Direct naar artikelinhoud
ReceptenDe Volkskeuken

De Volkskeuken: koolrolletjes met vis en zoetzure tomatensaus

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.

Koolrolletjes met zoetzure tomatensaus.

Nu krijgen we de rekening! Hoewel het schijnt dat je zelden meer dan 1 kilo aankomt tijdens de feestdagen, gaat mijn broek beslist moeilijker dicht. De hoogste tijd om af te kicken. Vaarwel gevulde speculaas, kerstkransjes, croissants, champagne, kaasplateaus en stokbroodjes met kruidenboter!

Maar lichter eten hoeft niet minder lekker te zijn. Toegegeven: vet is een prima smaakdrager. Maar als je het gerecht verder goed kruidt, kan het ook zonder. Probeer deze pittige, supergezonde visrolletjes, met maar één eetlepel olie en lekker weinig calorieën. Met de eerstgenoemde blancheer- en oventijden worden de rolletjes knapperig, als je ze zachter wilt, houd je de langere tijd aan.

Bereiding

Breng een flinke pan met water en een snuf zout aan de kook. Verwijder de 2-3 stugste, buitenste bladeren van de kool (konijnen en cavia’s zijn er dol op). Snijd voorzichtig de 8 volgende bladeren aan de onderkant los. Blancheer de bladeren in gedeelten 2 à 2½ min. in het kokende water, houd ze zonodig onder met een houten lepel. Laat de koolbladeren uitlekken en iets afkoelen in een vergiet. Snijd vervolgens met een mesje de harde nerven onderaan de koolbladeren wigvormig weg. Spreid de bladeren uit op een schone theedoek.

Snijd de beide soorten visfilet in kleine stukjes. Meng met de lente-ui, de helft van het sesamzaad en 2 eetlepels sojasaus. Breng in een steelpan de tomaatblokjes met sap, 100 ml water, 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel sesamolie, de azijn en de gembersiroop aan de kook en laat 3 minuten doorkoken. Breng zonodig op smaak met zout en tabasco.

Verwarm de oven voor op 200 graden (boven-/onderwarmte). Vul de koolbladeren: schep steeds een flinke eetlepel van het vismengsel op een koolblad en vouw de zijkanten al rollend naar binnen. Zet de rolletjes vast met cocktailprikkers; leg ze naast elkaar in een lage ovenschaal waar ze precies in passen. Schenk de tomatensaus over de rolletjes en zet ze 20-25 minuten in het midden van de oven. Schep tussentijds nog een keer saus over de rolletjes. Bestrooi met het overgebleven sesamzaad. Serveer met zilvervliesrijst en wortelsalade.

Koolrolletjes met vis en zoetzure tomatensaus (hoofdgerecht voor 3 à 4 personen)

1 groene kool (savooiekool)
150 g ASC- of MSC pangasius-, kabeljauw- of koolvisfilet
150 g ASC-zalmfilet
3 lente-uitjes, schoongemaakt, in dunne ringetjes
1 eetl. sesamzaadjes, geroosterd
3 eetl. Japanse sojasaus (bv. Kikkoman)
1 blik tomaatblokjes op sap à 400 g netto
1 eetl. sesamolie
1 eetl. wittewijnazijn
3 eetl. gembersiroop
evt. tabasco

extra: lage ovenschaal, cocktailprikkers