Direct naar artikelinhoud
NieuwsKersttoespraak koningin Elizabeth

Koningin Elizabeth maant in kersttoespraak tot verdraagzaamheid in een jaar van verdeeldheid

In het jaar waarin het Verenigd Koninkrijk diep verdeeld raakte over de naderende Brexit, roept de 92-jarige koningin Elizabeth in haar kersttoespraak op tot meer verdraagzaamheid.

De Britse koningin Elizabeth tijdens de opnames van de jaarlijkse kersttoespraak.Beeld AP

‘Zelfs al zijn de verschillen fundamenteel, de ander met respect en als medemens behandelen is een eerste stap naar meer begrip’, aldus Elizabeth in de kersttoespraak die pas op Eerste Kerstdag volledig zal worden uitgezonden. Buckingham Palace heeft alvast enkele passages op sociale media gedeeld.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Hoewel de koningin het woord ‘Brexit’ tijdens haar kersttoespraak niet in de mond neemt, zien Britse media wel degelijk een verwijzing hiernaar. Er wordt gesproken van ‘een ongebruikelijk directe boodschap’ en ‘de laatste kans voor de koningin om zich uit te spreken tot het publiek’ voordat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie op 29 maart volgend jaar verlaat.

De jaarlijkse kersttoespraak is de enige publieke boodschap van de koningin in haar eigen woorden. Ze laat zich in haar dagelijkse bestaan nooit uit over politiek gevoelige kwesties als de Brexit. 

Gehuld in een ivoorkleurige zijden jurk van ontwerpster Angela Kelly zegt Elizabeth verder dat ‘geloof, familie en vriendschap niet alleen een constante factor’ voor haar zijn, maar ook ‘een bron van persoonlijk comfort en geruststelling.’

Vorstelijke kersttoespraken 

De Belgische koning Filip is maandag de eerste van de Europese monarchen van wie de kersttoespraak wordt uitgezonden. Filip spreekt zijn rede voor de zesde keer uit en heeft deze in drie talen moeten opnemen: Frans, Nederlands en Duits.

De Luxemburgse groothertog Henri komt maandagavond aan het woord. Hij spreekt zijn toespraak uit in de landstaal Lëtzebuergesch en vermengt dit meestal met een aantal Franse passages, de tweede taal van het groothertogdom. Zowel Henri als zijn Belgische neef Filip geven in hun rede doorgaans een terugblik op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar en bezinnen zich op de staat van het land.

Datzelfde doet de Spaanse koning Felipe, die zijn landgenoten eveneens maandagavond toespreekt. Naar zijn toespraak wordt jaarlijks met argusogen gekeken vanwege de politieke spanningen in Spanje en het onafhankelijkheidsstreven van Catalonië, waar de regionale zender de toespraak niet eens uitzendt.

Op Eerste Kerstdag is koning Willem-Alexander aan de beurt. Zijn toespraak is vooraf al opgenomen. Later op de dag verzamelen de Britten zich rond het televisietoestel om te kijken naar de toespraak van koningin Elizabeth. Zelf kijkt de Queen vanaf haar landgoed Sandringham, zo heeft ze weleens verteld. De Zweedse koning Carl Gustaf sluit de reeks aan kersttoespraken die dag af. 

Prins Albert van Monaco houdt het bij een korte kerstwens en in Noorwegen en Denemarken is geen kerst- maar een nieuwjaarstoespraak op Oudejaarsavond.