Direct naar artikelinhoud
nieuwskabinetscrisis

Belgische premier passeert coalitiepartner om VN-migratiepact: ‘Ik ga naar Marrakech’

De Belgische premier Charles Michel wil het parlement laten beslissen over een splijtzwam binnen zijn regering: het VN-migratiepact. Met deze beslissing passeert hij de coalitiepartner Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), waarvoor het pact onverteerbaar is. 

De Belgische premier Charles Michel.Beeld BELGA

Na een rumoerige dag, waarbij het einde van de regering steeds in de lucht hing, onderstreepte Michel dinsdagavond dat maar een van de vier regeringspartijen tegen het pact is. Daarom stapt hij naar het parlement, ‘het huis van de democratie’, om een meerderheid te zoeken. Die zal hij zeker vinden: eerder hebben verschillende oppositiepartijen hun steun aan het pact al toegezegd.

De afgelopen weken morde de Vlaams-nationalistische N-VA al dat het pact te veel rechten geeft aan migranten, maar iedereen ging ervan uit dat de brand wel geblust zou worden met een aanvullende verklaring, zoals ook in Nederland is gebeurd. Maandag werd die hoop de bodem ingeslagen. ‘Een regering die naar Marrakech gaat, steunen wij niet’, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever. Een aanvullende verklaring was voor hem geen optie.

Daarmee liet De Wever vrijwel geen ruimte meer voor een compromis. Toegeven aan de N-VA was voor de premier echter geen optie. Hij beloofde eerder al tegenover de Verenigde Naties dat België het pact op 10 december in Marrakech zou ondertekenen. Toch stak de top van het kabinet de koppen nog bij elkaar, in een poging een oplossing te vinden. 

Onhoudbaar

De situatie werd onhoudbaar toen de N-VA dinsdag een ongekend harde campagne tegen het pact lanceerde. Met foto’s van migranten en vrouwen in boerka, en teksten als: ‘VN-migratiepact = toegang tot sociale rechten voor illegalen’, leek elke uitweg uit de crisis onmogelijk te worden. Een paar uur later werd de campagne echter weer offline gehaald en bood de N-VA haar excuses aan.

Twitter bericht wordt geladen...

Maar er volgde geen compromis. Premier Michel noemde de N-VA campagne tijdens zijn persconferentie ‘onaanvaardbaar, schandalig en onwaardig’. ‘Ik ga naar Marrakech. Een woord is een woord’, zo verwees hij naar zijn eerder gemaakte belofte tegenover de VN. ‘Het woord van België heeft een waarde. De geloofwaardigheid heeft een waarde.’

Tegenvaller

Dat het spel door beide partijen zo hard wordt gespeeld, heeft weer alles te maken met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen die in oktober zijn gehouden. Die waren voor zowel de N-VA als voor de Franstalige liberale Mouvement Réformateur (MR) van premier Michel een tegenvaller. De N-VA, die veel stemmen naar Vlaams Belang zag gaan, zet nu daarom extra ferm in op thema’s als identiteit en migratie. Tegelijkertijd wil Michel juist van het imago af dat hij, een Franstalige premier, als een poppenkastpop wordt bespeeld door de Vlaams-nationalistische N-VA. Het migratiepact werd dus voor beide partijen een kans om te laten zien waar zij voor staan.

De N-VA liet woensdag weten de regering nog niet te laten vallen. Voor fractieleider Peter De Roover is ‘een niet-bindend pact’ geen goede reden om het land in chaos te storten. Tegelijkertijd blijft zijn partij zich verzetten, en vindt De Roover dat premier Michel alleen naar Marrakech kan vertrekken als hij de steun van de voltallige regering heeft.

Het pact van Marrakech: wat is het?

Begin december praat de Tweede Kamer verder over het VN-migratiepact, dat op het nippertje een spoor van politieke onrust trekt door het Westen. Maar wat is het eigenlijk voor akkoord? En voor welk probleem is het een oplossing? Vijf vragen over het pact.