Direct naar artikelinhoud
nieuws

Minister Bruins wist in augustus al van kritieke toestand IJsselmeerziekenhuizen

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg wist eind augustus dat de situatie van de inmiddels failliete IJsselmeerziekenhuizen ‘kritiek’ was. Een overname of faillissement waren toen al de meest reële opties. Dat blijkt uit een brief die Bruins naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

en
Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) bij het Slotervaartziekenhuis.Beeld ANP - Remko de Waal

De informatie was afkomstig van het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ), waarmee in de laatste augustusdagen telefonisch contact was geweest. Een verslag van dat gesprek belandde op 31 augustus bij de minister op het bureau.

Het gaat om een ‘interne nota’ van het ministerie over een telefonisch verslag van het WFZ. De financiële situatie van de ziekenhuizen werd in juli nog niet als kritiek werd beschouwd, maar daar kwam na een gesprek met de bestuursvoorzitter en een mede-eigenaar verandering in. 

Die hebben toen aangegeven dat er drie scenario’s waren. ‘Omzetgroei doordat zorgverzekeraars hogere prijzen gaan betalen’ was het eerste, maar dat werd niet waarschijnlijk geacht. Overname en ‘gecontroleerd faillissement’ waren de andere twee opties.

De reden daarvoor lag in een negatief eigen vermogen en de liquiditeitstekorten, waarmee het ziekenhuis toen al kampte. Met banken en zorgverzekeraars was afgesproken dat er tot november geen betalingen van de IJsselmeerziekenhuizen hoefden te worden verwacht.

Motie van wantrouwen

Bruins nieuwe mededeling is van belang, omdat in de Kamer steeds luider de vraag klinkt of de bewindsman wel adequaat opereerde in de weken voor het faillissement. Had het ministerie zich niet eerder met de zaak moeten bemoeien en zo paniek op het laatste moment kunnen voorkomen?

Vorige week gaf Bruins in een debat met de Tweede Kamer toe dat hij eind augustus de nota van het Waarborgfonds had ontvangen. Hij zei toen dat er in de nota verschillende opties werden genoemd voor de toekomst van de ziekenhuizen: ‘overname, omzetgroei en samenwerking met andere partijen, maar ook een gecontroleerd faillissement’. Maar hij liet daarbij onvermeld dat het WFZ de situatie van de IJsselmeerziekenhuizen kritiek noemde, en dat het de optie van omzetgroei ‘niet erg waarschijnlijk’ achtte. In een eerder ‘feitenoverzicht’, dat de minister op 31 oktober naar de Kamer stuurde, stelt hij dat hij pas op 18 oktober hoorde dat de ziekenhuizen niet meer levensvatbaar zijn. Dat was een week voordat het faillissement werd uitgesproken.

De Tweede Kamer wil binnen twee weken opnieuw met Bruins in debat over de gang van zaken bij het faillissement. Vorige week diende de PVV een motie van wantrouwen tegen Bruins in, die door de SP, de Partij voor de Dieren, 50PLUS, Denk en Forum voor Democratie werd gesteund.

In dat emotionele debat beloofde Bruins dat de spoedeisende hulp en de acute verloskunde voor Lelystad behouden zouden blijven. Maandag nuanceerde hij dat iets: dat is nog steeds zijn ‘maximale inzet’. Tegelijkertijd sprak hij van een extreem moeilijke puzzel. De partijen waarvan bekend is dat zij de IJsselmeerziekenhuizen willen overnemen, zien dat als een onmogelijke wens: een dure spoedeisende hulp is niet rendabel te maken als zich – zoals in Lelystad – gemiddeld slechts twee à drie mensen per nacht melden.

Er komt een onafhankelijk, extern onderzoek naar de faillissementen van de ziekenhuizen MC Slotervaart en MC IJsselmeer, laat minister Bruno Bruins woensdag weten in een brief aan de Tweede Kamer. Hoe het onderzoek er precies uit komt te zien, en wie het gaat uitvoeren, wil Bruins uiterlijk aan het einde van de maand bekendmaken.

De curatoren van de failliete IJsselmeerziekenhuizen hopen begin volgende week meer duidelijkheid te kunnen geven of een doorstart van de ziekenhuizen mogelijk is. Woensdag lieten ze in een verklaring weten in gesprek te zijn met ‘diverse serieuze kandidaten’ die een plan hebben voor zo’n doorstart.

Wat is er zo lastig aan het openhouden van een spoedeisende hulp?
Minister Bruins wil dat de afdelingen spoedeisende hulp en acute verloskunde behouden blijven voor Lelystad, maar overnamekandidaten zien dat niet zitten. Waarom niet?

Is de zorgverzekeraar de boosdoener of juist de redder?
Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat een zorgverzekeraar een ziekenhuis failliet kan laten gaan, vragen velen zich af. Maar is dat eigenlijk wel zo slecht?

De laatste dagen van MC Zuiderzee: ‘Dit is wel Lelystad. Geen dorp’
In Amsterdam mogen er dan volop alternatieven zijn voor het failliete MC Slotervaart, Flevoland zonder ziekenhuis in provinciehoofdstad Lelystad, dat kan eigenlijk niet, vinden betrokkenen.