Direct naar artikelinhoud

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 29 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Paul Walker in Fast & Furious 7.

Switch
NPO 3, 19.25 uur.

Nieuwe kennisquiz gepresenteerd door Klaas van der Eerden, zonder punten. Kandidaten proberen steeds een plekje op te schuiven. Een week lang spelen ze om de nummer-1-positie. Vrijdag is de finale en staat er geld op het spel.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Klaas van der EerdenBeeld anp

Donordrama
NPO 2, 20.30 uur.

Aan de vooravond van het Eerste Kamerdebat over actieve donorregistratie, tonen twee filmmakers de wereld van illegale orgaanhandel. Wie in Nederland op een wachtlijst staat, kan via malafide artsen en advocaten een nier kopen in India.

Wereldrecord
CANVAS, 21.15 uur.

Op de Olympisch Spelen van Athene in 2014 stootte het Iraanse zwaargewicht Hossein Rezazadeh een gewicht van 263,5 kilogram boven zijn hoofd. De Vlaamse sportjournalist Maarten Vangramberen wil weten hoe hij dat heeft geflikt.

Holland!
NPO 3, 20.30 uur.

Ryanne van Dorst blijft op zoek naar de Nederlandse identiteit. Wat zijn onze normen en waarden en wie houdt zich daar eigenlijk aan? In deze aflevering praat Van Dorst met een ex-gedetineerde, ouderen en nieuwe Nederlanders.

Bekijk hier de aflevering van maandag 22 januari.

De hoeder
NPO 2, 21.30 uur.

Een portret van de 92-jarige huisarts Nico van Hasselt, die nog dagelijks zijn ronde maakt langs zijn patiënten in Amsterdam-Buitenveldert. Aan zijn keukentafel denkt hij hardop na over wat er is veranderd en wat er mis is met de zorg van nu.

Tekst gaat verder onder de trailer.

24 hours in police custody
CANVAS, 23.25 uur.

Documentaireserie over de politie van Luton, Engeland. Steeds vaker hebben zij te maken met seksueel geweld. Zo worden tijdens carnaval twee kinderen thuis aangerand. Met behulp van camerabeelden gaat de politie op zoek naar de dader.

Filmtips

Fast & Furious 7 (James Wan, 2015)
Veronica, 20.30-23.15 uur.

'Auto's kunnen niet vliegen', zegt racer, autodief en huisvader Brian O'Conner (wijlen Paul Walker) aan het begin van Fast & Furious 7 tegen zijn piepjonge zoontje, wanneer die een speelgoedautootje op de grond heeft gesmeten. Wat volgt, is een film die lijkt te zijn gemaakt om deze levensles te ontkrachten. Auto's bungelend boven de woestijn van Azerbeidzjan, auto's die door de glazen façades van wolkenkrabbers boren - in dit beste deel uit de populaire filmserie blijkt dit wél gewoon te kunnen.

Het is peperduur audiovisueel absurdisme, dat ook games als Grand Theft Auto zo goed en populair maakt. Tegelijk is er slim een multiculturele en charismatische cast samengesteld, die in de loop der delen bij elkaar werd gehouden, als een vriendengroep waarin het fijn toeven is. De afwezigheid van Walker tijdens het laatste deel van de opnamen - hij kwam in november 2013 om bij een niet aan de film gerelateerd auto-ongeluk - blijft wonderlijk genoeg onopgemerkt. Dat is te danken aan dubbelgangers en knip- en plakwerk met oud filmmateriaal door het specialeffectsbedrijf van filmmaker Peter Jackson. Dat het afscheid van zijn personage in de plot gepast aanvoelt en zelfs ontroert, mag eigenlijk geen verrassing meer heten.

Tekst gaat verder onder de trailer.

Quand on a 17 ans (André Téchiné, 2016)
WDR, 00.05-02.00 uur.

Twee 17-jarige jongens in een dorpje in de Franse Alpen slaan elkaar de hersens in, maar onderhuids is er in dit verfijnde tienerdrama meer aan de hand. Met piepkleine stapjes duwt de film zijn hoofdpersonages dichter bij elkaar, tot vechten en liefkozen naadloos in elkaar overgaan.

Beeld uit Quand on a 17 ans.