Direct naar artikelinhoud
NieuwsSancties Iran

Trump kondigt met op Game of Thrones geïnspireerde tweet zware strafmaatregelen tegen Iran aan: ‘Sancties komen eraan’

Met een omstreden tweet heeft de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag zware economische sancties tegen Iran aangekondigd. De president prijkt op een soort filmposter met de tekst ‘Sancties komen eraan. 5 november’. Zowel de tekst als het lettertype is ontleend aan de populaire serie Game of Thrones, waarin ‘De winter komt eraan’ een gevleugelde uitdrukking is. 

Trump kondigt met op Game of Thrones geïnspireerde tweet zware strafmaatregelen tegen Iran aan: ‘Sancties komen eraan’
Beeld Twitteraccount van Trump

Het Amerikaanse televisienetwerk HBO, dat Game of Thrones uitzendt, toonde zich onaangenaam verrast. ‘We zien ook liever niet dat ons merk misbruikt wordt voor politieke doeleinden’, staat in een verklaring.

Trump hervat volgende week de sancties tegen Iran die door zijn voorganger Barack Obama waren opgeheven of versoepeld. Dat gebeurde nadat in 2015 een internationaal akkoord werd gesloten om te voorkomen dat Iran een kernwapenstaat zou worden. 

Volgens Trump was het een van de slechtste akkoorden aller tijden, zo niet hét slechtste. Hij trok zich terug uit de overeenkomst, tot ergernis van Iran en de andere betrokken partijen (de Europese Unie, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, China en Rusland).

Sanctiepakket omvangrijker dan ooit

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is het nieuwe sanctiepakket omvangrijker dan ooit. ‘We treffen het hart van de Iraanse economie’. Honderden ‘individuen, entiteiten, schepen en vliegtuigen’ worden erdoor geraakt, aldus Pompeo. ‘Het gaat onder meer om grote Iraanse banken, exporteurs van olie en scheepvaartbedrijven’. Volgens zijn collega van Financiën Steven Munich staan er op de nieuwe sanctielijst veel meer namen dan op de vorige. Hij liet weten dat uitzonderingen worden gemaakt voor de leverantie van voedsel, medicijnen en dergelijke aan de Iraniërs.

Pompeo zei dat het niet de bedoeling is de bevolking de treffen, maar de politieke en geestelijke leiders van Iran. ‘We willen de democratie herstellen, en we denken dat het Iraanse volk hetzelfde wil’. De Verenigde Staten menen niet alleen dat Iran stiekem doorwerkt aan een nucleair wapenprogramma, maar beschuldigt de leiders ook van corruptie en steun aan terroristische groeperingen.