Direct naar artikelinhoud
NieuwsEnergielabels

Dyson boekt overwinning op ‘regelziek’ Brussel in stofzuigerzakkengate

Dyson heeft een overwinning geboekt in ‘stofzuigerzakkengate’, een zaak die de Britse fabrikant had aangespannen over de wijze waarop in de Europese Unie energielabels worden toegekend aan stofzuigers. Volgens oprichter James Dyson is de test misleidend omdat de apparaten worden getest met een lege zak. Donderdag gaf de rechter hem na een jarenlange strijd gelijk.

Dyson-stofzuigerBeeld Dyson

Door de Europese testwijze lijken stofzuigers met een zak efficiënter dan ze in werkelijkheid zijn, omdat de zuigkracht van dit type afneemt zodra er meer stof in de zak zit. Dyson, dat stofzuigers produceert zonder zak, zou daarbij in het nadeel zijn, omdat de zuigkracht bij deze apparaten gelijk blijft, ook als het vuilreservoir vol raakt.

Volgens Dyson hebben veel apparaten met stofzakken die in de winkel worden aangeprezen met een A-label, in de praktijk een G-label, omdat de motor steeds harder moet werken om de zuigkracht op peil te houden, waardoor het stroomverbruik stijgt. Doordat de test hier geen rekening mee houdt, wordt de concurrentie door de Europese Commissie, pleitbezorger van het label, ten onrechte bevoordeeld, stelde Dyson, dat al sinds 2013 rechtszaken tegen het labelsysteem voert.

Donderdag oordeelde het Europese Hof van Justitie in Luxemburg dat Dyson gelijk heeft en dat het energielabel geen goede weergave van de praktijk geeft.

Dieselgate

Dyson trekt in de zaak graag parallellen met dieselgate, het schandaal waarbij de Duitse autofabrikant Volkswagen zijn diesels op frauduleuze wijze schoner liet lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Ook in stofzakkengate zijn het vooral Duitse fabrikanten die het bij oprichter James Dyson moeten ontgelden. ‘Het EU-label heeft een specifieke technologie op grove wijze gediscrimineerd – namelijk de gepatenteerde cycloontechnologie van Dyson’, schreef hij in een brief aan The Telegraph. Bovendien maken sommige fabrikanten gebruik van software die merkt of er sprake is van een test, en laten de motor dan zuiniger draaien. ‘Dit is de traditionele, voornamelijk Duitse stofzuigerproducenten met zakken, ten goede gekomen – iets waar ze een volledig commercieel voordeel van hebben’, aldus Dyson.

Het concern noemt de uitspraak vandaag een grote overwinning voor de Europese consument, die nu een label krijgt dat een betere weergave zal geven van het werkelijke verbruik en de prestaties van hun stofzuigers.

Europese regelzucht

Het energielabel voor stofzuigers is in 2014 ingevoerd en leidde destijds met name in Groot-Brittannië tot onrust. Daar werd het label gezien als ‘de zoveelste bizarre maatregel uit Brussel’. Dit krant The Mirror voorzag een artikel over het onderwerp van de kop ‘That Sucks!’.

Het stofzuigerlabel is volgens veel Britten een van de vele voorbeelden van Europese regelzucht die ervoor zou hebben gezorgd dat veel Britten voor een Brexit hebben gestemd. Inwoners ergeren zich aan Europese richtlijnen die grenzen stellen aan onderwerpen die men vooral als eigen zaak beschouwt, zoals een maximumvermogen voor stofzuigers – een gevoelige kwestie in een land waar zelfs in badkamers hoogpolige tapijten worden gelegd. Het is dus niet verwonderlijk dat James Dyson voorstander is van een Brexit.

De Europese Commissie moet nu de regels voor energielabels aanpassen, al kan de commissie nog beroep aantekenen tegen de uitspraak van het hof.