonnen te huilen. Een vroegere vriend zei me dat hij niet veel helden kende, maar dat ik er een was.'

Sinds hij met zijn verhaal naar buiten kwam, en daarmee een belangrijke stap zette in zijn verwerking van het trauma, zint hij op een manier om ook andere slachtoffers te helpen. Hij sprak met de sportkoepel NOCNSF, met de voetbalbond KNVB, met Vitesse, en met hulpverleners.

Voor de invulling van die stichting heeft Majoor geput uit contacten uit zijn verleden. Een deel van zijn jeugd bracht Majoor, geadopteerd uit Haïti, door in een jeugdinstelling in De Glind. Daar zaten kinderen die om allerlei redenen niet bij hun ouders konden wonen. Henk Reimert, voormalig directeur van die jeugdinstelling, wordt nu voorzitter van de stichting.

Renald MajoorBeeld Jiri Buller

Steun

Reimert: 'Het is mooi om te zien hoe intensief Renald met de stichting bezig is. Het is een soort obsessie van hem, in de gunstige zin van het woord. Ik ken hem als een goede regelaar, maar hij is geen zakenman. Daarom staat er nu een professionele organisatie om hem heen. We willen aanjager zijn, zorgen dat seksueel misbruik op de agenda van bonden blijft. We willen helpen zichtbaar maken wat tot nu toe onzichtbaar blijft.'

Een commissie onder leiding van oud-minister Klaas de Vries concludeerde onlangs dat een op de acht Nederlandse sporters als kind ten minste één keer seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft ervaren. Veel slachtoffers meldden dit nooit. Reimert: 'De stichting moet die stap gemakkelijker maken.'

Majoor verwierf voor zijn stichting de steun van onder anderen profvoetballer Stijn Schaars, voormalig teamgenoot bij Vitesse, PSV-directeur Toon Gerbrands, die als een van de weinige voetbalbestuurders krachtig steun bood aan slachtoffers, en Leo Beenhakker, directeur bij Vitesse ten tijde van het misbruik.

Natuurlijk kunnen mensen ook naar de politie stappen, maar die drempel is vaak hoog
Renald Majoor

Jinek

Ook wil Majoor dat bij elke sportvereniging in Nederland een poster komt te hangen van zijn stichting met de boodschap. 'Misbruik binnen deze club? Meld dit direct.' Zijn plan is om hoogstpersoonlijk slachtoffers te spreken of te adviseren. Majoor: 'Natuurlijk kunnen mensen ook naar de politie stappen, maar die drempel is vaak hoog.'

Onlangs was Majoor te gast in de talkshow van Eva Jinek. Daar vertelde hij over de impact van het misbruik. Toen hij even niet aan het woord was, maar de camera hem toch wist te vinden, liepen de tranen over zijn wangen.

'Ineens dacht ik aan mijn dochtertje. En aan mezelf als kind', vertelt hij terugkijkend. Emoties die hem ook in de toekomst zullen blijven overvallen. Het zit zijn werk voor de stichting niet in de weg, meent hij. 'Zo weten andere slachtoffers dat ik hetzelfde heb meegemaakt. Dat ik ze begrijp.'

Renald Majoor langs de lijn.Beeld Jiri Buller

Samenkomen

Na afloop van PSV - Twente (4-3) keren de oud-jeugdspelers van PSV en Renald Majoor terug naar de lounge in het stadion. Sommigen hebben verteld wat hen is overkomen, anderen hebben geluisterd. Allemaal hebben ze de jarenlang het gevoel gehad dat ze de enige waren, maar dat is verdwenen: ze herkennen elkaars verhalen.

Dat sporters zoals deze voetballers kunnen samenkomen - dat is een van de dingen de Majoor met zijn stichting hoopt te bereiken.

Als de bijeenkomst er even later op zit, gebeurt iets wat de oud-jeugdspelers nooit hadden verwacht: ze verlaten het stadion van PSV met een opgelucht gevoel.


Wat wij eerder schreven over seksueel misbruik in de sport

Onderzoekscommissie misbruik in sport vraagt slachtoffers zich te melden
De commissie onder leiding van oud-minister Klaas de Vries die seksueel misbruik binnen de sport onderzoekt, vraagt slachtoffers zich te melden. 'Een van de belangrijkste dingen is dat mensen zich niet door het taboe laten bedreigen, maar het doorbreken', aldus De Vries. 'Meldingen zijn voor ons van het grootst mogelijke belang.'

'Hij hield mijn hand vast en bewoog hem heen en weer'
De intense band tussen pupil en coach en het vaak grote vertrouwen van ouders in begeleiders maken dat veel slachtoffers van seksueel misbruik in de sport hun leven lang zwijgen. Vier van hen doen nu hun verhaal. 'Het taboe moet worden doorbroken.' (+)

Seksueel misbruik bij PSV en Vitesse: twee oud-jeugdspelers treden naar buiten
Voor het eerst treden slachtoffers van seksueel misbruik in het Nederlandse profvoetbal naar buiten. Het gaat om twee oud-jeugdspelers van PSV en Vitesse.

Waarom het slagen van onderzoek naar misbruik in sport niet gegarandeerd is
Het onderzoek naar seksueel misbruik in de sport gedurende de afgelopen decennia is belangrijk, het slagen ervan allesbehalve gegarandeerd. (+)

KNVB en NOCNSF

De voetbalbond KNVB en de sportkoepel NOCNSF ondersteunen Majoors stichting De Stilte Verbroken. 'Met de positie die Renald kan innemen, vooral ook omdat hij weet waar hij over praat, kan de stichting een preventieve werking hebben en voor slachtoffers van grote waarde zijn', aldus de KNVB. 'Majoor is gedreven en oogt krachtig. Het is knap dat hij in korte tijd zoveel in de steigers heeft gezet.' NOCNSF laat weten in de toekomst graag met Majoor samen te werken. 'Vooral daar waar hij van betekenis kan zijn om slachtoffers van seksuele intimidatie of misbruik er toe te brengen om er niet alleen mee te blijven rondlopen. We zijn ervan onder de indruk dat hij zijn negatieve ervaringen op deze manier weet om te zetten in positieve actie, vooral gericht op anderen.'