Direct naar artikelinhoud

Delftse naaktlopers in beroep tegen zwembroekenquotum

Naturisten laten zich niet zomaar verjagen uit recreatiegebied het Delftse Hout. Vandaag dient in Den Haag een hoger beroep tegen boetes die vorig jaar zijn uitgedeeld wegens naaktlopen. Een overwinning voor de naturisten zou betekenen dat naaktrecreatie in het Delftse Hout weer wordt toegestaan.

Delftse naaktlopers in beroep tegen zwembroekenquotum
Beeld thinkstock

In de strijd tegen seks in de openbare ruimte heeft de gemeente Delft vorig jaar een dertig jaar oud naaktstrand laten sluiten. De hele zomer lang regende het boetes aan de Delftse Hout: 23 naaktlopers werden in totaal 44 keer op de bon geslingerd. Een deel van de boetes werd in januari al verscheurd. De rechter bepaalde toen dat naaktrecreatie is toegestaan als er minder dan 150 geklede recreanten aanwezig zijn, bij een hoger aantal geklede badgasten zou er sprake zijn van overlast. De naturisten willen dat naaktrecreatie weer altijd wordt toegestaan; de gemeente wil helemaal geen naaktlopers meer in het recreatiegebied.

Stadspark
Naaktrecreatie wordt volgens artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht toegestaan op door de gemeente aangewezen plekken en op plekken die daarvoor geschikt zijn. De gemeente vindt dat de Delftse Hout, een recreatiegebied aan de oostrand van de stad, nooit formeel is aangewezen als naaktstrand. Bovendien zou het gebied, dat de gemeente tegenwoordig beschouwt als stadspark, inmiddels geen geschikte plek meer zijn voor naaktrecreatie.

Steen des aanstoots is de reputatie als plek voor buitenseks die de Delftse Hout de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Vooral in de zomer van 2012 regende het klachten van omwonenden en recreanten. Mannen zouden in het openbaar seks met elkaar hebben en het recreatiegebied zou een populaire plaats zijn voor prostitutie en trio's. Burgemeester Verkerk sprak vorig jaar over 'seksueel misbruik van kinderen en aanrandingen'. Extra surveilleren bleek te duur, waarna de gemeente overging tot het opheffen van het naaktstrand.

We pleiten we er altijd voor dat de gemeente plaatsen aanwijst. Meestal komen we daar wel uit, maar in Delft lijkt het erop dat de gemeente ons koste wat kost weg wil hebben.
Henk Jan Kamerbeek, directeur NFN

Volgens Gerard Spong, advocaat van de naturisten, voldoet de Delftse Hout aan de voorwaarden die een plaats geschikt maken voor naaktrecreatie. Spong noemt de handelswijze van de gemeente onzuiver.  'In plaats van openbare schennisplegers aan te pakken wordt artikel 430a misbruikt.' De Naturisten Federatie Nederland (NFN) had vorig jaar al eens voorgesteld in de strijd tegen de seksoverlast in de Delftse Hout het naaktlopen na 7 uur 's avonds te verbieden.

150-zwembroekenregel

Naturisten noemen de 150-zwembroekenregel onpraktisch. Juist op zonnige dagen is naaktrecreatie dan niet meer mogelijk. Bovendien moeten naturisten de toestroom van geklede badgasten tellen om alsnog zwemkleding aan te trekken zodra hun aantal boven de 150 uitkomt. Ook het OM en de gemeente zijn niet blij met de uitspraak. Het zwembroekenquotum is lastig uitvoerbaar en de gemeente ziet de naaktlopers bovendien liever helemaal uit de Delftse Hout verdwijnen.

De gemeenteraad heeft opgeroepen voorlopig terughoudend te zijn met het handhaven van het naaktverbod. In afwachting van de uitkomst van het proces houdt de politie het voorlopig bij waarschuwingen. Ook op tweede pinksterdag, toen de Delftse Hout volliep met zowel geklede als naakte badgasten, zijn  geen boetes uitgedeeld.

Vorig jaar stelde de gemeente voor in het Abtswoudse Bos, een natuurgebied ten zuiden van de stad, een strook af te bakenen als naaktrecreatiegebied. Naturisten wijzen erop dat het aanwijzen van die plaats, een bebost gebied buiten de bewoonde wereld, juist seksoverlast in de hand werkt. Wegens de kosten die gemaakt moeten worden om het Abtswoudse Bos geschikt te maken voor naaktrecreatie heeft de gemeente de beslissing voorlopig uitgesteld.

Halsstarrig
Volgens Henk Jan Kamerbeek, directeur van de NFN, is het niet gebruikelijk dat de gemeente zich zo halsstarrig opstelt. 'Er zijn twee miljoen naaktrecreanten in Nederland, maar ook veertien miljoen mensen die dat niet zijn. Daar moet je rekening mee houden, daarom pleiten we er altijd voor dat de gemeente plaatsen aanwijst. Meestal komen we daar wel uit, maar in Delft lijkt het erop dat de gemeente ons koste wat kost weg wil hebben.'

Gerard SpongBeeld anp
In plaats van openbare schennisplegers aan te pakken wordt artikel 430a misbruikt.
Advocaat Gerard Spong