Goedemorgen!
De timing van Frank Kalshoven was vlekkeloos. Onze huiseconoom en columnist schreef afgelopen zaterdag dat het tijd was om na te gaan denken over een volgend kabinet. ‘De linksige mens’ kon zich volgens hem ‘storen aan de gebezigde taal en de hufterigheid’ van het kabinet Schoof. ‘Maar voor rechtsige kiezers is dit kabinet een veel grotere teleurstelling. Héb je een keer een rechts kabinet, blijkt het eerst en vooral incompetent.’
Drie dagen later was kabinet ter ziele. Kalshoven voorspelt dat we mogen uitzien naar een ‘kabinet van het midden, van partijen met een bestuurlijke traditie en geschiedenis. Een kabinet van partijen die hun verkiezingsprogramma’s wél laten doorrekenen en die serieus zijn in hun voornemen daadwerkelijk beleid te voeren.’
Had Kalshoven overigens gelijk met zijn voorspelling welke partij de stekker zou trekken uit deze ‘wanvertoning’? Lees het hier.
Op de Noordzee ging onlangs juist de stekker ín een stopcontact. Op 50 kilometer van de kust zag verslaggever Tjerk Gualthérie van Weezel hoe een monsterklus werd geklaard door het kraanschip Sleipnir, met een hijskraan die langer is dan de Domtoren. Fotograaf Freek van den Bergh legde vast hoe een transformatorstation met een waarde van 400 miljoen euro op zijn plek werd gehesen. Dat ‘stopcontact’ zal duurzaam opgewekte windstroom ontvangen en omzetten in hoogspanning, die daarna naar het land wordt gebracht.
De stroomgolf uit zee zal daar goed van pas komen. Niet alleen is Nederland de grens van 1 miljoen stekkerauto’s gepasseerd, die stuk voor stuk elektriciteit nodig hebben.
Ook moet in Groningen een ai-fabriek verrijzen, een voorziening die doorgaans niet zuinig is met stroomgebruik. In dit 'brandpunt van digitale transformatie' moet een supercomputer komen te staan, schrijven redacteuren Jurre van den Berg en Laurens Verhagen. Die moet Nederland minder afhankelijk maken van Amerikaanse bedrijven in ai-diensten.
Om in aanmerking te komen voor de onmisbare Europese subsidie voor het project moet er dan nog wel meer dan 100 miljoen euro komen van… het kabinet. Het is dus afwachten of de spreekwoordelijke stekker hier ooit ín zal gaan.
Suriname lijkt ondertussen zijn hand niet om te draaien voor het formeren van een nieuwe regering. Onder leiding van Jenny Simons, de opvolger van Desi Bouterse als leider van diens NDP, beloven nog eens vijf partijen het land naar een gouden toekomst te loodsen. Het land wacht miljarden oliedollars, aldus economie-verslaggever Ashwant Nandram, die in ‘Su’ de verkiezingen volgde.
Overigens zijn er nog enkele kaartjes verkrijgbaar voor de live opname van Ondertussen in de kosmos, de wekelijkse podcast van onze collega's van de wetenschapsredactie van de Volkskrant. In het Delamar theater in Amsterdam wacht u donderdagavond onder meer een spoedcursus geluksonderzoek, wetenschappelijk verantwoorde relatietips en een les kosmisch relativeren.
Dat, en meer, in deze nieuwsbrief!
Tot volgende week,
Marc van den Eerenbeemt