Direct naar artikelinhoud
NieuwsKameroen

Tientallen ontvoerde kinderen weer vrijgelaten in Kameroen

De 78 kinderen en hun chauffeur die maandag waren ontvoerd in Kameroen zijn vandaag vrijgelaten. De schoolgroep was door opstandelingen gekidnapt in de buurt van Bamenda, een handelsplaats in het Engels-sprekende deel van het Afrikaanse land. De directeur en een onderwijzer van de school zijn nog wel in handen van de rebellen, liet een onderhandelaar weten.

Ouders wachten, dinsdag, bij de school op nieuws over het lot van hun ontvoerde kinderen.Beeld REUTERS

Onder de Engels-sprekende minderheid in Kameroen groeit al enige tijd verzet tegen de Frans-sprekende regering van de 85-jarige president Paul Biya, die al meer dan veertig jaar aan de macht is. Separatisten leggen scholen plat en kondigen soms uitgaansverboden af uit protest.

‘God zij dank dat de 78 leerlingen en de chauffeur zijn vrijgelaten’, zei predikant Samuel Fonki, die namens de Presbyteriaanse Kerk onderhandelt over de vrijlating. Hij gaat ervan uit dat de separatisten achter de ontvoering zitten, al ontkennen hun woordvoerders dat. Ze hebben nog nooit kinderen ontvoerd.

Het kidnappen van grote groepen kinderen zou kunnen zijn afgekeken van de islamistische terreurgroep Boko Haram, die in buurland Nigeria bij herhaling vooral meisjes heeft afgevoerd. Daarmee wisten ze het oog van de wereld op zich gericht te krijgen.