Direct naar artikelinhoud

Jezus' lijdensweg live op tv; dat mag wel een miljoentje of meer kosten

Vanavond staat het dan te gebeuren: The Passion, de tweede editie. De organisatoren hebben er alles aan gedaan om het live-evenement flink te promoten, zowel op social media als in de maatschappij. Het 'paasverhaal in een actueel jasje' mag wat kosten, zeker 1 miljoen euro, maar het enthousiasme is er niet minder om. En de eindredacteur zet vast in op evenzoveel kijkers.

Danny de Munck in The PassionBeeld EO

'We zitten nu op Nederland 1, dus over het miljoen moeten we wel gaan', vertelt Kefah Allush, eindverantwoordelijk voor de tv-uitzending van vanavond. Kosten noch moeite zijn gespaard om het succes van vorig jaar in ieder geval te evenaren. Toen nog in Gouda en op Nederland 3, nu dus in grootstedelijk decor en op de grote publiekszender. 'Na vorig jaar dacht ik: dit kunnen we nooit meer toppen, maar dat lijkt toch te gaan lukken'. Volgens Allush staat alles in de steigers en verliep de voorbereiding perfect.

The Passion is een hervertelling van de laatste uren van het leven van Jezus. 'Het lijden, sterven en de wederopstanding van Jezus op een laagdrempelige manier verteld'. Bekende artiesten zingen aan de hand van hedendaags Nederlandstalig repertoire het eeuwenoude lijdensverhaal. Dit jaar vertolken presentator en zanger Danny de Munk en zangeres Berget Lewis de rollen van Jezus en Maria, de moeder van Jezus. Verliezend The Voice-finalist Charly Luske speelt Judas.

Bauer
Luske laat weten dat hij voor de rol van Judas is gevraagd omdat hij 'een boevige kop heeft'. 'Voor deze voorstelling zijn acteurs en zangers gezocht uit een onverwachte hoek. Vandaar dus Danny de Munk als Jezus en ik als Judas.' Een andere bijzondere bijdrage komt van Frans Bauer. De volkszanger speelt en zingt vanavond in zijn rol van Petrus. Voor Bauer is het een verhaal dat gaat over keuzes: 'Iedereen heeft de keuze: goed of slecht. En elke keuze heeft zijn eigen gevolg', verklaarde hij eerder.

De liedjes die worden gezongen zijn veelal Nederlandstalig, zoals Leun op Mij van Ruth Jacott en Mens van Bløf. Fragment uit deze laatste:

'Of het ooit terecht is
Dat het een gevecht is 
Om gewoon ergens te zijn 
Om te wonen en te leven 
En al was het ook maar even 
Echt een mens te kunnen zijn
En dan los te komen van je plaats en tijd'

Volgens The Passion-woordvoerster Sandra Stienstra zijn de nummers zorgvuldig uitgekozen en anders dan vorig jaar. 'Het enige nummer dat ook dit jaar weer te horen zal zijn is Zwart/Wit van de Frank Boeijen Groep. 'Dat past gewoon heel goed bij het moment, de terechtstelling van Jezus door Pilatus.'

'Denk niet wit
denk niet zwart
Denk niet zwart-wit
Maar in de kleur van je hart
Maar in de kleur van je hart'

Het evenement is niet alleen live op tv te zien, talloze kerken in het hele land hangen grote schermen op en zetten de deuren open. Ook is het Willemsplein in Rotterdam vrij te bezoeken om de show met eigen ogen te zien.

De voorbereidingen begonnen begin dit jaar al en verliepen volgens Stienstra en eindredacteur Allush 'ontzettend goed'. Opmerkelijk, gezien de vele stromingen die de productie mogelijk maken: de Evangelische Omroep, omroep RKK, de Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms-katholieke Kerk en het Nederlands Bijbelgenootschap. 'Het is voor het tweede jaar, dus als er al discussies waren, zijn die natuurlijk vorig jaar al gevoerd'. Allush: 'Het paasverhaal is ook voor iedereen gelijk. Natuurlijk wil iedereen zijn eigen inhoudelijke verhaal vertellen, vanuit hun eigen invalshoek, maar door ons gezamenlijke streven om het op zo'n laagdrempelig mogelijke manier te vertellen, vonden we elkaar verrassend goed.'

De kosten van het project zijn naar rato verdeeld, waarbij de EO het grootste deel voor haar rekening nam. In totaal zijn honderden mensen betrokken bij de realisatie van The Passion. Het resultaat is vanavond live te zien, vanaf 20:25 uur op Nederland 1 en online via www.thepassion.nl

Jezus' lijdensweg live op tv; dat mag wel een miljoentje of meer kosten
Frans Bauer in The PassionBeeld EO