De Volkskeuken: Nieuwjaarssushi is de perfecte middenweg
Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.
Gelukkig Nieuwjaar! Dat al uw wensen mogen uitkomen! In ieder geval wens ik u veel lekker eten – of veel gezond eten – in 2019. Of liever nog: niet zozeer véél eten, maar precies genoeg, want ietsje minder kan soms ook wel.
Eten dus. Maar wat, op zo’n rare dag als deze? Iets ordentelijks? Iets feestelijks, omdat het nog steeds schoolvakantie is? Ik heb de perfecte middenweg bedacht: sushi. Feestelijk, maar geen calorieënbom.
Ingrediënten
500 g sushirijst
8 eetl. rijstazijn
30 g suiker
1 theel. zout
1 tube wasabi
4 eetl. mayonaise
± 500 g vulling, zoals:
- komkommer/avocado/mais
- omelet/rosbief/garnaal
- surimisticks/verse zalm/verse tonijn
10 vellen nori
2 eetl. sesamzaadjes
1 theel. zwarte sesamzaadjes
Japanse zoute sojasaus
evt. edamame en wakame (zeewier)
extra: sushirolmatje (of theedoek), plasticfolie
Bereiding
Zet de rijst op met 750 ml koud water. Kook in 8 minuten gaar. Meng azijn, suiker en zout en roer dat door de afgegoten rijst. Stort de rijst om af te koelen op een brede schaal. Meng een theelepel wasabi met de mayonaise. Maak de vulling: snijd de komkommer, zonder zaadlijst, in repen van een halve centimeter dik. Snijd de vulling ook in zulke repen.
Voor kleine sushi: Leg een half norivel op het sushirolmatje, of op een in drieën gevouwen theedoek. Bedek de nori – met natte handen, anders plakt de rijst – met een laagje van een halve centimeter rijst. Houd aan de bovenkant een strook van een kleine centimeter nori leeg. Smeer het middelste gedeelte van de rijst in met wat wasabimayonaise en leg er een reep vulling op. Rol nu met behulp van het rolmatje of de theedoek het norivel met de rijst op. Druk het aan met het matje. Maak de lege strook nori vochtig en rol het rolletje door. Leg de rol met de naad naar beneden op wat plasticfolie en dek af.
Grote sushi: Leg een heel vel nori op het rolmatje. Bedek het, op een centimeter aan de rand na, met rijst. Besmeer met wasabimayo. Leg er twee of drie soorten vulling op en rol weer dicht. Maak de naad vochtig, bewaar de rol in plasticfolie.
Voor nigiri-sushi: maak, met natte handen, rijstblokjes ter grootte van je duim. Besmeer met wat mayonaise en leg er een plakje vis op.
Maak van de restjes rijst bolletjes die je in sesamzaadjes rolt. Snijd de sushirollen in plakjes. Eet met wasabi, sojasaus, edamame en zeewiersalade.