Direct naar artikelinhoud
De VolkskeukenNieuwjaarssushi

De Volkskeuken: Nieuwjaarssushi is de perfecte middenweg

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.

De Nieuwjaarssushi.Beeld Tallina van den Hoed

Gelukkig Nieuwjaar! Dat al uw wensen mogen ­uit­komen! In ieder geval wens ik u veel lekker eten – of veel gezond eten – in 2019. Of liever nog: niet zozeer véél eten, maar precies genoeg, want ietsje minder kan soms ook wel.

Eten dus. Maar wat, op zo’n rare dag als deze? Iets ordentelijks? Iets feestelijks, omdat het nog steeds schoolvakantie is? Ik heb de perfecte middenweg bedacht: sushi. Feestelijk, maar geen calorieënbom.

Ingrediënten

500 g sushirijst

8 eetl. rijstazijn

30 g suiker

1 theel. zout

1 tube wasabi

4 eetl. mayonaise

± 500 g vulling, zoals:

- komkommer/avocado/mais

- omelet/rosbief/garnaal

- surimisticks/verse zalm/verse tonijn

10 vellen nori

2 eetl. sesamzaadjes

1 theel. zwarte sesamzaadjes

Japanse zoute sojasaus

evt. edamame en wakame (zeewier)

extra: sushirolmatje (of theedoek), plasticfolie

Bereiding

Zet de rijst op met 750 ml koud water. Kook in 8 minuten gaar. Meng azijn, suiker en zout en roer dat door de ­afgegoten rijst. Stort de rijst om af te ­koelen op een brede schaal. Meng een theelepel ­wasabi met de ­mayonaise. Maak de vulling: snijd de komkommer, zonder zaadlijst, in repen van een halve centimeter dik. Snijd de vulling ook in zulke ­repen.

Voor kleine sushi: Leg een half norivel op het sushirolmatje, of op een in drieën gevouwen theedoek. Bedek de nori – met natte handen, anders plakt de rijst – met een laagje van een halve centimeter rijst. Houd aan de bovenkant een strook van een kleine centimeter nori leeg. Smeer het middelste gedeelte van de rijst in met wat wasabimayonaise en leg er een reep vulling op. Rol nu met behulp van het rolmatje of de theedoek het norivel met de rijst op. Druk het aan met het matje. Maak de lege strook nori vochtig en rol het rolletje door. Leg de rol met de naad naar beneden op wat plasticfolie en dek af.

Grote sushi: Leg een heel vel nori op het rolmatje. Bedek het, op een centimeter aan de rand na, met rijst. ­Besmeer met ­wasabimayo. Leg er twee of drie ­soorten vulling op en rol weer dicht. Maak de naad vochtig, ­bewaar de rol in plasticfolie.

Voor nigiri-sushi: maak, met natte handen, rijstblokjes ter grootte van je duim. ­Besmeer met wat mayonaise en leg er een plakje vis op.

Maak van de restjes rijst ­bolletjes die je in sesamzaadjes rolt. Snijd de sushirollen in ­plakjes. Eet met wasabi, ­sojasaus, edamame en zeewier­salade.