Direct naar artikelinhoud
GeldvraagHuis kwijtraken

Raak ik mijn huis kwijt door geldgebrek?

Door omstandigheden zit ik op zwart zaad. De Volkskrant lees ik tegenwoordig in de bibliotheek. Kan ik door geldgebrek mijn eigen woning kwijtraken?

Raak ik mijn huis kwijt door geldgebrek?
Beeld ANP

Dat kan, maar de bank moet u wel de kans geven er weer bovenop te komen. Dat hebben de banken met elkaar afgesproken en staat zwart op wit in de Gedragscode hypothecaire financiering van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Daar kunt u de bank aan houden.

Het is een actueel probleem. Voor het uitbreken van de kredietcrisis tien jaar geleden hadden gemiddeld 35 duizend mensen een langdurige betalingsachterstand op hun hypotheek. Op 1 oktober van dit jaar waren dat er 80 duizend. Een paar jaar geleden waren het er nog meer dan 100 duizend.

Wie even krap zit en de hypotheek niet kan betalen, kan het best contact opnemen met de bank. U maakt dan de afspraak dat u tijdelijk minder betaalt en dat later weer inhaalt. U kunt dan ook een extra lening krijgen om de moeilijke periode door te komen. Kijk uit: als u zich niet aan de afbetalingsregeling houdt, komt u terecht bij de afdeling bijzonder beheer van de bank. Die afdeling heeft als belangrijkste opdracht de bank te behoeden voor verliezen en onderneemt actie.

Een klant van de Rabobank pleegde in februari 2012 zelfmoord, nadat de afdeling bijzonder beheer zijn woning op een executieveiling aanbood. De media besteedden uitgebreid aandacht aan de kwestie.

De afgelopen jaren gaan banken verstandiger om met betalingsproblemen. Eerlijk gezegd komt dat niet door de Rabo-zelfmoord. In 2012 waren gedwongen verkopen via een executieveiling al steeds zeldzamer aan het worden. Zo’n verkoop is duur en de opbrengst is laag.

De bank eist tegenwoordig dat de klant een onherroepelijke volmacht voor onderhandse verkoop tekent. Dat loopt via de notaris. De bank schakelt vervolgens zelf een makelaar in om het huis te verkopen en hoopt zo op een hogere opbrengst. De klant is blij dat de executieveiling van de baan is, maar is ondertussen alle zeggenschap kwijt. Zolang het huis niet wordt verkocht, blijft zijn betalingsachterstand oplopen. Schuldsanering is geen optie, want daar kan hij alleen gebruik van maken als het huis is verkocht. Bovendien wordt hij opgezadeld met notaris- en makelaarskosten.

Dat de bank het eigenbelang voorop kan stellen, bewijst een arrest van het Gerechtshof Den Haag van 1 mei 2018. In deze zaak was de klant bezig zijn schulden af te lossen. Desondanks gebruikte ABN Amro zijn volmacht om de woning te verkopen. De rechter vond dat de bank zich schuldig maakte aan ‘misbruik van recht’. De volmacht gaf de bank inderdaad de mogelijkheid tot verkoop, maar dat mocht volgens de rechter alleen als dat echt nodig was. De verkoop werd verboden.

Wie moeite heeft met rondkomen, kan vaak bij de gemeente terecht voor hulp. Die geeft cursussen waar u ook lotgenoten ontmoet. De bank geeft u een kans, maar daarnaast kunt u best nog wat steun gebruiken.

Zelf een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl