Direct naar artikelinhoud
Film- en tv-tips23 november 2018

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 23 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vrijdag zien.

Thomas Aske Berg in Quality Time.

Queen: Days of Our Lives

RTL 8, 20.30 UUR

BBC-documentaire over Queen, gemaakt in 2011, 40 jaar nadat de band werd opgericht. Met beelden van Queens eerste tv-optredens, concerten en opnamen achter de schermen bij hun laatste videoclips, toen Freddie Mercury al ernstig ziek was.

Earth: One Amazing Day

NPO 1, 20.35 UUR

De mooiste beelden van tv-serie Planet Earth II (gefilmd in 22 landen) komen samen in deze natuurdocumentaire. We zien hoe de luiaard op zoek gaat naar een liefje, hoe potvissen niezen en hoe babyzebra’s een woeste rivier oversteken.

Wallander

EEN, 20.35 UUR

De allereerste aflevering (uit 2008) van de detectiveserie Wallander. Kenneth Branagh speelt de cynische rechercheur die drie moordzaken op zijn bord krijgt: een oud-minister, een kruimeldief en een rijke playboy zijn kort na elkaar vermoord.

How to be gay

NPO 2, 21.10 UUR

Begin van nieuwe reeks waarin programmamaker Margriet van der Linden onderzoekt hoe het is om homoseksueel te zijn in andere landen dan Nederland. In China vaart ze mee op een cruise voor homoseksuelen die uit de kast willen komen.

Jackie

Canvas, 21.20-22.55 uur

(Pablo Larraín, 2016) De eerste dagen na de moord op John F. Kennedy, op 22 november 1963, worden in de majestueuze film Jackie gevangen als een koortsdroom, vanuit het perspectief van de weduwe van de Amerikaanse president. In een overtuigende wirwar van korte flashbacks duikt de Chileense regisseur Pablo Larraín in zijn Engelstalige debuut diep in de geest van de rouwende Jackie, die ondanks de chaos van het moment en ondanks haar gebroken ziel standvastig regeert over het imago en de nalatenschap van haar echtgenoot. Het puntgave camerawerk van Stéphane Fontaine(Un prophète, Elle) blijft weg van het vaak nostalgische en bevestigende biografische genre. Zijn beelden ogen getrouw, maar bezitten tegelijk iets dromerigs: onvergetelijk is de zwevende camera boven de wegscheurende open limousine in Dallas.

Het beste van Idfa

NPO 2, 22.55 UUR

Talkshow vanuit het Westergastheater in Amsterdam waarin wordt terugblikt op de hoogtepunten van het internationale documentairefestival Idfa. Met onder andere de ­bekendmaking van de winnaar van de publieksprijs.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 UUR

Alleskunner Stephen Fry komt bij Graham Norton vertellen over zijn boek Heroes, het vervolg op zijn bestseller Mythos. Daarnaast zijn actrice Nicole Kidman en Tour de France-winnaar Geraint Thomas te gast. Take That verzorgt de muziek.

Quality Time

NPO 3, 22.55-00.30 uur.

(Daan Bakker, 2017) Quality Time, het bijzondere filmdebuut van Daan Bakker, begint met een felrood vlak met slechts één witte stip erop. Meer niet. Die stip staat voor ene Koen, die met een computerstem vertelt over familiefeestjes. Ooit heeft hij als grapje gezegd dat hij zo vreselijk veel van melk en ham houdt; nu voelt hij zich gedwongen om zich op familiebijeenkomst misselijk te eten in melk en ham.

Bakker etaleert in Quality Time een scherp oog voor de momenten dat het in het maatschappelijk verkeer schuurt. Sociaal ongemak is de rode draad in deze vijf korte films, die in toon en vorm niet verder uit elkaar konden liggen. Zo is er een strak gekaderde, dialoogloze film over de labiele Stefaan, die door een benauwend Nederland reist om daar de betekenisvolle plekken van zijn jeugd te fotograferen. In een sprookjesachtige tijdreis probeert de Noor Kjell van zijn sociale stoornis af te komen. In een zwart-witfilmpje met een snuf Lynchiaans surrealisme wordt Karel ontvoerd door buitenaardse wezens. In het laatste, meest conventionele filmpje gaat Jeff voor het eerst op bezoek bij zijn schoonouders (Michiel Romeijn en Anneke Blok), die altijd net beginnen te praten als hij aan een zin begint, en andersom.

Quality Time, tijdens het filmfestival in Rotterdam bekroond door de jongerenjury, blinkt onophoudelijk uit in gewaagde keuzes. Bakkers absurde gevoel voor humor en zijn knappe timing zijn een verademing. Steeds komt hij precies op het juiste moment met iets nieuws, iets vreemds of een geestig detail. In de som der delen tekent zich terloops een generatie af van zoekende mannen. Dertigers die niet weten wat ze met hun leven aan moeten en welke plek ze moeten innemen in de maatschappij.