Direct naar artikelinhoud

Manager vraagt publiek op te komen voor rapper: 'Boef is vertegenwoordiger van de jongerencultuur'

Twee dagen lang was de kwestie-Boef geen onderwerp op het Groningse popfestival en -congres Eurosonic/Noorderslag. Maar vrijdag, een dag voor Boefs optreden, kon de congresserende beroepsgroep er niet langer omheen - getuige prematuur boe-geroep van festivalgangers en zelfs boze petities.

Het debat op Eurosonic/Noorderslag, met in het midden Glen Faria, talentscout en A&R-manager van managementbureau Spec, dat met Boef werkt.Beeld ANP

In dezelfde Oosterpoort werd vrijdagmiddag dus ook maar even een 'debat' aan de kech-ophef geweid, waarbij vooral de opstelling van radio-dj's, podia en festivals zou worden besproken: moeten de poporganisaties hun maatschappelijke betrokkenheid tonen door Boef nu wel of juist niet een podium te bieden?

Het antwoord op die toch best belangwekkende vraag bleef helaas uit: de discussie tussen vier betrokken partijen, van een SP-politicus tot een mediaspecialist en krachten achter Boef, ging toch weer over 'de ophef', dat die door de schuld van sociale media uit de klauwen was gelopen en dat we de vrouwonvriendelijke opmerkingen van Boef toch echt moeten zien tegen de achtergrond van de hiphopcultuur. We hadden het allemaal al eens eerder gehoord.

Interessant was een opmerking van talentscout en A&R-manager Glen Faria van managementbureau Spec, dat met Boef werkt. Volgens Faria is met Boef overwogen het optreden op Noorderslag, een van de weinige festivals die een boeking van Boef ondanks grote sociale druk toch lieten staan, zelf af te blazen. Faria: 'Dat hebben we heel eventjes gedacht. We willen toch ook niet dat hij hier wordt uit-geboet.' Die kans loopt Boef natuurlijk: een optreden op het festival Noorderslag, dat doorgaans een breed en toch ook al wat ouder poppubliek trekt, is niet bepaald een thuiswedstrijd voor de rapper. Maar de show is alvast doorgesproken. Faria: 'Ik heb gezegd: als het publiek je gaat uitjouwen, ja, dan is dat de reactie.' Het devies voor Boef: 'Heel kalmpjes aandoen, rustig blijven ademhalen.'

Ik heb gezegd: als het publiek je gaat uitjouwen, ja, dan is dat de reactie
Glen Faria van managementbureau Spec
Je kunt ook het gesprek met zo'n jongen aangaan zonder gelijk een oordeel klaar te hebben
Glen Faria

Faria vroeg het congrespubliek dat morgen ook bij het concert aanwezig is voor de rapper op te komen. 'Kunnen wij hier afspreken dat we om de boe-roepers heen gaan staan, en ze dan toch even gaan aanstoten?' Volgens Faria kan Nederland namelijk veel van Boef leren, en die kans hebben we tot nu toe laten liggen. 'Volwassenen begrijpen jongeren niet meer. Als er nu iemand een vertegenwoordiger is van de jongerencultuur, dan is het rapper Boef. Je kunt ook het gesprek met zo'n jongen aangaan zonder gelijk een oordeel klaar te hebben. Dan leer je misschien nog iets.'

Volgens Faria waren hij en de mensen achter Boef ook wel echt geschrokken van de opmerkingen over kechs, en de escalerende uitlegfilmpjes die volgden. 'Hij had niet door dat hij inmiddels met heel Nederland aan het communiceren was. En ik viel daarna over de reacties die volgden. Verhalen in de media, die gingen over de islamitische achtergrond van Boef. Wie zegt dat die jongen een islamitische opvoeding heeft gehad? Waar komen die verhalen vandaan? Er werd maar wat beweerd. En dan die festivals die zeiden Boef te boycotten, terwijl ze hem niet eens geboekt hadden. Dat is mij allemaal zwaar tegengevallen.'

Rapper Boef.Beeld ANP

Boef raakte in opspraak na een vlog over 'kechs'

'Kechs' waren de drie dames die rapper Boef een lift aanboden. Hoeren. Is dat straattaal die je niet zo letterlijk moet nemen, of uiting van een dubbele moraal en een verwrongen vrouwbeeld? En pikken zijn fans dat?

Rapper Boef is ook niet welkom op de festivals Dauwpop (Hellendoorn, 26 mei) en ParkCity Live (Heerlen, 30 juni en 1 juli). Dat hebben de organisaties vrijdag laten weten. Aanleiding zijn de vrouwonvriendelijke uitspraken die hij in een filmpje op Snapchat deed. Hierdoor hebben al zes organisaties optredens van de in opspraak geraakte rapper geschrapt.

Liefde voor vrouwen is voorwaardelijk in islamitische en hindoestaanse migranten-kringen, constateert Nadia Ezzeroili. Maar meedoen met #MeToo is lastig, want de daders staan zo dichtbij.