Direct naar artikelinhoud
NieuwsMinderjarige panfluitspelers

André Rieu hoeft geen boete te betalen om kinderarbeid minderjarige panfluitspelers

Orkestleider André Rieu hoeft toch geen boete te betalen voor het inzetten van een groep minderjarige panfluitspelers tijdens zijn concertreeks in 2015. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist.

André Rieu.Beeld ANP

‘We zijn opgelucht en blij’, reageert Pierre Rieu, zoon en woordvoerder van de Maastrichtse violist tegen 1Limburg. ‘We hadden het heel vervelend gevonden als de Raad van State nu anders had beslist.’

De boete was opgelegd door de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tijdens het laatste van de zeven Vrijthofconcerten in 2015 constateerde een inspecteur dat twaalf minderjarige muzikanten na 23.00 uur nog op het podium stonden. Daarmee zou Rieu de wet op de kinderarbeid overtreden.

De orkestleider kreeg aanvankelijk een boete van ruim 233.000 euro opgelegd. Na een eerste verweer werd dat bedrag gehalveerd. Rieu noemde de boete ‘absurd en flauw’, en stapte naar de rechter. Volgens hem was niet hij maar Gheorghe Zamfir verantwoordelijk voor de kinderen. De jonge muzikanten behoorden immers tot het gezelschap van de Roemeense ‘panfluitvirtuoos’.

Hoger beroep

De rechter stelde Rieu vorig jaar in het gelijk omdat er onvoldoende bewijs zou zijn dat het bedrijf de werkgever was van de minderjarige fluitspelers. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tekende vervolgens beroep aan bij de Raad van State. Ook die stelt de orkestleider nu in het gelijk. In de uitspraak staat onder meer dat de ouders geen bezwaar hadden tegen de deelname van hun kinderen aan de concerten.

Hoewel het besluit positief uitvalt voor Rieu, gaat het bedrijf in de toekomst ‘nog beter opletten’, vertelt zoon Pierre tegen 1Limburg. Of er tijdens de volgende zomerconcerten minderjarigen op het podium staan, wil de woordvoerder niet zeggen.

Het ministerie respecteert de uitspraak van de Raad van State, reageert woordvoerder Karin Donk. ‘We zullen de uitspraak bestuderen en bekijken wat dit voor toekomstige inspecties betekent.’

Van geen kwaad bewust
Rieu zei vorig jaar al zich van geen kwaad bewust te zijn. Volgens Rieu hadden de kinderen de tijd van hun leven in Nederland - hij heeft ze zelfs nog naar de Efteling gestuurd.